Accomodation in Croatia
HIA-porta
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
 


15.prosinca 2014.
TERORISTIČKI NAPAD U AUSTRALIJI
Okončana talačka kriza, troje mrtvih , četiri osobe ranjene.

Nakon 17 sati sinoć (po hrvatskom vremenu) je okončana talačka kriza u jednnom kafiću u Sydneyu. Kafić se nalazi naspram studija komercijalne televizije.
Policija je uz pucnjavu upala u zgradu. U pucnjavi su smrtno stradale 3 osobe od kojih je jedna napadač a četvero ih je ranjeno.
Napadač u dobi od 50 godina pogođen je iz vatrenog oružja u policijskoj akciji a u bolnici su liječnici proglasili njegovu smrt, priopćila je policija. Muškarac u dobi od 34 godine i 38-ogodišnja žena također su poginuli. Policija u Sydneyu je odlučila okončati talačku krizu jer je bila uvjerena "da će biti još više mrtvih" , napadač je ubio jednog taoca, ako ne reagira rekao je to policijski časnik Andrew Scipione.On je potvrdio da je u vrijeme napada u kafiću bilo 17 talaca. Policija je također priopćila da eksploziv u kafiću Lindt Chocolat u kojem je otmičar uzeo taoce nije pronađen.
Naoružani muškarac koji je držao taoce u kafiću je Man Haron Monis (na slici) izbjeglica iz Irana osuđen zbog seksualnog zločina i poznato je da je slao pisma obiteljima australskih vojnika poginulih u borbama u inozemstvu, objavila je australska policija. HIC02.prosinac 2014.
INVESTICIJE
Rusi otkazuju izgradnju plinovoda Južnog toka, Putin krivi Europu!
Ruski Gazprom otkazao je projekt izgradnje plinovoda Južni tok za južnu Europu, što je izgleda posljedica spora Moskve i Zapada oko Ukrajine. Otkazivanje je uslijedilo nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao da Moskva neće nastaviti s projektom Južni tok ako mu se Europska unija protivi.

Projekt je zatvoren. To je to, rekao je Aleksej Miller, predsjednik ruskog plinskog monopolista Gazproma.

Planirani Gazpromov plinovod vrijedan 40 miljarda dolara trebao je ići Crnim morem do južne Europe preko Bugarske i namjera mu je bila da započne opskrbu plinom sljedeće godine. Zapadne sile uvele su gospodarske sankcije Rusiji zbog njezine upletenosti u sukob u Ukrajini a Europa nastoji smanjti svoju ovisnost o ruskom plinu.
Na konferenciji za novinare održanoj u Ankari s turskim domaćinom predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom Putin je rekao da Europska komisija nije voljna dati zeleno svjetlo Južnom toku. 
Vidimo da se postavljaju prepreke kako bi se spriječila njegova provedba. Ako ga Europa ne želi provesti, onda on neće biti proveden... Mislimo da je to protiv europskih gospodarskih interesa i da uzrokuje štetu, rekao je Putin te dodao da je Bugarska pod pritiskom Europske unije koja dobija trećinu svoga plina od Rusije.
Ako je Bugarska lišena mogućnosti da se ponaša kao suverena država, neka traži novac za izgubljeni profit od Europske komisije, rekao je. 
Rusija je izgradila Sjeverni tok izravno do Njemačke preko Baltičkog mora kako bi izbjegla poremećaje u opskrbi i zaobišla Ukrajinu.
Putin je rekao da će Rusija Turskoj smanjiti cijenu plina za 6 posto od 2015. i da će povećati količine za još 3 milijarde kubičnih metara. U Ankari je najavio da je Rusija spremna izgraditi plinski centar na tursko-grčkoj granici kako bi Europu opskrbljivala plinom, kao naknadu za gubitak Južnog toka.
hrt /hic


02. prosinca 2014.
Haški sud traži Šešelja nazad u zatvor, on se ne želi vratiti dobrovoljno
a vladajući za sada šute.

Tužiteljstvo Haškog suda zatražilo je u ponedjeljak 1.prosinca od raspravnog vijeća ICTY-ja da opozove odluku o privremenoj slobodi za optuženog ratnog zločinca Vojislava Šešelja, potvrdio je ICTY-jev ured za odnose s medijima.

VIŠEPapa Franjo-pravoslavni patrijarh Bartolomej I
01.prosinca 2014.
DRUGOG DANA POSJETA TURSKOJ
Papa Franjo i pravoslavni patrijarh zajedno molili za crkveno jedinstvo.


ISTANBUL: Na kraju drugoga dana posjeta Turskoj, papa Franjo sudjelovao je u ekumenskoj molitvi u patrijarhalnoj crkvi Sv. Jurja u sjedištu Ekumenskoga patrijarhata na Fanaru. Papa i počasni poglavar svjetskoga pravoslavlja patrijarh Bartolomej I.
VIŠE12. studenoga 2014.
ISTRAŽIVANJE
 ‘Dokle smo došli s brakom': za 86% Talijana brak je nezamjenjivi stup drušva
Istraživanje “Dokle smo došli s brakom“, koje je provela istraživačka agencija Lorien za Zakladu Novae Terrae, ponovno potvrđuje da Talijani smatraju prirodnu obitelj i brak vrlo važnim pitanjima.
95% ispitanika smatra obitelj, a 86% brak nezamjenjivim stupovima društva.
Iako veliki postotak ispitanika, njih 61%, smatra da će u budućnosti biti potreban pravni oblik reguliranja istospolnih zajednica, velika većina smatra da je prirodna obitelj „puno više od jednostavne sentimentalne veze između dvoje odraslih, zato što uključuje i odgovornost prema djeci“.

84% ispitanika vjeruje da su roditelji vrlo važni za razvoj dječje osobnosti. Upitani da navedu neke moguće probleme za djecu koja žive s istospolnim parovima, većina ispitanika navela je psihološke probleme i rizik od slabijih rezultata u školi.
95% ispitanika se slaže da bi Italija kao i mnoge zemlje EU, trebala uvesti poreze olakšice prema broju djece koju obitelj odgaja, te broju starijih osoba, ili osoba kojima je potrebna njega, a za koju obitelj brine.
77% ispitanika smatra da bi roditelji trebali biti informirani o osjetljivim pitanjima koja se tiču seksualnosti o kojima se njihovu djecu želi podučavati u školi, te da bi se odluke roditelja trebale poštovati.
Izvor: Narod.hr/novaeterrae.eu /HIC
10. studenoga 2014.
RAZLAZ OD ŠPANJOLSKE
Više od 80 posto Katalonaca želi odcjepljenje
Katalonska potpredsjednica Joana Ortega izjavila je da je u glasovanju sudjelovalo 2.25 milijuna birača, od kojih je 80.1 posto za potpunu neovisnost, 10.1 posto za samostalnu Kataloniju povezanu sa Španjolskom, dok se tek 4.6 posto protivi bilo kakvom obliku neovisnosti, javlja DPA
Na katalonskom neobvezujućem izjašnjavanju o neovisnosti više od 80 posto izašlih glasovalo je za odcjepljenje od Španjolske, a još se 10 posto složilo da Katalonija treba biti samostalna, iako još uvijek povezana sa Španjolskom, pokazuju prvi preliminarni rezultati objavljeni danas rano ujutro.

Katalonska potpredsjednica Joana Ortega izjavila je da je u glasovanju sudjelovalo 2.25 milijuna birača, od kojih je 80.1 posto za potpunu neovisnost, 10.1 posto za samostalnu Kataloniju povezanu sa Španjolskom, dok se tek 4.6 posto protivi bilo kakvom obliku neovisnosti, javlja DPA.
Pravo glasa imalo je oko 5,5 milijuna ljudi, a moglo se izjasniti na 1300 mjesta diljem regije od 7.6 milijuna stanovnika.
Madrid je izjašnjavanje, čiji se konačni rezultati očekuju kasnije u ponedjeljak, nazvao "bezvrijednim", iako su tijekom dana mnogi birači čekali u redovima kako bi izrazili svoj stav.
Agencije navode da još nije poznato koji će biti značaj izjašnjavanja, no podsjećaju na nadavne odluke Ustavnog suda koji je naredio odgodu referenduma, za koji vlada u Madridu tvrdi da ga jedino ona može sazvati.

Nagađa se i da bi se katalonski vođa Arturo Mas mogao naći na udaru sudskih vlasti zbog "građanskog neposluha", jer je katalonski glavni tužitelj na zahtjev Madrida pokrenuo istragu o tome predstavlja li korištenje škola i javnih prostora u svrhu održavanja izjašnjavanja kršenje odluke Ustavnog suda.
Mas se, međutim, nije dao smesti već je Katalonce pozvao da se odazovu glasovanju u što većem broju. Zahtjevi za suverenost Katalonije u posljednjih pet godina su sve snažniji, no španjolski premijer Mariano Rajoy poručuje da izjašnjavanje neće imati nikakvog učinka. Večernji list


  10. studenoga 2014.
MEĐUNARODNI MEĐURELIGIJSKI SUSRET
Vatikan: Kolokvij ‘Komplementarnost muškarca i žene’
Kongregacija za nauk vjere u suradnji s Papinskim vijećem za obitelj i Papinskim vijećem za međureligijski dijalog, te Papinskim vijećem za jedinstvo kršćana organizira veliki Međunarodni i međureligijski kolokvij ‘Komplementarnost muškarca i žene’ koji će se održati od 17. do 19. studenog u Vatikanu.Narod.hr

Veljko Kadijević3. studenoga 2014.
Umro ratni zločinac Veljko Kadijević, umirovljeni general bivše JNA.

Bivši general JNA Veljko Kadijević umro je u nedjelju u Moskvi u dobi od 89 godina. U Hrvatskoj su protiv njega podignute tri optužnice za zločine protiv civilnog stanovništva. Kadijević je rođen 1925. godine u Glavini Donjoj kod Imotskog.
Nakon Drugog svjetskog rata vojnu je karijeru nastavio u Jugoslavenskoj narodnoj armiji.
Dužnost saveznog ministra obrane obnašao je u periodu od 1988.-1992. godine, dakle i 1991. kad su izvedeni napadi na Vukovar i Dubrovnik zbog čega su protiv njega podignute optužnice za ratni zločin.

Nakon poziva Haškog suda da stupi na klupu za svjedoke zbog čega je za njim i Interpol izdao tjeralicu
Kadijević je pobjegao u Moskvu 2000. a 2008. godine dobio je rusko državljanstvo. Hrvatska je tražila njegovo izručenje no Rusija je to odbila. hic


27. listopada 2014.
VJEČNO ZIMSKO VRIJEME U RUSIJI
„Pomicanje sata uznemiruje krave, a nije lako ni ljudima“
Zadnje tri godine Rusija je eksperimentirala tako što je stalno vrijedilo ljetno računanje vremena, no to se pokazalo nepopularnom mjerom za brojne Ruse koji su negodovali što se zimi moraju buditi sat vremena ranije.
Thinkstockphotos.com
Rusija je noću na nedjelju pomaknula kazaljke sata unazad i trajno uvela zimsko računanje vremena te je odlučila povećati broj vremenskih zona s devet na 11 na svome golemu teritoriju što se proteže od Pacifika do granica Europske unije. Zadnje tri godine, Rusija je eksperimentirala tako što je stalno vrijedilo ljetno računanje vremena, no to se pokazalo nepopularnom mjerom za brojne Ruse koji su negodovali što se zimi moraju buditi sat vremena ranije.
Nekadašnji Sovjetski Savez uveo je 1981. godine ljetno računanje vremena, a godine 2011., tadašnji predsjednik Dmitrij Medvedev smanjio je broj vremenskih zona na devet i odlučio da će ljetno računanje vremena vrijediti cijelu godinu. Rusi su tako kazaljke sata pomaknuli sat vremena unaprijed, ali zimi ih nisu vraćali. Pomicanje kazaljki dvaput godišnje ljudima remeti bioritam i uznemiruje krave, objasnio je Medvedev tada svoju odluku. Međutim, zimi se brojni Rusi na sjeveru žale na život u mraku jer što su bliže arktičkome krugu, to je manji broj sati danjeg svjetla.
Na konferenciji za novinare u Moskvi, Ruska akademija znanosti ocijenila je da Europa Rusiji neće biti bliža bude li razlika u vremenu između Moskve i GMT-a (srednje vrijeme po Greenichu, Greenwich Mean Time) samo tri sata. Zamjenik ravnatelja Geografskog instituta, Arakdij Tšikov, uvjeren je da je zadnja promjena donesena na poticaj oglašivača jer će, vjeruje Tiškov, zbog trajnog zimskog računanja vremena, više ljudi navečer gledati televiziju. Kada je Rusija u ožujku pripojila Krim, taj ukrajinski poluotok prešao je na moskovsko računanje vremena, a to je GMT+4.
I.H. Večernji list24. listopada 2014.
SAD: Liječnik koji se vratio iz Gvineje zaražen ebolom
Gradonačelnik New Yorka potvrdio je da je 33-godišnji liječnik Craig Spencer, koji se nedavno vratio iz Gvineje, zaražen ebolom, ali i naglasio da - nema mjesta panici.
Spencer je u Gvineji sredinom listopada radio za humanitarnu organizaciju "Liječnici bez granica".  Kad se vratio u SAD, prošao je strogu kontrolu putnika, no tada - nije imao simptome bolesti. Njegova zaručnica i prijatelji s kojima je bio u kontaktu su u karanteni.
No, strah Njujorčana nije zanemariv, s obzirom na to da se liječnik, nakon dolaska, normalno kretao gradom - vozivši se, međuostalim, podzemnom željeznicom i boraveći u gradskim parkovima. HRT


17. listopada 2014.
Razlike postaju nepremostive
Jedan posto najbogatijih drži polovicu svjetskog bogatstva
Snažan godišnji rast bogatstva bilježi se u SAD-u i Japanu, a slijedi ih Kina. S većim brojem bogataša u skupini najboljih, Kina je pretekla Francusku, Njemačku, Italiju i Veliku Britaniju
ZAGREB  » Nejednakost u svijetu raste pokazuju to i najnoviji podaci prema kojima jedan posto najbogatijih ljudi na svijetu posjeduju gotovo polovicu svjetskog bogatstva dok najsiromašniji posjeduju manje od jedan posto svjetskog bogatstva.
VIŠE

17. listopada 2014.
Posjet ruskog predsjednika povodom 70. obljetnice oslobođenja Beograda
Putin: Sa Srbijom imamo dobru zajednički prošlost, ali i budućnost
Veliki dio Putinovog posjeta bio je posvjećen daljnjoj ekonomskoj suradnji s Rusijom, a srbijanski premijer je priopćio da je predsjednik Vladimir Putin prihvatio njegovu molbu i da će Srbija izvoziti određenu kvotu automobile “Fiata” u Rusku Federaciju
VIŠE


15. listopada 2014.
Britanci glasali za priznanje palestinske države, Izrael na nogama
Britanski zastupnici simbolično su u ponedjeljak glasali za priznanje palestinske države, a Izrael je u utorak taj čin nazvao “uznemirujućom porukom” koja prijeti izgledima za mir, prenose agencije
“Ovaj dom vjeruje da vlada treba priznati državu Palestinu uz državu Izrael kao doprinos rješenju putem pregovora o postizanju dvije države”, stajalo je u tekstu što su ga u ponedjeljak prihvatili britanski zastupnici glasujući s 274 prema 12.

 Ministrima u britanskoj vladi bilo je rečeno da se suzdrže od glasanja o neobvezujućoj rezoluciji koja ne prisiljava službeni London da prizna palestinsku državu, piše agencija Reuters.
Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova kritiziralo je u utorak rezoluciju u pisanu priopćenju poručivši “put za palestinsku državu ostvaruje prolazi se za pregovaračkim stolom”, prenosi agencija dpa.
 “Preuranjeno međunarodno priznanje šalje uznemirujuću poruku palestinskom vodstvu da može izbjeći teške odluke koje obje strane moraju provesti i zapravo umanjuje izglede za postizanje stvarnog mira”, stoji u izraelskom priopćenju.

 Britanski zastupnici svoje su simbolično glasanje proveli nakon što je ranije ovaj mjesec nova švedska vlada najavila da će biti prva zemlja Zapadne Europe koja će službeno priznati palestinsku državu.
 Opća skupština Ujedinjenih naroda izglasala je Palestincima 2012. godine “status države promatrača nečlanice” pošto je 2011. Vijeće sigurnosti UN-a blokiralo njezinu kandidaturu da postane punopravna članica UN-a. Poskok.info


  15. listopada 2014.
Kaos u Beogradu
Utakmica Srbije i Albanije prekinuta, uhitili brata albanskog premijera koji je upravljao letjelicom!
Kvalifikacijska utakmica za odlazak na Europsko prvenstvo između Srbije i Albanije prekinuta je u 42. minuti zbog velikih nereda na tribinama, ali i terenu.
Naime, u jednom trenutku je bespilotna letjelica s albanskom zastavom i porukom na kojoj je bila karta velike Albanije i male Srbije preletio iznad stadiona što je dodatno usijalo ionako već užarenu atmosferu u Beogradu.


15. listopada 2014.
TURSKO NEGIRANJE: Amerikanci nisu koristili naše baze
Turska je negirala u ponedjeljak da je dopustila Washingtonu da koristi njene baze protiv militanata Islamske države.
“Nema nikakvog dogovora sa SAD-om oko korištenja Incirlika”, izjavio je turski dužnosnik o zračnoj bazi u južnoj Turskoj koju SAD želi da koristi za pokretanje zračnih udara, prenosi agencija AFP.
“Pregovori se nastavljaju, na osnovu uvjeta koje je Turska ranije postavila”, dodao je dužnosnik. Američki dužnosnik ranije je izjavio da će Turska također osigurati obuku za “umjerene” sirijske pobunjenike, navodi Fena.Poskok13. listopada 2014.
Svjedočanstva preživjelih Kurda: IS-ovci su nadrogirane fanatične životinje koje uživaju u ubijanju

Teroristi Islamske države prijetnja su tisućama ljudi zarobljenima u Kobaneu, dok se oko grada vode krvavi sukobi, javlja Mirror.
Svjedočanstva preživjelih Kurda dočaravaju samo djelić užasa koji ekstremisti šire oko sebe.
“Mnogi nemaju kamo otići te su zarobljeni između grada i turske granice. Nalaze se na otvorenome te ih, ukoliko ih se ne spasi, očekuje sigurna smrt. Borci IS-a su životinje, oni nisu ljudi. Nevjerojatno su krvoločni, kao da uživaju u ubijanju. Osobito im je drago odrubljivanje glava, to im je zaštitni znak” rekao je Ekram Ahmet, 40-godišnjak koji je utekao iz Kobanea sa svojom obitelji, za Sunday People.

Horde drogiranih i fanatičnih boraca
Ekrem je opisao i horde često drogiranih i fanatičnih boraca, koji provode svoje barbarsko masakriranje “u ime Alaha”.
“Imaju mnoštvo tableta koje stalno nose sa sobom, a čini mi se da ih te tablete samo čine još luđima. Od njih postaju osjetljiviji i podložniji podražajima, tako da kažnjavaju čak i djecu, i to zbog najmanjih prekršaja”, dodaje.

Mještani: Tablete koje koriste su amfetamini
Lokalni izvori navode kako su tablete koje IS-ovci koriste amfetamini.
“Odveli su mojeg jedanaestogodišnjeg sina. Kod njega su našli kopiju Kurana koju mu je moja žena dala. Rastrgali su je i bacili na pod. Nakon što su shvatili da je Kurd, stavili su ga u red za smaknuća. No, on je nekako uspio iskoristiti trenutak njihove nepažnje kako bi pobjegao i spasio se”, prisjeća se ovaj kurdski inženjer, a prenosi Mirror.

Britanski vojni stručnjaci pomažu u obuci Kurda
Velika Britanija objavila je u nedjelju da je poslala skupinu vojnih stručnjaka u Irak koji će pomoći u obuci kurdskih boraca koji se bore protiv militanata Islamske države.
Britansko ministarstvo obrane objavilo je da je skupina, koju po lokalnim medijima čini 12 ljudi, poslana u Erbil na otprilike tjedan dana kako bi Kurdima pomogli u rukovanju strojnicama koje im je Velika Britanija poklonila prošli mjesec.
“Nastavljamo razmatrati pomoć iračkim snagama sigurnosti i poslat ćemo nove timove za obuku koji će se baviti vojnim vještinama, pružanjem liječničke pomoći, te razminiranjem”, kaže se u priopćenju.

Poskok.info /HIC

 


13. listopada 2014.
Turska dopustila SAD-u korištenje baza za borbu protiv IS-a
Turska je odlučila dopustiti SAD-u korištenje svojih zrakoplovnih baza, posebice velike baze Incirlik na jugu, za borbu protiv Islamske države, izjavio je američki dužnosnik obrane.
Američke zračne snage koriste se već dugo bazom Incirlik na jugu Turske i ondje je stacionirano približno 1500 vojnika.
Dosad su američki avioni koji bombardiraju IS, uzlijetali iz zrakoplovnih baza u Al-Dhafri u UAE-u, Ali al-Salemu u Kuvajtu i Al-Udeidu u Kataru, gdje se nalazi i američki zračni operativni centar za 20 zemalja u regiji. U Kataru postoji i pista za slijetanje duga 4,5 kilometara, a baza je važan logistički centar s prostranim skladištem oružja.
Američki borbeni zrakoplovi F-16 stacionirani su od prošle godine u Jordanu, a Pentagon ima dogovor s Omanom o korištenju vojnih baza.
Američka vojska može se koristiti i bazom Diego Garcia, britanskim teritorijem u Indijskom oceanu, za bombardere B-52, B-1 i B-2. HRT


9. listopada 2014.
Video snimka na Internetu

Al Kaida objavila snimku smaknuća 14 zarobljenih šijitskih vojnika

SANA – Al Kaida u Jemenu objavila je u četvrtak na internetu video snimku koja prikazuje otmicu i smaknuće 14 vojnika, za koje sunitski militanti kažu da su bili šijitski »otpadnici«.
Taj napad munitske militantne skupine ukazuje na sigurnosni vakuum i moguće vjersko nasilje u nestabilnom Jemenu, dva tjedna nakon što je šijitska pobunjenička skupina Houthi preuzela kontrolu nad glavnim gradom Sanom.Snimka objavljena na Twitteru pokazuje maskirane militante kako zaustavljaju autobus u gradu Shibam na istoku zemlje i prisiljavaju putnike da legnu na tlo.
Pokazujući pred kamerom vojne identifikacijske iskaznice, militanti su mahali revolverima i noževima uzvikujući »Bog je velik!«.Još nitko nije preuzeo odgovornost za napad koji podsjeća na ranije akcije Al kaide na Arapskom poluotoku (AQAP). Novi list


6. listopada 2014.
Papa na misi kojom je otvorena Sinoda
Nismo se ovdje okupili kako bi vidjeli tko je najpametniji, nego da skrbimo za vinograd Gospodnji
Biskupi su pozvani surađivati u Božjemu ‘snu’, brinuti se za njegov vinograd, tj. narod kojeg želi učiniti svetim – rekao je papa Franjo u homiliji na nedjeljnoj inauguracijskoj svetoj misi izvanredne biskupske sinode, posvećene obitelji.
“Gospodinov vinograd njegov je ‘san’, projekt o kojem se skrbi sa svom ljubavlju, poput vinogradara koji se brine o svojem vinogradu. Loza je biljka koja traži puno skrbi“ – istaknuo je Sveti Otac i nastavio: VIŠE8. srpnja 2014.
NAMET ZA PUTNIKE
Njemačka uvodi vinjete za sve ceste, najjeftinija 10 eura
Nijemcima će se naplata cestarina kompenzirati smanjenjem poreza na vozila
Putovanje automobilom u Njemačku ubuduće bi strance moglo stajati najmanje 10 eura više nego dosad. Toliko će, naime, stajati najjeftinija 10-dnevna vinjeta za vožnju. Posjetitelji mogu platiti i 100 eura i voziti se cijele godine ili 20 eura za dva mjeseca. Ako ste pomislili izići s autoceste i štedjeti vozeći ostalim cestama, ni to neće ići jer je njemački ministar prometa Alexander Dobrindt odlučio da će vinjete trebati za sve ceste u Njemačkoj!

– Vinjeta samo za autoceste dovela bi do preusmjeravanja prometa, a to ne želimo poticati – najavljuje ministar, inače član CSU-a, sestrinske stranke vladajućeg CDU-a, a još nije jasno hoće li ministrov prijedlog prihvatiti njemačka vlada i kancelarka Merkel. Vinjete bi se razlikovale po bojama koje će biti vezane uz klasu automobila, godinu proizvodnje i rezultat ekotesta.
– Neće biti moguće da se s vinjetom za smart netko vozi BMW-om – kaže ministar. Nijemci sami, pak, neće osjetiti uvođenje cestarina, iako će ih plaćati. Kako je to moguće? Bit će im smanjen porez na motorna vozila pa će iznos koji plaćaju biti isti kao i sada. Na prigovore da se uvođenjem cestarina krše pravila EU koja ne dopuštaju diskriminaciju inozemnih vozača, ministar kaže da je porez na vozila, kojim bi se domaćim vozačima dalo prednost, u nacionalnoj domeni.

U Njemačkoj od oko 170 milijuna vozila iz inozemstva koja godišnje koriste tamošnje ceste očekuju 2,5 milijardi eura prihoda. Uvede li vinjete, Njemačka će biti osma članica EU koja primjenjuje taj način naplate cestarine. Vinjete su potrebne za vožnju autocestama u Austriji, Bugarskoj, Rumunjskoj, Slovačkoj, Sloveniji, Češkoj i Mađarskoj. U Sloveniji, primjerice, tjedna vinjeta za osobno vozilo stoji 15 eura, a u Austriji 10-dnevna vinjeta osam eura. U svim ostalim zemljama naplaćuje se cestarina po prijeđenom kilometru. U Italiji i Francuskoj, primjerice, za 100 kilometara plati se oko pet eura, a u Hrvatskoj oko šest eura (na HAC-ovim autocestama).  
Josip Bohutinski, Silvana Perica, Večernji list7. srpnja 2014.
USPRKOS PRITISCIMA
Finska: Redefiniranje braka odbačeno i po drugi put
Odbor za pravne poslove Finske, odbio je zakon o istospolnim brakovima s 10 prema 6 glasova, u usporedbi s 9 na prema 8 glasova istog odbora u ožujka 2013. te je time odbačen istospolni brak u Finskoj po drugi put u manje od dvije godine.
Finski saborski zastupnik Petar Ostman, iz Kršćanske demokratske stranke, glasao je protiv Prijedloga zakona i rekao “mi želimo sačuvati trenutne zakone o braku koji definiraju brak između muškarca i žene.”

Cijeli finski parlament očekuje raspravu o zakonu na jesen.
Nakon prošlogodišnjeg odbijanja istospolnih brakova, zagovornici istospolnog braka pokrenuli su peticiju nazvanu Inicijativa građana, koja je okupila 166 tisuća potpisa, a kao rezultat te akcije, parlament je bio prisiljen razmotriti to pitanje.
I u Skupštini Sjeverne Irske, pokušaji redefiniranja braka propali su već tri puta. Zagovarnici tradicionalnog braka kazali su kako oni koji pritišću promjenu pritom trebaju poslušati i njih.
Glasnogovornik Kršćanskog instituta Callum Webster, ustvrdio je da građani Sjeverne Irske očito odbijaju redefiniranje braka i da samo politička elita pokušava prisilno nametnuti ovu promjenu.
Izvor: narod.hr/christian.org.uk


 

9. lipnja 2014.
Argentinci prije utakmice: Malvinas (Falklandski) otoci su argentinski

Argentinski nogometaši “začinili” su subotnju prijateljsku utakmicu protiv Slovenije novom porukom upućenoj u smjeru Engleske.
Uoči utakmice u La Plati Gauči su na teren iznijeli transparent na kojem je stajala poruka: ”Falklandski otoci su argentinski”. Pitanje je sada kako će na to reagirati Međunarodna nogometna federacija (FIFA) koja je iznimno osjetljiva na političke poruke na nogometnim travnjacima.
Falklandski otoci ili Malvini, kako ih nazivaju Argentinci, od 1833. su u sastavu Velike Britanije. No, budući da se nalaze pred obalom Argentine, ta ih država svojata, a zbog njih su dvije zemlje 1982. godine i zaratile. Argentina je tada zauzela Malvine, ali Velika Britanija je dobila rat i ponovno uspostavila suverenitet nad otocima.
Inače, transparent sa spomenutom porukom se znao i ranije pojavljivati prije utakmica argentinske reprezentacije, ali u predvečerje Svjetskog prvenstva u Brazilu svakako privlači više pažnje.


7. travnja 2014.
MRTVA TRKA
Izbori za EU parlament: Europa bira između Jean-Claudea Junckera i Martina Schulza
Predizborne ankete pokazuju da će se na izborima za Europski parlament voditi mrtva trka između desnog i lijevog centra.
Predizborne ankete pokazuju da će se na izborima za Europski parlament voditi mrtva trka između desnog i lijevog centra, a pobjednici bi trebali bi dati novog predsjednika Europske komisije - Martina Schulza ili Jean-Claudea Junckera.
Ankete pokuzuju da nijedna od stranačkih grupacija ne može dobiti natpolovičnu većinu u Europskom parlamentu, koji će imati 751 zastupnika. Isto je tako sigurno da ni stranke desnog centra okupljene u Europskoj pučkoj stranci (EPP), niti lijevog centra u Stranci europskih socijalista (PES) ne mogu doći do većine u koaliciji s liberalima ili Zelenima pa je izvjesno da ne mogu izbjeći 'veliku koaliciju'.

Moguće je da će dvjema najjačim strankama trebati još jedna kako bi podebljali većinu, naročito ako, kako se očekuje, desni i lijevi populisti osvoje veliki broj mjesta. Ta treća stranka najvjerojatnije bi bili liberali. Nagađa se da bi u tom slučaju njihov kandidat za predsjednika Europske komisije bivši belgijski premijer Guy Verhofstadt mogao dobiti mjesto predsjednika Europskog parlamenta i to na puni petogodišnji mandat. Po dogovoru pučana i socijalista, u prvoj polovici sadašnjeg saziva Parlamenta predsjednik je bio Jerzy Buzek (EPP), a u zadnje dvije i pol godine socijaldemokrat Martin Schulz.

Tko će izabrati predsjednika Komisije?

Prema dogovoru najvećih stranačkih skupina, predsjednika Komisije trebala bi dati ona stranka koja osvoji najveći broj glasova.
Slavko Vukadin, Politikaplus.com22. siječnja 2014.
Srbija otvorila pregovore o pristupanju EU
Na međuvladinoj konferenciji o pristupanju u Bruxellesu - Srbija je počela pregovore o članstvu s Europskom unijom. Riječ je o prvoj pristupnoj konferenciji na kojoj nema otvaranja ili zatvaranja poglavlja, nego je riječ o ceremonijalnom sastanku na kojem se obilježava početak pregovora.
'Ovo je povijesni dan za Srbiju, ovo je povijesni dan i za EU. No, početak pregovora označava veoma zahtjevnu fazu, naporan rad i mnogo izazova. Kao prvo, Beograd će trebati biti potpuno posvećen obvezi normalizacije odnosa s Prištinom, izjavio je povjerenik Europske komisije za proširenje Štefan Fuele.

Srbijanski premijer Ivica Dačić kazao je kako je otvaranje pregovora s EU-om najvažniji događaj za Srbiju od kraja 2. svjetskog rata. 'To je strategijska orijentacija Srbije s vrijednostima koje želimo usvojiti, ovo određuje društvo kakvo želimo imati', dodao je. 'Naš narod mnogo toga neće odobravati, ali mi smo spremni i voljni ispuniti preuzete obveze', kazao je prvi potpredsjednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić.Ovo je važan događaj za našu regiju, kazala je hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić. Dodala je da Hrvatska na proširenje gleda kao na neku vrstu konsolidacije regije, što je važno za stabilnost Europe i zemalja u regiji. 'Drago mi je što se Srbija odlučila za ovaj put. Kao što znate Hrvatska i Srbija imaju puno tema iz prošlosti koje treba rješavati i rješavat ćemo ih, ali ovo je sigurni znak da imamo i teme za budućnost, poručila je.Srbija je dobila status kandidata u ožujku 2012., a početak pregovora odobren je tek nakon što je postignut dogovor pod okriljem EU-a o normalizaciji odnosa s Kosovom i nakon prvih dokaza da se on provodi. U taj proces Beograd ulazi s optimizmom da bi do statusa punopravne članice EU Srbija mogla doći 2020.HRT24. lipnja 2013.
Latvijski parlament zabranio nacističke i komunističke simbole
Latvijski parlament u Rigi odlučio je kako nacistički i komunistički simboli ne smiju biti prezentirani u javnosti, prenosi Hamburger Abendblatt.
Osim nacističke "svastike" i komunističke petokrake, zakonom su zabranjene 'zastave, grbovi, himne i simboli komunističkog SSSR-a i nacističke Njemačke'. Od simbola su pridodani i SS simboli runa, te srp i čekić.
Latvija je odmah primila reakcije iz Rusije, čiji su komunisti  zabranu komunističkih simbola proglasili  'svetogrđem'.
Ruski parlamentarac Leonid Sluzkij prosvjednom notom se naime obrušio na Latviju zbog 'bogohulnog izjednačavanja nacista i sovjeta'. M.M. Hrsvijet


16. travnja 2013.
OTKRIVENA TAJNA TITOVA SEFA
Pronađeno trideset kilograma zlata, dijamanti...

BEOGRAD - Nakon što je državna komisija Srbije prošli tjedan otvorila takozvani ‘Titov sef’ u Narodnoj banci Srbije, beogradski Danas je jučer objavio njegov sadržaj.
a) Zlato u polugama i prahu, u ukupnoj težini od 29,366 kg;
b) Zlatnici (veliki i mali), ukupno 2.663 komada;
c) Predmeti od zlata, brilijanata i dijamanata koji su pripadali obitelji Karađorđević, ukupno 149 komada;
d) Predmeti od zlata i drugih plemenitih metala koji su poslije rata preuzeti iz trezora Narodne banke Jugoslavije, zaplijenjeni ili nabavljeni iz državnih sredstava, ukupno 251 komad...


9. siječnja 2013.
Velika Britanija: Uništeno 1,7 milijuna ljudskih embrija
U Velikoj Britaniji u posljednjih nekoliko godina uništeno je 1,7 milijuna ljudskih embrija dobivenih u postupcima umjetne oplodnje "in vitro", izvijestio je britanski ministar zdravstva Lord Howe.
Od početka vođenja evidencije 1991. godine, prema navodima dnevnika Daily Mail, umjetno je stvoreno 3,5 milijuna embrija, od kojih je 235.480 dovelo do trudnoće.


26. rujna 2012.
RAZLJUTILI PAPU I KATOLIKE
Francuska bi zbog gay brakova zabranila riječi 'majka' i 'otac'
Ako se usvoji, nova zakonska odredba nalagala bi korištenje neutralnog izraza ''roditelji'' u ceremonijama vjenčana za istospolne, ali i heteroseksualne partnere.
Francuzi razmatraju uvođenje zabrane za korištenje riječi ''majka'' i ''otac'' u službenim dokumentima. Dio je to kontoverznog plana koji se odnosi na legalizaciju homoseksualnih brakova, a Telegraph navodi da je isti razljutio katoličke crkvene redove u toj zemlji.


14. kolovoza 2012.
Francuska vraća Rome u Rumunjsku
Nekoliko desetaka rumunjskih Roma, korisnika humanitarne pomoći za povratak, trebalo bi danas otputovati iz Lyona u Rumunjsku. Aktivisti za ljudska prava smatraju da je to protjerivanje pod krinkom humanitarne pomoći.
Aktivist za prava Roma Jean-Philippe procjenjuje da bi se u zrakoplov trebalo ukrcati 240 Roma. To će biti najveće protjerivanje iz Lyona od početka godine i izbora socijalističkoga predsjednika Francoisa Hollandea.HRT


8. kolovoza 2012.
IZVEDIVO JE
Japan može bezbolno napustiti nuklearnu energiju
Japanski ministar industrije uključio se u raspravu o novoj energetskoj politici, ustvrdivši da zemlja može napustiti nuklearnu energiju do 2030. bez štete po gospodarstvo.
"To je izvedivo", rekao je danas novinarima u Tokiju ministar Jukio Edano, odgovarajući na pitanje o utjecaju gašenja stabilnih nuklearnih reaktora u Japanu.

24. veljače 2012.
SLOVENIJA MIJENJA USTAV I UNOSI NIZ PROMJENA U SVOJ POLITIČKI SUSTAV
Janša zabranjuje crvenu zvijezdu i Tita
Uz zabranu veličanja svih totalitarnih režima ustavne promjene bi mogle ukinuti izbore za predsjednika, izborne jedinice, liberalna referendumska pravila...
Nova vladajuća koalicija u Sloveniji najavila je skore promjene ustava, a među 40 prijedloga ustavnih promjena svih parlamentarnih stranaka su i ukidanje predsjedničkih izbora, pravo na internet, ukidanje izbornih jedinica i uvođenje preferencijalnog izbornog sustava, ali i zabrana javnog veličanja svih totalitarnih režima, njihovih nositelja i simbola, što predlaže Slovenska demokratska stranka premijera Janeza Janše, najveća stranka vladajuće koalicije

11. veljače 2012.
Argentina podnijela tužbu protiv Britanije u UN-u
Argentina je u UN-u službeno podnijela tužbu zbog britanske "militarizacije" u južnom Atlantiku, a glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon pozvao je obje strane da "spriječe" eskalaciju spora oko Malvinskog otočja. (t.z. Falkland)
Malvinsko otočje, na krajnjem jugu Argentine, pod kontrolom je Velike Britanije od 1833., kada je britanska topovnjača s njih otjerala argentinske vlasti.
Oko otočja se vodi verbalni rat dok se približava 30. obljetnica britansko-argentinskog rata zbog suvereniteta nad otočjem (2. travnja - 14. lipnja 1982.).


2. rujna 2011.
EFIKASNOST, ALI I UŠTEDA
Japan uklanja radijaciju revolucionarnom metodom
Metoda čišćenja sastoji se u korištenju kiselina kojima se uklanjaju tragovi radijacije s tla te iz atmosfere
Japanski znanstvenici predstavili su ovih dana poboljšanu metodu uklanjanja radioaktivnog cezija iz zagađenog tla i zraka u područjima oko nuklearne elektrane Fukushima koja je uništena u proljeće ove godine nakon razornog potresa i tsunamija. Metoda dekontaminacije trebala bi uvelike pomoći u čišćenju tisuća i tisuća zagađenih četvornih kilometara u Zemlji Izlazećeg Sunca, navode znanstvenici iz Nacionalnog instituta za naprednu industrijsku znanost sa sjedištem u Tokiju.


17. kolovoza 2011.
Gorbačov za Guardian:Trebao sam ranije napustiti komunizam
Bivši sovjetski vođa Mihail Gorbačov dvadeset godina nakon urušavanja komunističkog sustava otvoreno je progovorio o tim turbulentnim vremenima i za britanski Guardian priznao što bi danas učinio drukčije. Političari rijetko priznaju svoje pogreške, no Gorbačov ni u vrijeme svoje vladavine nije bio tipičan političar pa se tako ni danas ne boji kritizirati neke vlastite odluke koje su dovele do raspada SSSR-a, ali i do uvođenja slobodnog tržišta koje je omogućilo stvaranje velikih socijalnih razlika, nekolicine milijardera i milijuna siromašnih.


6. srpnja 2011.
Nizozemska: država kriva za smrt Srebreničana
Viši sud Nizozemske presudio je kako je ta država odgovorna za smrt članova obitelji Hasana Nuhanovića, prevoditelja Ujedinjenih naroda, koji je u genocidu izgubio oca, majku i mlađeg brata, te za smrt bližnjih Rize Mustafića koji je bio zaposlen kod nizozemskog bataljona zaštitnih snaga Ujedinjenih naroda. Sud je odlučivao po žalbi na presudu Okružnog suda po kojoj Nizozemska nije povrijedila obvezu da zaštiti žrtve predavši ih trupama Ratka Mladića. "Sud je donio odluku da je država Nizozemska odgovorna za smrt ovih ljudi, jer ih je nizozemski kontingent mirovnih snaga UN predao", priopćeno je. PSD

11. travnja 2011.
Francuska: Stupila na snagu zabrana nošenja nikaba i burke
PARIZ - Zabrana nošenja islamskog vela za lice, burke i nikaba, prva u Europi, stupila je u ponedjeljak na snagu u Francuskoj, a svatko tko bude javno nosio nikab ili burku može biti kažnjen sa 150 eura i obveznim pohađanjem tečaja o francuskom državljanstvu.
Vlada desnog centra, koja je u listopadu prošle godine donijela zakon, pokrenula je javnu kampanju u kojoj se objašnjavaju razlozi zabrane i pravila njezine primjene.
Tako se u uputama navodi da policija ne može od žena zatražiti da pokrivalo skinu na ulici, nego ih moraju odvesti u policijsku postaju i zatražiti da ga uklone radi identifikacije.
Zakon, koji su kritizirali muslimani diljem svijeta, izazvao je ograničene reakcije u Francuskoj gdje se odvojenost crkve i države smatra ključnim za održavanje mirovljubivog građanskog društva. Jedan muslimanski trgovac nekretninama pozvao je žene na građanski neposluh tako da nastave nositi nikab ili burku ako to žele te je pozvao pristaše na prosvjednu molitvu pred katedralom Notre Dame. Rachid Nekkaz objavio je na Internetu da će pomoći u plaćanju kazni te je u tu svrhu već ponudio na prodaju imanje vrijedno dva milijuna eura. VJ

28. listopada 2010.
Soros dao milijun dolara za zakon o legalizaciji marihuane
Tim će se novcem financirati posljednji dani reklamne kampanje u Kaliforniji koja o tom prijepornom zakonu, poznatom kao Prijedlog 19, na referendumu glasuje 2. studenoga, rekao je Dale Jones iz udruge >Yes on 19<

SAN FRANCISCO - Liberalni multimilijarder i filantrop George Soros donirao je milijun dolara kampanji za legalizaciju marihuane u Kaliforniji, objavili su u srijedu organizatori.

21. listopada 2010.
Srpska djeca učila ratovati u vojnim logorima u Sibiru!
Srpsko javno tužiteljstvo u srijedu je objavilo da pokreće istragu zbog šokantnih medijskih izvještaja o slanju srpskih maloljetnika u ruske 'vojno-patriotske' kampove u Sibiru
Na web stranicama srpsko-ruskih ultranacionalističkih udruga objavljena su i pisma dotične srpske djece koja opisuju kako su proteklog ljeta u Rusiji učila pucati iz vatrenog oružja, rastavljati i sastavljati puške, bacati bombe, baratati nožem, zatim borilačke tehnike i slična znanja koja su praćena predavanjima iz povijesti i pravoslavne religije.

17. ožujka 2009.
Tito je kriv za Hudu jamu
Bivši predsjednik slovenske vlade Janez Janša smatra da su Josip Broz Tito i slovenski komunistički čelnici Edvard Kardelj i Boris Kidrič bili među glavnim organizatorima poratnih pogubljenja na slovenskom tlu nakon Drugoga svjetskog rata.
U svjetlu otkrivanja masovne gorbnice u Hudoj jami, Janša je predložio da se uklone njihovi spomenici u Sloveniji te da se ulice ne nazivaju njihovim imenima.
Janša svoje tvrdnje temelji na dopisu što ga je Kardelj iz Beograda 1945. poslao Kidriču. U njemu upozorava Kidriča da treba ubrzano čistiti jer se priprema pomilovanje za ratne zarobljenike i uhićene civile, što je bio tadašnji izraz za uklanjanje politički nepodobnih.
Smatra da je Kidrič uz Kardelja najodgovorniji za umorstva domobrana. Uvjeren je da se u Sloveniji i danas osjeća kultura smrti koju je desetljećima stvarao slovenski komunistički režim.
U tekstu objavljenom u tjedniku Demokracija Janša predlaže da slovenski parlament donese deklaraciju o pomirbi u kojoj bi stajalo da je okupacija tijekom rata bila izvor svih zala i da je otpor bio opravdan.
Ali i da su otpor prisvojili komunisti te da je obrana koju su domobrani vodili protiv njih bila također legitiman čin jer su se branili.HRT

 

 

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre