Accomodation in Croatia
HIA-porta
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
 


Papa Franjo-pravoslavni patrijarh Bartolomej I01.prosinca 2014.
POSJET TURSKOJ
Papa Franjo i pravoslavni patrijarh zajedno molili za crkveno jedinstvo.

ISTANBUL: Na kraju drugoga dana posjeta Turskoj, papa Franjo sudjelovao je u ekumenskoj molitvi u patrijarhalnoj crkvi Sv. Jurja u sjedištu Ekumenskoga patrijarhata na Fanaru. Papa i počasni poglavar svjetskoga pravoslavlja patrijarh Bartolomej I. u ulaznoj procesiji pjevali su i molili za crkveno jedinstvo. Potom je pročitan ulomak iz knjige proroka Zaharije o mesijanskom spasenju.

Nakon govora ekumenskoga carigradskog patrijarha, Papa je rekao: "Svetosti, predragi brate, večer uvijek sa sobom nosi osjećaj zahvalnosti za protekli dan i strepeće nade pred nadolazećom noću. Večeras je duša moja puna zahvalnosti Bogu, koji mi dopušta da s Vašom Svetosti i sa sestrinskom Crkvom molim, na svršetku napornoga dana apostolskoga pohoda, istodobno očekujući dan koji smo u liturgiji započeli: blagdan svetoga Andrije apostola, nebeskoga zaštitnika ove Crkve.
Po riječima proroka Zaharije, u ovoj večernjoj molitvi Gospodin nam je još jednom darovao temelj koji je u osnovi našega današnjeg i sutrašnjega slavlja, čvrstu stijenu na kojoj možemo u radosti i nadi zajedno kročiti; taj čvrsti temelj jest Gospodinovo obećanje: "Evo, spasit ću svoj narod iz zemlje istočne i zapadne… u vjernosti i pravdi" (8, 7.8), istaknuo je Sveti Otac.

"Časni i dragi brate, dok Vam srdačno zahvaljujem na bratskom prihvatu, osjećam da je naša radost veća jer joj je drugdje izvor, ne u nama, ni u našem zauzimanju i našim potrebnim naporima, nego u Bogu, koji postavlja temelj za izgradnju svoga hrama, što je Crkva (usp. Zah 8, 9); 'Eto sjemena radosti' (Zah 8, 12). Radost i mir što svijet ne može dati, a što je Gospodin obećao svojim učenicima, i kao Uskrsli dao, u snazi Duha Svetoga", ustvrdio je papa Franjo.

"Andrija i Petar čuli su obećanje i primili taj dar. Bili su po krvi braća, a susret s Kristom ih je preobrazio u braću u vjeri i ljubavi. U ovoj radosnoj večeri, u ovom molitvenom bdjenju želio bih istaknuti: mi smo braća u nadi. Svetosti, kolika je milost da možemo biti braća u nadi uskrsloga Gospodina! Koje li milosti – i odgovornosti – da možemo zajedno hoditi u toj nadi, poduprti zagovorom svete braće apostola Andrije i Petra! Također i znati da ova zajednička nada ne vara, jer nije utemeljena na nama i našim bijednim silama, nego na vjernosti Božjoj. S ovom radosnom nadom, punom zahvalnosti i iščekivanja, blagdan svetoga zaštitnika srdačno čestitam Vama, svima nazočnima i Crkvi u Carigradu", zaključio je papa Franjo.
Nakon bogoslužja papa Franjo i patrijarh Bartolomej I. zadržali su se u privatnom razgovoru u sjedištu Ekumenskoga patrijarhata. IKA/HIC

 


ADRESAR HRVATA IZVAN REPUBLIKE HRVATSKE
, naručite OVDJE
512 stranica, 2700 rijetko dostupnih adresa
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre