Accomodation in Croatia
HIA-porta
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
 


17. listopada 2014.
Razlike postaju nepremostive
Jedan posto najbogatijih drži polovicu svjetskog bogatstva
Snažan godišnji rast bogatstva bilježi se u SAD-u i Japanu, a slijedi ih Kina. S većim brojem bogataša u skupini najboljih, Kina je pretekla Francusku, Njemačku, Italiju i Veliku Britaniju
ZAGREB  » Nejednakost u svijetu raste pokazuju to i najnoviji podaci prema kojima jedan posto najbogatijih ljudi na svijetu posjeduju gotovo polovicu svjetskog bogatstva dok najsiromašniji posjeduju manje od jedan posto svjetskog bogatstva. Točnije, jedan posto najbogatijih u rukama drži preko 48 posto svjetskog bogatstva pokazao je ovih dana objavljeni »Izvještaj o svjetskom bogatstvu 2014.« kojeg petu godinu uzastopce priređuje Istraživački insitut švicarske banke Credit Suisse. Bogati tako postaju sve bogatiji, siromašni sve siromašniji, a rastuća nejednakost mogla bi se ispostaviti okidačem za novu gospodarsku krizu.
 
  Izvještaj pokazuje da je u godinu dana globalno bogatstvo poraslo na novi rekord od 263.000 milijardi američkih dolara što je gotovo dvostruko u odnosu na 2000. godinu. Na godišnjoj razini, pak, globalno bogatstvo raslo je po stopi od 8,3 posto, a istraživanje navodi kako je to najveći godišnji rast u zadnjem desetljeću. Snažan godišnji rast bogatstva bilježi se u SAD-u i Japanu, a slijedi ih Kina. S većim brojem bogataša u skupini najboljih 10 posto, Kina je pretekla Francusku, Njemačku, Italiju i Veliku Britaniju.
  Pojedincu je potrebno svega 3.650 dolara da bi se našao među polovicom najbogatijih stanovnika svijeta, preko 77 tisuća dolara da bi ušao među 10 posto najbogatijih u svijetu, dok je 798 tisuća dolara potrebno za da bi ušao među jedan posto »kreme«.
 
  Sve u svemu, procjene Istraživanja kazuju da najsiromašniji posjeduju manje od jedan posto svjetskog bogatstva, dok najbogatijih 10 posto posjeduje 87 posto, a jedan posto onih »najjačih« među njima gotovo polovicu ukupne svjetske imovine. No, taj se odnos može mijenjati i to posebno, kako se navodi u istraživanju, ako značajan broj zemalja s niskom razinom bogatstva doživi ubrzani rast te ako Kina i Indija doista budu glavni katalizatori globalnih promjena.
  Gledajući u srednjoročnu budućnost, istraživači predviđaju da će stopa rasta bogatstva vjerojatno premašiti svoju dugoročnu prosječnu razinu te će globalno bogatstvo u narednih pet godina porasti za 40 posto. To znači da bi godišnje trebalo rasti po stopi od sedam posto, a to pak znači i da se trend rasta nejednakosti u svijetu neće zaustaviti u narednim godinama.

Svakog dana 26 novih ultra bogataša
Prema istraživanju o globalnom bogatstvu porastao je broj takozvanih ultra bogataša, onih čije bogatstvo prelazi 50 milijuna američkih dolara i danas ih u svijetu ima 128,2 tisuće, a 49 posto njih ili 62,9 tisuće žive u SAD-u. Od sredine 2013. je broj ultra bogataša u SAD-u porastao za 9,6 tisuća osoba što je zapanjujući porast u godinu dana. Kina, koja zauzima drugu poziciju, među ultrabogatašima ima 7,6 tisuća osoba s bogatstvom višim od 50 milijuna dolara.
Gabrijela Galić, Novi list
Adresar Hrvata izvan RH

NOVO !!!
ADRESAR HRVATA IZVAN REPUBLIKE HRVATSKE
, naručite OVDJE
512 stranica, 2700 rijetko dostupnih adresa

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre