Accomodation in Croatia
HIA-porta
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
 

 

19.veljače 2015.
TERORIZAM
Militanti Islamske države ušli u Tursku, opasnos prijeti i Europi.

Militanti Islamske države ušli su u Tursku i kuju zavjeru u svrhu napada na diplomatske misije u Ankari i Istanbulu, izvijestili su u četvrtak turski mediji pozivajući se na nacionalnu obavještajnu agenciju (MIT). Oko 3.000 militanata iz te ultraradikalne skupine u Siriji i Iraku nastoje ući u Tursku preko njezine južne granice nakon što nisu uspjeli osvojiti sirijski kurdski grad Kobani, piše list Hurriyet a vijest prenijeo dnevnik.hr.

Vjeruje se da su neki militanti, među kojima zapovjednici koji planiraju napade, već ušli u Tursku te da se nalaze u sigurnim kućama, navodi se u bilješci, ali se ne precizira o kojem se broju militanata radi.
'Militanti koji su stručnjaci za samoubilačke i bombaške napade pripremaju napade na misije koalicijskih snaga, koje su intervenirale u Siriji, u Ankari i Istanbulu', piše u bilješci.

Također se dodaje da dio militanata sirijske i palestinske nacionalnosti planira ući u Bugarsku kako bi izvršili napade u članicama Europske unije. Turska policija odbila je komentirati to pitanje, a MIT nije bio dostupan za komentar.

Irački veleposlanik pri UN-u : sumnja se na nove brutalnosti Islamske države.

Postoji mogućnost da Islamska država svoje poslovanje financira i prodajom ljudskih organa.Ovu tvrdnju je u utorak iznio irački veleposlanik pri UN-u Mohamed Alhakim i od Vijeća sigurnosti zatražio da istraži navode, piše IB Times. 
U posljednjih nekoliko tjedana vlasti su u nekoliko masovnih grobnica otkrile tijela s kirurškim rezovima i nestalim bubrezima, ali i drugim organima, što je kod mnogih probudilo sumnju da se ekstremistička skupina financira na ovaj način.'Imamo tijela. Dođite ih proučiti. Jasno je da im nedostaju neki dijelovi', poručio je veleposlanik.
Tvrdi i da su pripadnici Islamske države pogubili nekoliko liječnika u Mosulu koji su odbili vaditi organe žrtvama. IS je optužuju za genocid. 'Ove terorističke skupine oskvrnule su sve ljudske vrijednosti. Počinili su najogavniji zločin protiv iračkog naroda', kaže Alhakim.

Izaslanik UN-a u Iraku, Nikolaj Mladenov, rekao je Vijeću da postoje brojna izvješća koja podržavaju tvrdnju da Islamska država koristi prodaju organa za financiranje poslovanja. U siječnju je tijekom oružanih sukoba u Iraku ubijeno najmanje 790 ljudi.

Džihadisti na samo 300 kilometara od juga Italije.

Osim brodova s imigrantima, Europa bi uskoro mogla očekivati i brodove s islamskim teroristima,
osobito ukoliko Islamska država uspije učvrstiti svoja uporišta na obali Libije. Za sada kontrolira Sirt, grad na obali i rodni grad diktatora Moamera Gadafija.


Na novu prijetnju Europi upozorio je veleposlanik Egipta u Velikoj Britaniji, Nasser Kamel, i to nakon
što je prošlog vikenda iz Sredozemnog mora spašeno 2164 imigranta.
'Znate li koliko je Sirt udaljen od Italije? Samo 300 kilometara. Ukoliko nešto ne poduzmemo, svi zajedno, u narednim tjednima možemo očekivati i brodove s teroristima', kazao je Kamel a prenosi Daily Mail
Italija je također upozorila da očekuje egzodus imigranata s povećanim rizikom da bi na isti način mogli doći i džihadisti. Osim toga, u Italiji tvrde da se oko 600 tisuća ljudi iz Libije priprema prijeći Sredozemno more od čega ih se 200 tisuća već nalazi u pet kampova uz obalu.

Strah od Islamske države, koja je Italiju ucrtala pod svoj 'Kalifat' a sada i kontrolira točke na u Sjevernoj Africi s kojih lako može do južne Europe, postaje sve veći i na starom kontinentu.

Angelino Alfano, talijanski ministar unutarnjih poslova, kazao je kako militanti ne smiju napredovati brže nego što međunarodna zajednica donosi odluke, a zbog činjenice da su se već uspjeli proširiti i na Libiju, Italija je u opasnosti od 'egzodusa bez presedana', zaključio je.

'Istječe vrijeme za pronalaženje rješenja za Libiju s obzirom na očitu opasnost od spajanja Islamske države i drugih lokalnih paravojnih snaga', izjavio je u srijedu talijanski ministar vanjskih poslova Paolo Gentiloni.

'Pogoršanje stanja na terenu zahtijeva promjenu ritma međunarodne zajednice prije nego što bude prekasno', kazao je ministar pred talijanskim zastupnicima i pozvao međunarodnu zajednicu da udvostruči napore kako bi se za Libiju pronašlo političko rješenje.

Dok Europa sa strahom gleda prema sjeveru Afrike, propaganda Islamske države objavila je novi video na kojem se vidi nova flota luksuznih terenaca na kojima se militanti voze s crnim zastavama. Parada je održana u libijskom gradu Bengaziju, a na snimci se vidi kako djeca i prolaznici salutiraju i pozdravljaju džihadiste. Video je objavila teroristička grupa Ansar Al-Sharia koja je stala uz IS.


Za policiju u BiH borba protiv terorizma postaje 'apsolutni prioritet'Državna agencija za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA) sve će svoje kapacitete angažirati u borbi protiv terorizma, najavili su u četvrtak iz sjedišta te krovne policijske agencije u Bosni i Hercegovini, dan nakon što je provedena akcija s ciljem sprječavanja odlaska skupine državljana BiH na ratište u Siriji i prekidanja lanca financijske potpore terorističkoj organizaciji Islamska država (IS).

Ravnatelj SIPA-e Goran Zubac na posebnom je sastanku s najbližim suradnicima, održanom tijekom dana, razmatrao stanje u zemlji, a glavni zaključak kojega su donijeli je kako borba protiv terorizma ima "apsolutni prioritet" nad svim drugim aktivnostima.

SIPA, koja je u BiH pandan američkom FBI-ju, zadužena je i za borbu protiv organiziranog kriminala te za istraživanje ratnih zločina, no procjena njenih dužnosnika je kako u sadašnjem trenutku terorizam ostaje glavnom prijetnjom na koju se mora odgovoriti.

"Zaključeno je da se svi ljudski, materijalni i tehnički kapaciteti SIPA-e stavljaju u funkciju borbe protiv terorizma, koja je apsolutni prioritet nad drugim aktivnostima", stoji u priopćenju dostavljenom medijima, u kojemu se također navodi kako će SIPA blisko surađivati sa sličnim agencijama u BiH i državama regije, ali i ostalim zemljama.
Iz SIPA-e su najavili kako će u tom cilju uskoro biti uspostavljen poseban odjel za borbu protiv terorizma u kojemu će raditi istražitelji koji su prošli niz specijalističkih obuka i radili na najsloženijim predmetima ovog tipa."Poduzet će sve nužne mjere i radnje u beskompromisnoj borbi protiv terorizma. Svjesni smo da nema drugog puta", izjavio je ravnatelj SIPA-e Zubac.

Kodna akcija "Damask"

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA) u srijedu 18.
veljače u poslijepodnevnim satima u Zenici uhitili još jednu osobu pod optužbom za pomaganje terorističkoj organizaciji Islamska država (IS), nakon što su ranije tijekom dana i u utorak navečer priveli šest drugih osoba koje se sumnjiče za slična kaznena djela. Uhićenja su provedena na području Unsko-sanske županije, Maglaja te Sarajeva. Iz SIPA-e su dodatno pojasnili kako su zapravo u Sarajevu u utorak navečer uhićene tri osobe inicijala M. K. (1996.), N. H. (1986.) i E. T. ( 1964.) dok su u srijedu ujutro na području Maglaja i Bužima uhićene osobe inicijala A. I. (1992.), H. E.(1981.) i R. I. (1953.).Iz Tužiteljstva BiH je pojašnjeno kako su uhićeni već bili na putu ka Siriji, a riječ je o pripadnicima radikalnih vjerskih pokreta.
Neki od njih uhićeni su na graničnim prijelazima prema Hrvatskoj, a među privedenima ima i onih koji su pripremali i organizirali novačenje za Islamsku državu.
Uhićene se za sada sumnjiči za kazneno djelo financiranja terorističkih aktivnosti, organiziranje terorističke skupine te kazneno djelo protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama što je postalo kažnjivo pošloodišnjim izmjenama Kaznenog zakona BiH.
Iz Tužiteljstva BiH također navode kako je ova akcija dokaz odlučnosti tijela vlasti u toj zemlji u borbi protiv terorizma.

 

IZVOR:dnevnik.hr/ hic

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre