Accomodation in Croatia
HIA-porta
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
 

17. listopada 2014.
Posjet ruskog predsjednika povodom 70. obljetnice oslobođenja Beograda
Putin: Sa Srbijom imamo dobru zajednički prošlost, ali i budućnost
Veliki dio Putinovog posjeta bio je posvjećen daljnjoj ekonomskoj suradnji s Rusijom, a srbijanski premijer je priopćio da je predsjednik Vladimir Putin prihvatio njegovu molbu i da će Srbija izvoziti određenu kvotu automobile “Fiata” u Rusku Federaciju

BEOGRAD - “Srbija i Rusija imaju puno toga zajedničkog u prošlosti, a pred sobom imaju dobru budućnost”, poručio je danas predsjednik Rusije Vladimira Putin tijekom kratkog  posjeta Beogradu povodom 70.obljetnice oslobođenja nekadašnje prijestolnice Jugoslavije. Nastavak tradicionalnog prijateljstva i savezništva, učvršćivanje međusobnih odnosa  na svim poljima uključujući i ekonomsku suradnju, zajedničke su poruke Putina i najviših srbijanskih dužnosnika. 

Ruskom predsjedniku srbijanski kolega Tomislav Nikolić uručio je visoko odličje, Orden za  izuzetne zasluge u razvijanju i učvršćivanju prijateljskih odnosa između Srbije i Rusije.  Između delegacija resornih ministarstava dviju država potpisan je niz sporazuma koji se tiču vojno-tehičke suradnje, zaštite tajnih podataka, readmisije, carina, energetike i željeznica.

U razgovorima s predsjednikom Nikolićem i premijerom Aleksandrom Vučićem Putin je podsjetio da su prije sedam desetljeća vođene borbe za oslobođenje Beograda ocijenivši da je to bila "zajednička borba za ispravnu stvar". Govoreći o Kosovu, čiju neovisnost Rusija ne priznaje, njen je predsjednik naglasio da službena Moskva po tom pitanju ima principijelni stav koji se temelji na međunarodnom pravu.
"To je principijelni stav koji neće podleći nikakvoj promjeni. Podržavamo Srbiju i namjeravamo je podržavati i dalje", rekao je Putin.

Na press konferenciji nakon sastanka s predsjednikom Putinom srbijanski premijer Vučić naglasio je da Rusija nikada nije pritiskala Srbiju da odustane od svoje odluke da ide ka članstvu u Europskoj uniji.
“Srbija će voditi odgovornu politiku i pokazati da je u stanju činiti i djelovati u smjeru rješavanja problema u svijetu. Srbija je pokazala da je prijatelj Rusiji i u teškim trenucima, nije uvodila sankcije i neće uvoditi, bar ne ova Vlada”, zaključio je Vučić.

Veliki dio Putinovog posjeta bio je posvjećen daljnjoj ekonomskoj suradnji s Rusijom, a srbijanski premijer je priopćio da je predsjednik Vladimir Putin prihvatio njegovu molbu i da će Srbija izvoziti određenu kvotu automobile “Fiata” u Rusku Federaciju.
Putin je nakon susreta s državnim vrhom Srbije nazočio pompoznoj vojnoj paradi “Korak pobjednika” na kojoj su sudjelovali svi rodovi Vojske Srbije sa 4.500 pripadnika. Parada je  započela uz zvuke "Marša na Drinu", počasnom artiljerijskm paljbom, i intoniranjem himni Srbije i Rusije, te desantom 30 padobranaca. Uslijedile su akrobacije vojnih zrakoplova na kojoj su sudjelovale i poznate ruske  letačke grupe "Striži".
“Sada, ovdje, na paradi, nas ujedinjuju zajednička duboka sjećanja. To su ponos i srdačna zahvalnost našim veteranima i težnja da budemo dostojni njihove slave. U svibnju  naredne godine zajedno ćemo proslaviti 70. obljetnicu pobjede nad fašizmom", rekao je Putin koji je na tu svečanost pozvao srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića. 

“Od srca čestitam građanima Beograda, sretan praznik. Živjela bratska Srbija!" - uzviknuo je Putin. Vojna parada "Korak pobjednika", prva poslije 29 godina, završena je uz zvuke "Marša na Drinu", kako je i započela.
Doček
Predsjednik Rusije Vladimir Putin sletio je predsjedničkim "iljušinom 96" danas nešto posle podneva u na beogradski aerodrom "Nikola Tesla" gdje ga je uz svečani špalir gardista Vojske Srbije dočekao predsjednik Tomislav Nikolić. Po ulasku u zračni prostor Srbije, Putina, kome je ovo treći posjet Beogradu,  do beogradskog aerodroma dopratili su Migovi 29 Vojske Srbije. Uz vojne počasti ruskog predsjednika je dočekao srbijanski šef države Tomislav Nikolić s visokom državnim dužnosnicima, a zatim su se zajedno uputili na Novo groblje gdje su, nakon intoniranja obje himne, položili vijence na Spomenik osloboditeljima Beograda i herojima u Drugom svjetskom ratu.
Bojana Oprijan Ilić, Novi  list


 

HIC-oglas
Adresar Hrvata izvan RH


ADRESAR HRVATA IZVAN REPUBLIKE HRVATSKE
, naručite

 


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre