02. prosinca 2014.
Haški sud traži Šešelja nazad u zatvor, on se ne želi vratiti dobrovoljno a vladajući za sada šute.
Tužiteljstvo Haškog suda zatražilo je u ponedjeljak 1.prosinca od raspravnog vijeća ICTY-ja da opozove odluku o privremenoj slobodi za optuženog ratnog zločinca Vojislava Šešelja, potvrdio je ICTY-jev ured za odnose s medijima.

Tužiteljstvo u podnesku od petka zaključuje da je Šešelj svojim ponašanjem u Srbiji "potkopao osnove" odluke o privremenom puštanju na slobodu koju je, na vlastitu inicijativu, "iz humanitarnih razloga" donijelo raspravno vijeće pod predsjedanjem suca Jean-Claudea Antonettija zbog pogoršanja zdravstvenog stanja optuženog. Tužiteljstvo traži od raspravnog vijeća opoziv te odluke, povratak Šešelja u Den Haag i zakazivanje hitne rasprave o njegovu zdravstvenom stanju i uvjetima pod kojima bi eventualno ponovno mogao biti privremeno oslobođen.

Odgovor iz Srpske radikalne stranke (SRS)

Zamjenik predsjednika Srpske radikalne stranke (SRS) Nemanja Šaorović  u ponedjeljak je potvrdio da se Vojislav Šešelj neće dobrovoljno vratiti u Haag. S tim u vezi Šarović je dodao da je Šešelj "svoj posao u Haagu završio".
"Kako će i što će dalje, pitajte Aleksandra Vučića i Tomislava Nikolića", izjavio je Šarović agenciji Beta a vijest prenijeo rtl nakon što je objavljen zahtjev Tužiteljstva ICTY-a da raspravno vijeće naloži haaškom optuženiku da se vrati s privremene slobode na koju je pušten početkom studenog.

Šarović je komentar Tužiteljstva da je Šešelj "potkopao duh odluke o privremenom oslobađanju" ocijenio "smiješnim" i dodao "Taj koji je formulirao takvu konstataciju nema veze s pravom, on je vjerojatno završavao fakultet zajedno s Tomislavom Nikolićem", rekao je ovaj Šešeljev bliski suradnik, aludirajući na optužbe kojima je ranije osporavana fakultetska diploma srbijanskog predsjednika.

 


Reakcija vladajučih
Srbijanski premijer Aleksandar Vučić i predsjednik Tomislav Nikolić još šute i ni riječi o tome kako Šešelja namjeravaju izručiti Haagu. Oglasio se samo predsjednik srbijanskog Nacionalnog vijeća za suradnju s Haškim sudom Rasim Ljajić. Za RTS je rekao da se Beograd ne planira miješati i da se time ne žele baviti, nego da će čekati odluku Haškog suda. 
Ovaj cirkus se nastavlja, rekao je Ljajić za Radio-televiziju Srbije (RTS). Tužiteljstvo, koje nije imalo nikakvih primjedaba (kad je Šešelj pušten na privremenu slobodu), sada ih postavlja i traži da se on vrati i pokušava loptu prebaciti u naše dvorište. Mi u toj raspravi Tužiteljstva i Suda nećemo sudjelovati ni na koji način, rekao je Ljajić.

HIC


 

 

vezane vijesti

13. studenog
a 2014.
ŠEŠELJ:  'Nikolić i Vučić su se prodali Zapadu i izdali Kosovo i Srbiju'
BEOGRAD - Haaški optuženik i predsjednik Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj optužio je u intervjuu po dolasku iz Haaga srbijanskog predsjednika i premijera Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića da su odustali od radikalskih ideja, ustvrdivši da su se prodali Zapadu i izdali Kosovo te poručivši kako ga ni teška bolest neće spriječiti u nastavku političke borbe i njihovu rušenju s vlasti.


Sramota je što je Haaški sud dopustio Šešelju da ga ponizi

ŠEŠELJEV PRVI INTERVJU 'Nastavljam gdje sam stao prije 12 godina, Tomislav Nikolić će završiti kao srpski Sanader'

FOTO: ŠEŠELJ U BEOGRADU 'Haag me je na brutalan način izbacio iz tamnice. Htjeli su me se što prije riješiti'

U ekskluzivnom intervjuu za beogradski "Blic" Šešelj je na pitanja odgovarao tijekom leta iz Amsterdama, nakon što ga je Haaški tribunal (ICTY) poslije 11 i pol godina pritvora i bez presude po optužbi za ratne zločine u BiH i Hrvatskoj, pustio na privremenu slobodu ne uvjetujući je zabranom političkog angažmana i javnih nastupa.
Najavljujući da će osnažiti Srpsku radikalnu stranku i boriti se da svrgne s vlasti svoje donedavne političke istomišljenike i najbliže suradnike Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića, Šešelj je sadašnjeg šefa države i premijera optužio da su izdali ideje radikala, srpske nacionalne interese i Kosovo.

"Oni su izdali osnovnu ideju i prodali se Zapadu, ja sam ostao odan ideji. Dok me nije bilo zapadne sile, CIA, NATO i EU izvršile su velik i dugo pripremani udar na SRS. Podmitile, uvjerile, nagovorile neke od mojih najbližih suradnika da izdaju srpske nacionalne interese i da se stave u njihovu službu. Stranka je teško ranjena, ali će se oporaviti", rekao je Šešelj.
Vođa radikala, koji je već najavio povratak u političku borbu s ciljem da svrgne s vlasti Srpsku naprednu stranku, nastalu iz SRS, doveo je u sumnju političku snagu Nikolićeve i Vučićeve izborne pobjede.
"Znam da su pobijedili samo zato što se Boris Tadić ogadio srpskom narodu, ali nitko nije očekivao da će postati još veći izdajnici od njega. Tadić se ni za 10 godina ne bi usudio uraditi ovo s Kosovom što su oni uradili za mjesec dana", ocijenio je Šešelj za "Blic".
Po njegovom viđenju, Nikolić i Vučić su "trebali pričekati da se promjene odnosi velikih sila, kao što su počeli mijenjati jer je Rusija sad neusporedivo moćnija", ocjenjujući kako su premijer i predsjednik mislili "da mogu prevariti Ruse".

"Misle - Rusi su naivni, napravit će lijep doček, paradu, a ovamo će šurovati sa Zapadom. Izdajničko djelovanje srpskih političara najteže mi je palo dok sam bio u Haagu, kao i poraz SRS na izborima. E, te noći sam mislio da ću umrijeti, zaista", rekao je Šešelj.
O donedavnim najbližim suradnicima nema lijepih riječi. Nikolića optužuje da je "osjetio miris novca" te da mu supruga Dragica "na sebi ima odjeću u vrijednosti Tomine godišnje plaće", dok za Vučića tvrdi da je inteligentan i politički talentiran, ali da je "bio iskreni domoljub", a više to nije. On je "kao lukaviji i inteligentniji od Nikolića prvi stupio u kontakt sa strancima", navodi Šešelj dodajući kako bi Nikolić morao podnijeti ostavku i optužujući ga da je "falsifikatima došao do diplome".

Priznajući da je ozbiljno bolestan, s dvije metastaze na jetri, vođa radikala ipak najavljuje političku borbu. "Liječit ću se usput, moram srediti stranku i krenuti u političku borbu", naglasio je Šešelj i rekao kako će liječenje prepustiti dr Milovanu Bojiću, nekadašnjem bliskom suradniku Miloševićeve udovice Mire Marković, "ali samo pod uvjetom da u timu ne bude nijedan liječnik naprednjak, ‘žuti’ (iz Demokratske stranke) ili netko iz Vojnomedicinske akademije".

"Jesam bolestan, ali nisam u tako groznom stanju. Vidjet ćete u subotu kako šetam od Trga Republike. Malo sam ostario, ali nadam se ne mnogo", rekao je Šešelj u intervjuu za "Blic" najavljujući da će govoriti na mitingu radikala u subotu u središtu Beograda. Jutarnji list

 

 

HIC

 

 

 
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre