HIC https://made-in-croatia.com.hr/hr/proizvodi/drzavna-i-druga-obiljezja-drzavna-obiljezja-213
vijesti-regija


Made-in-Croatia, hrvatski proizvodi i hrvatski suveniri29.travnja 2020.
POSLJEDICA PANDEMIJE KORONAVIRUSA
Svjetska banka upozorava, zapadni Balkan će potonuti u recesiju


strijelica padaDržave zapadnog Balkana pogodit će, kao i ostala svjetska gospodarstva, posljedice pandemije izazvane koronavirusom te će i one ove godine potonuti u recesiju. Mogle bi zabilježiti pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) do čak 11,3 posto, objavila je Svjetska banka.  


Kako je navedeno u najnovijem redovitom ekonomskom izvješću (RER) Svjetske banke, koje koristi osnovni i nepovoljni scenarij u svjetlu velikih neizvjesnosti prouzročenih pandemijom, prognozira se da će regionalno gospodarsko kretanje zapadnog Balkana svakako biti negativno, a vjerojatno je da će biti između -3 i -5,6 posto.

Takav pad predviđen je pod uvjetom da pandemija u Europi uskoro počne usporavati, što bi onda značilo da se restriktivne mjere mogu ukinuti do kraja lipnja te da oporavak može postupno početi u drugoj polovini 2020.

Nepovoljni scenarij pretpostavlja produžetak pandemije i ukidanje mjera suzbijanja tek krajem kolovoza, a početak oporavka ekonomske aktivnosti tek u posljednjem kvartalu 2020.

Najgore su projekcije za Kosovo, koje u slučaju povoljnijeg scenarija čeka pad BDP-a od 4,5 posto, a u slučaju nepovoljnijeg razvoja stanja taj bi pad iznosio čak 11,3 posto.

Slične prognoze vrijede i za Crnu Goru, koju u slučaju brzog zaustavljanja širenja koronavirusa čeka gospodarski pad od 5,6 posto, a u slučaju nastavka pandemije do kasnog ljeta pad bi bio čak 8,9 posto.

Na tom su tragu i projekcije za Albaniju, u kojoj mogu računati na pad BDP-a od 5 odnosno 6,9 posto.

Nešto bolje prošla bi Bosna i Hercegovina, za koju se predviđaju stope pada od 3,2 odnosno 4,2 posto. Srbiju bi čekala negativna stopa od 2,5 odnosno 5,3 posto, a najmanju bi štetu pretrpjela Sjeverna Makedonija, za čije se gospodarstvo procjenjuje da će zabilježiti pad od 1,4 do 3,2 posto.

- Iako je teško prognozirati ekonomski utjecaj pandemije nema dvojbe da ona unosi pomutnju u život u cijeloj regiji jer opterećuje zdravstveni sustav, paralizira gospodarsku aktivnost i ugrožava blagostanje ljudi, kazala je Linda Van Gelder, direktorica odjela za zemlje zapadnog Balkana pri Svjetskoj banci.

Oporavak od posljedica pandemije COVID-a-19 moguć je u srednjoročnom razdoblju no sve će, kako se ističe u izvješću, ovisiti o dužini trajanja mjera blokade kao i mjerama koje vlasti država u regiji budu poduzele kako bi se suočile s posljedicama.

Države zapadnog Balkana podijelit će sudbinu koja očekuje gospodarstva diljem svijeta zbog pandemije koronavirusa te će ove godine i one potonuti u recesiju, koja u najgorem mogućem scenariju za neke od njih znači i pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) do čak 11,3 posto, rezultati su analize koje je  objavila Svjetska banka (WB).Svjetska banka će pružiti novčanu pomoć zemljama pogođenim koronavirusomhrt /HIC.hr
foto
: