HIC https://made-in-croatia.com.hr/hr/proizvodi/drzavna-i-druga-obiljezja-drzavna-obiljezja-213
vijesti-svijet


Made-in-Croatia, hrvatski proizvodi i hrvatski suveniri


03.studeni 2020.
SVIJET OSUĐUJE TERORISTIČKI NAPAD U BEČU

Emanuel Macron poručuje: Ovo je naša Europa

Emanuel Macron

Nakon krvavog terorističkog napada u Beču u kojem je, prema službenim informacijama, najmanje jedan slučajni prolaznik ubijen, a još 15 ljudi je ranjeno i u bolnici, javljaju se svjetski čelnici.

"Mi Francuzi dijelimo šok i tugu zbog austrijskog naroda koji je večeras pogođen napadom u srcu njihova glavnog grada Beča. Nakon Francuske, prijateljska je zemlja je napadnuta. Ovo je naša Europa. Naši neprijatelji moraju znati s kim imaju posla. Nećemo odustati", napisao je francuski predsjednik Emmanuel Macron na Twitteru. 

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen također se oglasila. "Šokirana sam i tužna zbog brutalnog napada u Beču. Moje misli su sa obiteljima žrtava i cijelim austrijskim narodom. Europa stoji solidarno uz Austriju. Jači smo od mržnje i terora", napisala je. 


Poruku podrške poslao je i hrvatski premijer Andrej Plenković."Najoštrije osuđujemo stravičan napad u Beču i izražavamo sućut obiteljima žrtava te solidarnost austrijskom narodu. Hrvatska je uz vas u ovim teškim trenucima", napisao je. (dnevnik.hr)

Američki predsjednik Donald Trump osudio je napade u središtu Beča istaknuvši da napadi zla moraju prestati, a njegov protukandidat na predsjedničkim izborima, demokrat Joe Biden pozvao je na jedinstvo u suprotstavljanju nasilju. "Europska unija snažno osuđuje taj kukavički čin koji gazi život i naše ljudske vrijednosti. Suosjećam sa žrtvama i stanovnicima Beča nakon večerašnjega strašnoga napada. Mi smo uz Austriju", napisao je predsjednik Europskog vijeće Cherles Michel na Twitteru.

Šef europske diplomacije Josep Borrell napisao je da je "šokiran i potresen" napadima, ocijenivši da je riječ o "činu kukavištva, nasilja i mržnje". "Suosjećam sa žrtvama i njihovim obiteljima, kao i s građanima Beča. Mi smo uz vas", dodao je u svojem tweetu.

"Posvuda na našem kontinentu ujedinjeni smo protiv nasilja i mržnje", poručio je predsjednik europskoga parlamenta David Sassoli.

Njemačka kancelarka Angela Merkel preko svog glasnogovornika se na Twitteru obratila Austrijacima. “U strašnim satima kada je Beč postao metom terorističkog napada, moje su misli sa stanovnicima i pripadnicima službe sigurnosti koji se suočavaju s opasnošću. Izražavam sućut obiteljima žrtava te se nadam da će se ozlijeđeni oporaviti. Mi, Nijemci, stojimo solidarno i sosjećajno iz naše austrijske prijatelje. Islamistički teror je naš zajednički neprijatelj. Borba protiv ubojica i njihovih huškača je naša zajednička borba”, poručila je Merkel.

 

 

HIC.hr
foto: AFP
 
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama
Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre