HIC https://made-in-croatia.com.hr/hr/proizvodi/drzavna-i-druga-obiljezja-drzavna-obiljezja-213
vijesti-svijet
zlatnici i srebrnjaci


26.siječnja 2021.
ZBOG KRIZE U ZDRAVSTVU I EKONOMSKE RECESIJE
Talijanski premijer Giuseppe Conte podnio ostavku

Giuseppe ConteTalijanski premijer Giuseppe Conte predao je ostavku predsjedniku države koji će sutra početi konzultacije s političkim čelnicima kako bi se riješila nastala kriza, objavljeno je iz ureda predsjednika.

Predsjednik Sergio Mattarella počet će konzultacije sa stranačkim čelnicima sutra popodne, objavio je njegov ured, dodajući da je od Contea zatraženo da ostane na čelu tehničke vlade dok se vode pregovori.

Conte se nada da će mu ostavka pružiti mogućnost da pokuša sastaviti novu koaliciju i da obnovi svoju parlamentarnu većinu.

Conte je prošli tjedan izgubio apsolutnu većinu u Senatu kada se mlađi partner, stranka Italia Viva na čelu s bivšim premijerom Matteom Renzijem, povukla iz koalicije zbog vladina rješavanja krize s koronavirusom i ekonomske recesije.

Pokušaji privlačenja centrističkih i neovisnih senatora u redove koalicije kako bi popunili rupu koju je ostavio Renzi nisu urodili plodom, a Conteu nije preostalo drugo nego da podnese ostavku i otvori formalnu krizu vlade koja će mu dati više vremena za pronalazak dogovora. Očekuje se da će predsjednik Mattarella održati brze konzultacije sa stranačkim čelnicima kako bi ispitao političko ozračje.

Ako misli da bi Conte mogao dobiti potrebnu potporu za okupljanje nove administracije, dat će mu nekoliko dana da pokuša finalizirati dogovor i sastaviti novi kabinet. Međutim, ako ne uspije, Mattarella će morati iznijeti alternativnog kandidata za kojeg se smatra da je sposoban sastaviti izvedivu koaliciju. Ako sve drugo zakaže, morat će sazvati izbore, dvije godine prije roka.


Produbljivanje krize odvija se u pozadini pandemije koronavirusa, u kojoj je umrlo više od 85.000 Talijana - što je drugi najveći broj umrlih u Europi nakon Britanije i šesti na svijetu.

Zdravstvena kriza izazvala je najtežu recesiju u Italiji od Drugoga svjetskog rata, a vlada nastoji sastaviti plan kako najbolje utrošiti oko 200 milijardi eura sredstava Europske unije za pomoć oporavku gospodarstva. 

hrt/ HIC.hr
foto:AP

 
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama
Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre