HIC https://made-in-croatia.com.hr/hr/proizvodi/drzavna-i-druga-obiljezja-drzavna-obiljezja-213


25.ožujka 2021
IZABRANA TAJNIM GLASOVANJEM U SABORU
Nova pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter prisegnula u Saboru

Tena Šimunović


U Saboru je u četvrtak svečano prisegnula novoizabrana pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter.

Iizabrana je tajnim glasovanjem u Saboru sa 115 glasova na sjednici 19. ožujka. Pravobraniteljica Šimonović Einwalter prisegnula je da će se u svom radu držati Ustava i zakona, poštivati javni poredak Republike Hrvatske i da će svoju dužnost obavljati pravično, časno i savjesno u najboljem interesu građana.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković čestitao je novoj pučkoj pravobraniteljici i zaželio joj uspjeh u radu te da svoju dužnost obavlja profesionalno, odgovorno i savjesno.Izabrana u Saboru

Hrvatski sabor je u petak 19.ožujka velikom većinom glasova odlučio da će nova pučka pravobraniteljica biti Tena Šimonović Einwalter. Izbor je bio između nje i Sandre Hančić. S obzirom na to da je bilo više od jednog kandidata za spomenutu poziciju, glasovanje je bilo tajno, piše vecernji.hr

Rezultate glasovanja objavio je potpredsjednik Hrvatskog Sabora Željko Reiner nakon polusatne stanke tijekom koje su zastupnici glasovali.

- Sandra Hančić 1, Tena Šimonović Einwalter 115. Proglašavam da je za pučku pravobraniteljicu odabrana Tena Šimonović Einwalter. Utvrđujem da je Hrvatski sabor dobio odluku o izboru pučke pravobraniteljice. Čestitam! - kazao je Reiner.

Šimonović Einwalter, diplomirana pravnica sa znanstvenim magisterijem s Fakulteta političkih nanosti koja je izabrana na mandat od osam godina, dolazi iz Ureda pravobranitelja, od 2013. bila je zamjenica prethodne pučke pravobraniteljice Lore Vidović kojoj je mandat istekao 1. ožujka i nije se natjecala za novi. Od 2003. radno je iskustvo stjecala u Ministarstvu za europske poslove i Ministarstvu vanjskih poslova, a u Uredu pučkog pravobranitelja je od 2008. godine.

Pučki pravobranitelj je opunomoćenik Sabora za promicanje i zaštitu ljudskih prava i sloboda, u svom je radu samostalan i neovisan. Pravobranitelj ima najmanje troje zamjenika koje, na njegov prijedlog, bira Sabor na osam godina.  

Pučki pravobranitelj i njegovi zamjenici imaju imunitet, kao i saborski zastupnici te se na njih na odgovarajući način primjenjuju odredbe Ustava o imunitetu zastupnika. Ne mogu obavljati nijednu drugu javnu ili profesionalnu dužnost, niti biti članovi političke stranke.

Na javni poziv za pravobranitelja prijavilo se petero kandidata, nakon što je jedna kandidatura otpala jer nije imala potpunu dokumentaciju te su obavljeni razgovori s četvero preostalih. Saboru su na izbor predložene Šimonović Einwalter i Hančić.

Javni poziv definirao je da za pravobranitelja može biti izabrana osoba koja ima hrvatsko državljanstvo i prebivalište u Hrvatskoj, završen studij prava, najmanje 15 godina radnog iskustva u struci.

Tražilo se i da bude istaknuti stručnjak koji u javnosti uživa ugled osobe visokih moralnih načela te zaštitnika i promicatelja ljudskih prava i sloboda, odnosno vladavine prava, osoba koja nije osuđivana i protiv koje se ne vodi kazneni postupak za kaznena djela za koja se postupak pokreće po službenoj dužnosti te osoba koja nije član političke stranke. (jutarnji.hr)

 

Atena maslinovo ulje

 

 

Saborska večina podržala Jandrokovićevo nestavljanje Milanovićevog prijedloga

Većinom glasova Sabor je izglasao odluku Odbora za Ustav kojom se podržao predsjednik Sabora Jandroković koji na dnevni red nije stavio prijedlog predsjednika Republike Zorana Milanovića. Odluka je prihvaćena s 77 glasova, suzdržano je bilo 12 zastupnika, a protiv je glasao 34 zastupnik.


HIC.hr
foto:arhiv
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre