HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
zlatnici i srebrnjaci17.listopada 2020.
TERORISTIČKI NAPAD
U predgrađu Priza hladnim oružjem ubijen profesora jedne škole

policija u predgrađu Pariza


Francuska policija u subotu je privela devet osoba na ispitivanje nakon što je napadač usred bijela dana na ulici odrubio glavu nastavniku povijesti koji je učenicima nedavno pokazivao karikature proroka Muhameda, objavila je policija.


Ubojstvo u predgrađu Pariza


Francuska policija u petak je ubila napadača koji je hladnim oružjem usmrtio ubio 47-godišnjeg nastavnika povijesti Samuela Patyja. Ubojstvo je šokiralo zemlju i Francuze podsjetilo na napad ekstremista na urede satiričnog časopisa Charlie Hebdo koji se dogodio u Parizu prije pet godina.


Ranije je rečeno da je napadač dekapitirao svoju žrtvu. Francusko tužiteljstvo za borbu protiv terorizma objavilo je da je do napada došlo u Conflans St. Honorineu oko 17,00 sati, u blizini jedne školske institucije.

Otvorena je istraga za "ubojstvo vezano uz teroristički motiv" i za "zločinačko terorističko udruživanje".

Istražitelji nastoje ustanoviti je li napadač djelovao sam ili je imao suučesnike. Francuski mediji izvijestili su da je riječ o 18-godišnjaku čečenskog porijekla. Paty je ranije ovog mjeseca svojim učenicima na satu o slobodi izražavanja pokazivao karikature proroka Muhameda, razljutivši tako nekolicinu roditelja muslimanske djece, koji vjeruju da je svako prikazivanje proroka bogohulno. Premijer Jean Castex rekao je da napad ima obilježja islamističkog terorizma.

 

Policija je izvijestila da je četvero članova rodbine napadača, među kojima i jedan maloljetnik, privedeno neposredno nakon napada u pariškom predgrađu Conflans-Sainte-Honorine.

Tijekom noći privedeno ih je još petero, a među njima je i dvoje roditelja učenika škole College du Bois d'Aulne u kojoj je nastavnik radio. Roditelji brojnih učenika polažu cvijeće pred ulaznim vratima škole. Neki kažu da su im "djeca izbezumljena".

- Moja se kći 'raspada' od užasa zbog takvoga nasilnog čina. Kako da joj objasnim nešto nepojmljivo? napisao je otac jedne učenice na Twitteru.

Obraćajući se svim francuskim nastavnicima, učenicima i njihovim roditeljima, ministar obrazovanja Jean-Michel Blanquer rekao je da je Patyja ubilo ono što on naziva "neprijateljima slobode".

- Republika nikada, nikada, nikada neće ustuknuti pred terorom i zastrašivanjem, rekao je ministar.

Okrutno ubojstvo osudili su i muslimanski čelnici. Ovaj nasilni čin mnoge su javne osobe doživjele kao napad na bit francuske državnosti i na njezine vrijednosti - sekularnost, slobodu vjeroispovijesti i slobodu izražavanja.

Francuski ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin prekinuo je put u Maroko i vraća se u Pariz.
Ubijen je profesor povijesti, nedavno učenicima pokazivao karikature Muhameda

Francuski profesor koji je učenicima nedavno pokazivao karikature proroka Muhameda ubijen je, a njegova napadača koji mu je prerezao vrat ubila je policija.

Kako se doznaje od policijskog izvora, profesor povijesti je ubijen na javnom mjestu nedaleko od svoje škole Bois d'Aulne u Conflans-Saint-Honorine, u okolici Pariza. Ubojica profesora je osamnaestogodišnjak rođen u Moskvi, objavila je francuska mreža BFMTV.

Državno odvjetništvo za slučajeve terorizma objavilo je da je otvorilo istragu za "ubojstvo povezano s terorizmom" i za "zločinačko udruživanje radi počinjenja terorističkog čina".

Predsjednik Emmanuel Macron stigao je na mjesto zločina. Ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin prekinuo je put u Maroko i vraća se u Pariz.

Napad se dogodio oko 17,00 sati, rekao je policijski izvor. Francuska agencija France presse navodi da su policajci stigli na poziv zbog sumnjivog muškarca koji se kretao oko škole.

Napad se dogodio tri tjedna pošto je 25-godišnji Pakistanac mesarskom sjekirom napao bivše prostorije lista Charlie Hebdo kada su dvije osobe teško ozlijeđene.

Počinitelj tog islamističkog napada rekao je istražiteljima da je to kazna za Muhamedove karikature objavljene početkom rujna u Charlie Hebdou koji je zbog njih postao meta džihadista.

Charlie Hebdo je 1. rujna ponovo objavio te karikature u prigodi početka suđenja za napade u Parizu u siječnju 2015. koje završava 10. studenog. U napadu na satirični list 7. siječnja 2015. ubijeno je dvanaest ljudi, među kojima novinari i karikaturisti tjednika.

hrt/HIC.hr
foto:

 
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama
Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre