HIC https://made-in-croatia.com.hr/hr/proizvodi/drzavna-i-druga-obiljezja-drzavna-obiljezja-213
vijesti-svijet


zlatnici i srebrnjaci


06.listopada 2020.
VRATIO SE U BIJELU KUĆU
Donald Trump izašao iz bolnice gdje se liječio od koronaviorusa

Donald Trump i Melania


Nakon tri noći provedene u vojnoj bolnici Walter Reed, američki predsjednik Donald Trump vratio se u Bijelu kuću. Iz Marylanda je u Washington prebačen vojnim helikopterom Marine One. Liječnici kažu da mu se stanje poboljšalo, no nastavlja s terapijom za COVID-19.

Svaki detalj izlaska Donalda Trumpa iz bolnice u Bethesdai  i povratka u Bijelu kući bio je pomno isplaniran, poruka naciji i biračima kako se predsjednik osjeća dobro. Iz vojne bolnice u Marylandu išetao je sigurnim korakom. Nije odgovarao na pitanja novinara. Helikopter Marine One u Washington ga je prebacio za desetak minuta.

Kamere su pratile predsjednikov dolazak pred Bijelu kuću, penjanje stepenicama na Trumanov balkon s kojeg je, skinuvši prije toga masku, salutirao posadi helikoptera.

Trump se oporavio, no liječnici napominju da još uvijek nije potpuno izvan opasnosti. I dalje prima steroid deksametazon, kao i lijek remdesivir. Nema nuspojave, kazao je njegov liječnik, ali nije htio odgovoriti na pitanja o stanju predsjednikovih pluća i kada je posljednji put bio negativan na koronavirus.Trump poslao poruku građanima da se ne boje koronavirusa

Nakon povratka u Bijelu kuću iz bolnice ponovio je poruke građanima da se ne boje koronavirusa te da ne dopuste da im zavlada životima.

Osim što je ponovio da je mnogo naučio o koronavirusu, Trump je ponovio i ranije poruke o tome da se koronavirusa ne treba bojati.

- Jedna stvar je sigurna. Ne dopustite da zavlada nad vama i preuzme vaše živote, ne bojte se, pobijedit ćete ga, rekao je Trump, koje je građanima poručio i da izađu van, no i da budu oprezni.


Ustvrdio je da je SAD najbolja zemlja na svijetu koja ima najbolju medicinsku opremu i lijekove, a kada je rijeć o cijepivu, rekao je da ono dolazi "momentalno".

Izjavio je i da je bolnicu mogao napustiti još prije dva dana jer se osjećao sjajno, bolje no u zadnjih 20 godina, a iako kaže da to ne zna, izrazio je nadu da je sada "možda i imun" na koronavirus.

Trump je u petak objavio da je zaražen koronavirusom te je kasnije toga dana prebačen u vojnu bolnicu Walter Reed kod Washingtona, dok je u ponedjeljak najavio da će kasnije tijekom dana napustiti bolnicu, pri čemu je građanima poručio i da se ne boje covida-19.

- U 18,30 sati izlazim iz sjajne bolnice Walter Reed. Osjećam se jako dobro! Ne bojte se covida-19. Ne dopustite da vam upravlja životom. Pod Trumpovom administracijom razvili smo odlične lijekove i stekli odlična znanja. Osjećam se bolje nego prije 20 godina, napisao je Trump ranije na Twitteru.

Inače, osim Trumpa, koronavirus je zahvatio i njegovu suprugu Melaniju, bliske savjetnice Hope Hicks i nekoliko drugih članova njegove ekipe, kao i glasnogovornicu Kayleigh McEnany.

Kako je Trumpov medicinski tim rekao novinarima ispred bolnice, američki predsjednik u posljednjih više od 72 sata nije imao temperaturu, a razina kisika u organizmu mu je normalna.

Međutim, liječnici su odbili odgovarati na pitanja o bilo kakvim posljedicama koju bi bolest mogla imati na Trumpova pluća, ili pak otkriti kada je posljednji put bio negativan na koronavirus.


Biden pozvao Trumpa da uputi poruku o važnosti nošenja maski

Demokratski predsjednički kandidat Joe Biden iznova je prozvao republikanskog protukandidata i aktualnog američkog predsjednika Donalda Trumpa zbog umanjivanja ozbiljnosti koronavirusa, pozvavši ga da uputi poruku o važnosti nošenja maski.

- Nadao bih se da će predsjednik nakon što je prošao ono što je prošao - i drago mi je što se, čini se, prilično dobro drži - Amerikancima prenijeti pravu poruku: Maske su važne, izjavio je Biden.

Trump je bolnicu napustio noseći masku, no skinuo ju je dok je na trijemu Bijele kuće pozirao fotografima i snimateljima, masku nije nosio ni u objavljenom videu, a zasad ostaje nepoznato je li Biden pogledao taj video.

Biden, koji je suočavanje aktualnog američkog predsjednika s pandemijom koronavirusa stavio u središte svoje kampanje, usredotočio se na Trumpovu nespremnost da u potpunosti prihvati maske, čije su nošenje zdravstveni stručnjaci, uključujući i Trumpovu administraciju, izdvojili kao možda najučinkovitiji alat za zaustavljanje širenja bolesti.

- Kakav je to "mačo" stav, neću nositi masku, Budi domoljub, zaboga", poručio je Biden.Donald Trump i Melania pozitivni na koronavirus

Američki predsjednik Donald Trump u petak 2.listopada je potvrdio kako su on i njegova supruga pozitivni na koronavirus te idu u karantenu. Testirani su nakon što je zaraza potvrđena kod predsjednikove savjetnice Hope Hicks.

Na twitteru je napisao ''Odmah počinjemo s karantenom i oporavkom. Prebrodit ćemo ovo zajedno", poručio je.


Hope Hicks redovito putuje s predsjednikom službenim zrakoplovom, a zajedno s ostalim višim pomoćnicima u utorak ga je pratila u Ohio na prvu predizbornu debatu i u srijedu na skup u Minnesoti."Testirana je pozitivno", rekao je Trump u intervjuu za Fox News, prenosi Reuters. "Provodim puno vremena s Hope, kao i prva dama. I ona je nevjerojatna", rekao je za Fox News.

Predsjednik, koji se redovito testira, posljednjih je tjedana imao gust raspored putovanja diljem SAD-a te je uoči predsjedničkih izbora 3. studenoga održavao skupove s tisućama ljudi, unatoč upozorenjima zdravstvenih radnika.

Trump je naišao na oštre kritike zbog svog odgovora na pandemiju koronavirusa, koja je samo u Sjedinjenim Državama ubila više od 200.000 ljudi. No on svoje upravljanje krizom hvali.

Demokratski kandidat za predsjednika Joe Biden oštro je kritizirao Trumpa jer nema jasan nacionalni plan za rješavanje pandemije. Biden, bivši potpredsjednik koji vodi u nacionalnim anketama, nosi masku i izbjegava velike skupove.

Trump, kao ni njegovo osoblje, redovito nema masku i često ocrnjuje ljude koji je nose.

 


ruka, flash ATENA maslinovo ulje

 

dnevnik.hr/ HIC.hr
foto: