HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/zlatnici i srebrnjaci

 

07.siječnja 2020.
TRUMPOVE PRISTAŠE PRODRLE U KONGRES
Nakon višesatne stanke Kongres potvrdio pobjedu Joa Bidena za američkog predsjednika


Capitol, napad trampovih pristaša


Američki kongres, unatoč pokušaju blokade od strane Trumpovih pristaša, u četvrtak je potvrdio pobjedu bivšeg američkog potpredsjednika Joea Bidena na američkim predsjedničkim izborima i objavio da stupa na dužnost 20. siječnja.

Amertički predsjednik Donald Trump u četvrtak je prvi put priznao da mu je mandat završen. Rekao je ipak odluka Kongresa "predstavlja kraj najvećeg prvog mandata u predsjedničkoj povijesti". Obećao je kako će mirno predati vlast.Nakon četverosatnog prekida Američki senat je nastvio sjednicu. Senatori su glasovanjem odbacili republikanski prigovor na rezultate glasanja u saveznoj državi Pennsylvaniji . Kongres je potvrdio rezultate glasova izbornog kolegija u preostalih 12 saveznih država na koje nije bilo prigovora. Potvrdom broja glasova osvojenih u saveznoj državi Vermontu Biden je prešao potrebni prag od 270 glasova. Nakon što su potvrđeni i rezultati iz posljednje države po abecedi, Wyoming, objavljeno je i da je Biden pobijedio sadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa s ukupno 306 glasova izbornog kolegija prema 232.


Pristaše, još uvijek aktualnog američkog predsjednika Trumpa ne priznaju izborni poraz i nakon sukoba s policijom probili su blokade, upali u zgradu Kongresa u namjeri da sprijeće
imenovanje novoizabranog predsjednika Joa Bidena.

Izabrani američki predsjednik Joe Biden rekao je u obraćanju naciji da kaos u američkom Kapitolu "graniči s pobunom" i pozvao aktualnog predsjednika Donalda Trumpa da je okonča. Potom je Trump pozvao je svoje pristaše koje su upale u zgradu Kongresa da se raziđu u miru ali ih nije osudio za napad. Znam kako se osjećate, ukrali su nam izbore, glatku pobjedu. Svi to znaju, posebno druga strana, poručio je Trump u video poruci objavljenoj na Twitteru.Napad na Capitol

CNN prenosi da neki članovi Trumpova kabineta raspravljaju o pozivanju na 25. amandman o micanju predsjednika države s dužnosti.

Potpredsjednik Mike Pence je u obraćanju na početku sjednice izrazio je žaljenje zbog ovog "crnog dana" i osudio je nasilje.

- I nakon nasilja i vandalizma kakvi nisu viđeni na ovom Capitolu, izabrani zastupnici naroda Sjedinjenih Država ponovo su se okupili, istog dana, kako bi branili Ustav, istaknuo je Pence.

Zgrada Kongresa proglašena je sigurnom, nekoliko sati nakon što su u nju provalili ostrašćeni Trumpovi pobornici, javio je CNN. Istovremeno je stigla informacija da je nakon pucnjave u Kongresu, preminula teško ozlijeđena prosvjednica.

Predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi kazala je da je o odluka o nastavku rada Kongresa donijeta u savjetovanju s Pentagonom, ministarstvom pravosuđa i potpredsjednikom Mikeom Penceom


Zgrada Kapitola je osigurana

CNN je objavio da je zgrada osigurana pozivajući na izvore u snagama sigurnosti. Prvo je 'očišćena' dvorana Senata iz koje su prosvjednici izgurani u rotondu, a zatim i kroz vrata. Potom su osigurani ostali katovi zgrade. Na kraju je interventna policija odmaknula svjetinu dalje od Kapitola. Cijela operacija trajala je oko dva sata od upada prosvjednika. Ovakvog napada na Kongres nije bilo otkako su ga spalili Britanci 1814. godine, napominje CNN.

Američka televizija dobila je potvrdu policije da je prosvjednica pogođena u grudi tijekom nereda u Kongresu podlegla ozljedama. Još uvijek je nepoznato tko je u nju pucao.

Pravi kaos vladao je ispred i u zgradi Kongresa SAD-a. Pristaše, još uvijek aktualnog američkog predsjednika Donalda Trumpa ne priznaju izborni poraz i nakon sukoba s policijom probili su blokade, upali u zgradu Kongresa.

Potpredsjednika Mikea Pencea koji je vodio sjednicu policija je odvela na sigurnu lokaciju. Policija je evakuirala članove Zastupničkog doma i Senata iz zgrade američkog Kongresa u koji su nahrupile Trumpove pristaše. Reuters je objavio da je osoblje Senata na sigurno pospremilo certificirane rezultate izbornog kolegija.

hrvatski šah, komplet

hrt /HIC.hr
foto:.cbsnews


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre