HIC samo najbolje iz Hrvatske


zastave-stalci-koplja

zastava na stalku


27.srpanj 2021.
TURBULENCIJA U OPORBENIM STRANKAMA
Škoro dao ostavku s čelne pozicije "Domovinskog pokreta" a u SDP-u čistke


domovinski pokret i SDPU dvije hrvatske oporbene političke stranke stanje je turbulentno. Predsjednki "Domovinskog pokreta" Miroslav Škoro iznenada je dao ostavku a u SDP-u se radi čistka."Domovinski pokret"

Miroslav Škoro, prije osam dana iznenada je dao neopozivu ostavku na mjesto predsjenika stranke "Domovinskog pokreta". Danas na sjednici predsjedništva te stranke raspravlja se o ostavci predsjednika ali i o provedbi unutarstranačkih izbora koji će biti tijekom jeseni.

Ubrzo nakon početka Predsjedništva Domovinskog pokreta (DP) Vesna Vučemilović, sestra Miroslava Škore, napustila je sjednicu bez komentara.

- Za mene je sjednica završila, kratko je komentirala prilikom izlaska iz prostorija stranke.

Nedugo zatim o svemu se oglasila na svom Facebooku.

"Danas mi je na sjednici Predsjedništva DP-a oduzeta riječ i protiv mene je pokrenut disciplinski postupak. Problem je što kolovođe ove sramote očito ne razumiju da me ni na taj način neće ušutkati! Mutni likovi koji pokušavaju preoteti stranku Miroslavu Škori zamjeraju mi, navodno, to što nastupam u medijima, a onda me ušutkavaju na sjednici Predsjedništva, koja se nikad ne bi ni održala da ja nisam ustrajala. Sankcije, ušutkavanje i zastrašivanje, anonimno blaćenje po medijima, mijenjanje brava na vratima stranačkih prostorija... Recite vi meni, ponašaju li se tako dobronamjerni ljudi koji rade na dobrobit naroda, države i stranke?", stoji u objavi.

Na sjednici predsjedništva raspravlja se o ostavci Miroslava Škore i provedbi unutarstranačkih izbora koji će biti tijekom jeseni. Također, govora bi moglo biti i o postupcima Vučemilović koja je bila najglasnija kritičarka aktualnog privremenog vodstva na čelu s Mariom Radićem. Naime, ona je tražila od Radića da podnese ostavku na mjesto političkog tajnika i sazivanje izvanredne sjednice predsjedništva. S druge strane njoj su prozivke upućene iz suprotne struje Domovinskog pokreta. Pojedini članovi isticali su da je Vučemilović svojim istupima nanijela štetu Domovinskom pokretu, izvijestio je u podnevnom Dnevniku HTV-a Šime Vičević.

Da situacija nije blistava svjedoči i činjenica da su prije nekoliko dana u stranačkim prostorijama zamijenjene brave na vratima, dodao je HRT-ov novinar.

Uoči sjednice Vučemilović je poručila kako očekuje konstruktivnu i ozbiljnu raspravu o svemu što se događalo u proteklih tjedan dana. Na pitanje očekuje li sankcije zbog svojih istupa u javnosti, rekla je da to nije ozbiljno pitanje.


SDP


Iz SDP-a su isključeni bivši glavni tajnici SDP-a Zvane Brumnić Nikša Vukas, bivši ministar zdravstva Rajko Ostojić i bivši predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras.

Kako doznaje N1, iz SDP-a je isključena i Marina Bilić Opačak.

Ni predsjednik stranke niti isključeni nisu se za sada htjeli javno izjašnjavati, osim Gordana Marasa.

“Nikada svoje stavove neću prodati za bilo čiju naklonost. Bitna mi je jedino vaša, koji me podržavate bez ikakvog interesa i samo zato što znate da sam ispravan.

Postoje etape u životu i ništa se ne događa bez razloga. Vjerujem da vas nisam iznevjerio”, napisao je Maras na Facebooku.

SDP ostaje bez četvero saborskih zastupnika

Razlozi zbog kojih im članstvo nije obnovljeno političke su naravi i uklapaju se u ranije utvrđene kriterije da stranačku iskaznicu ne mogu zadržati oni koji su radili štetu stranci ili su odbili aktivno sudjelovati u nedavnim lokalnim izborima.

Tim odlukama SDP ostaje bez četvero saborskih zastupnika, a pitanje je hoće li broj time biti zaključen i kako će reagirati Davor Bernardić, budući da je riječ o uglavnom njegovim bliskim suradnicima i kumu. SDP tako sada pada na 28 saborskih zastupnika.

Dužnosnike koji su ‘izletjeli’ iz SDP-a, kako saznajemo, nazvao je predsjednik SDP-a Peđa Grbin i obavijestio ih o razlozima zbog kojih im članstvo u SDP-u neće biti nastavljeno. Ostali će o prestanku članstva biti obaviješteni pisanim putem.

Nakon revizije članstva u Zagrebu, procjenjuje se da je od prijašnjih četiri tisuće ostalo oko 1700 članova jer, uz političke kriterije, brisani su i oni s kojima se nije moglo stupiti u kontakt ili nisu više od godine dana platili članarinu.

Raspuštanje gradskih organizacija

Podsjetimo, u lipnju ove godine raspuštene su SDP-ove organizacije u Zagrebu i Slavonskom Brodu te vodstva SDP-a Međimurske županije zbog loših izbornih rezultata i pogoršanih unutarstranačkih odnosa.

“U Gradu Zagrebu SDP ima izuzetno puno članova i članica. Ova odluka se ne odnosi na njih nego na probleme s kojima se organizacija nosi dugi niz godina. Ona se odnosi na one koji su SDP smatrali servisom za zapošljavanjem. SDP to nije i neće biti, SDP je stranka koja postoji zato da bismo imali bolje gradove, bolje općine, u konačnici bolju Republiku Hrvatsku. Raspuštanjem organizacije nitko ne prestaje biti član SDP-a nego će se to dogoditi u roku od 45 dana nakon reevidencije članstva. Protekom roka od 45 dana, nakon razgovora, neki će prestati biti članovi SDP-a”, kazao je tada predsjednik stranke Peđa Grbin.

Govoreći o isključenjima iz stranke, Grbin je početkom srpnja naveo da to nije obračun ni sa kim.

„Kriteriji su jasni i objektivni, a glavni je poštivanje Statuta SDP-a. Statut daje prava i obveze. Jedna je obveza podržavati kandidate SDP-a na izborima. Ako si svojim djelovanjem opstruirao SDP-ove liste pokušavajući ih srušiti, onda si se sam iščlanio iz stranke. Da nije bilo onih koji su to radili, ne bi morali poduzimati ove korake“, rekao je Grbin tom prilikom. (hr N1 )

 
HRT/HIC.hr
foto:

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre