HIC


12.lipnja 2020.
MJERE POPUSTILE
S otvaranjem granica u Hrvatsku stiže sve veći broj turista

Rovinj
fotografija: Rovinj

U Hrvatskoj se trenutno odmara 92 000 turista ili oko 20 tisuća više nego prije početka ovog produljenog vikenda, a većina ih je ili 66,5 tisuće strani, podaci su iz eVisitora, koji potvrđuju rast turističkog prometa nakon otvaranja granica i popuštanja mjera.

Povećanje dolazaka turista ovoga tjedna bilo je očekivano zbog otvaranja granica i popuštanja mjera, ali i produljenog vikenda 'oslonjenog' na blagdan Tijelova (četvrtak, 11. lipnja), ističu iz Hrvatske turističke zajednice (HTZ). Dodaju da podaci eVisitora pokazuju i da se top tržišta u hrvatskom turizmu pomalo i polako vraćaju 'na staro'.


Naime, po eVisitoru, prva četiri strana tržišta s kojih je trenutno najviše turista u Hrvatskoj su Njemačka, Slovenija, Austrija i Češka, koji i inače drže te pozicije, samo ih je sada znatno manje u odnosu na brojke koje su posljednjih godina bile uobičajene u ovo vrijeme.

Većina turista koji su trenutno u Hrvatskoj smješteno je u objektima u domaćinstvu, potom u kampovima, a onda i u hotelima.

Destinacije u kojima ih je najviše su Rovinj, koji time ponovo 'izbija' na svoje prvo mjesto među odredištima u Hrvatskoj, te potom Vir, koji je cijelo vrijeme zatvorenosti zbog koronavirusa imao najviše turista, čak i kada drugi nitko nije, što se nastavlja i sada jer na Viru brojni domaći ljudi i stranci imaju i nekomercijalne (za sebe) i komercijalne (za najam) objekte u tzv. privatnom smještaju.

Mali Lošinj je po posjećenosti turista trenutno na trećem mjestu, a slijedi ga Medulin, jako istarsko odredište s dosta kamping, ali i drugih kapaciteta, pokazuju podaci iz eVisitora.


Pomama Čeha za Hrvatskom

Sudeći po prodaji karata za vlak, Česi ove godine imaju iznimno velik interes ljetovati u Hrvatskoj.

Otkako su u proteklog četvrtka navečer iza 18 sati u prodaju puštene karte za RegioJetovu direktnu liniju između Praga i Rijeke, samo u četvrtak navečer prodano je 4 000 karata, što je iznenadilo i samu kompaniju.

Glasnogovornik RegioJeta Aleš Ondrůj za Jutarnji list je potvrdio kako je interes Čeha za ovu liniju ogroman, otkrivši kako su dvije linije tijekom srpnja već u cijelosti rasprodane te kako nije za odbaciti mogućnost da bi RegioJet, ostane li ovakav interes, broj linija tijekom ljeta mogao i povećati.

"Interes je stvarno velik pa smo, nakon što smo u četvrtak prodali četiri tisuće ulaznica, ostatak počeli puštati u prodaju postupno, kako bismo zadovoljili interes putnika. Inače, to je najveći interes i skok u prodaji broja karata kojeg kroz povijest bilježi naš rezervacijski sustav", rekao je Ondrůj dodavši kako prodaja pokazuje da su Česi definitivno zainteresirani za odmor u Hrvatskoj te da našu zemlju doživljavaju kao sigurnu.

Na pitanje postoji li mogućnost da kompanija, ostane li interes ovako velik, poveća tjedni broj linija između praga i Rijeke, Ondruj nam je rekao kako će kompanija procjene o tome donijeti sljedeći tjedan, ovisno o tempu kojim će se rezervirati i prodavati mjesta u vlaku.

Kako zasad stvari stoje, linija između Praga i Rijeke treba prometovati triput tjedno u periodu između 30.lipnja i 26. rujna, s time da će na putu od većih gradova stajati još u Pardubicama, Brnu, Bratislavi i Ljubljani, što znači da češki željeznički operater računa da će interes za ovu liniju pokazati i slovački turisti.

Linija će iz Praga prema Rijeci polaziti utorkom, petkom i nedjeljom, a povratak iz Hrvatske događat će se srijedom, subotom i ponedjeljkom te će se vlakom, ako to požele, ovog ljeta moći voziti i Hrvati zainteresirani dio svojeg godišnjeg odmora provesti u češkoj metropoli ili nekom drugom gradu.

Razlog dobroj prodaji, između ostaloga, jest i najava operatera da će karte na ovoj liniji biti moguće kupiti već za cijenu od 22 eura u jednom smjeru, što je doista jedna od najjeftinijih prometnih veza na tržištu.

 
jutarnji.hr/ hic.hr
foto:wikipedia

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre