HIC
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O namaHRVATSKI ŠAH

komplet hrvatski šah


zastave-stalci-koplja

zastava na stalku


09. veljače 2022.
DOBRE NAZNAKE ZA TURISTIČKU 2022.
U Splitu sezona već bookirana, iznajmljivaći se mole da ne dižu cijene

Nikolina Brnjac
ministrica turizma Nikolina Brnjac

Split je već u siječnju ostvario bolje turističke rezultate nego rekordne 2019.. Za ovu sezonu, usprkos epidemiološkim kartama, najavljuje se porast turističkog prometa. Prve ozbiljnije brojke broja dolazaka osobito inozemnih gostiju turistički djelatnici očekuju već uoči Uskrsa.

Pandemiji usprkos Split je imao turistički dobar siječanj. 34 tisuće noćenja čak je i više nego rekordnih godina. U Zračnoj luci koja je lani poslovala najbolje u Hrvatskoj ove godine očekuju oko 2 milijuna putnika, 30 posto više nego 2021., nitko i ne razmišlja o tamno crvenoj boji na epidemiološkim kartama, cijene su u prvom planu. Struka apelira da se cijene ne mijenjaju.

- Naravno da će cijene ovisiti o konkurenciji. Apeliramo sve ovo vrijeme da moramo gostu uvijek dati više za novac koji troši u destinaciji. Percepcija sigurnosti koju imaju naši gosti će biti iznimno bitna pri donošenju odluke o dolasku u destinaciju, apelira direktorica TZ-a Split Alijana Vukšić.

Srednja Dalmacija ne stoji sjajno kada je riječ o broju cijepljenih. No status sigurne destinacije i dalje je neupitan. Iznajmljivači tvrde da je booking na razini prošle godine, ako ne i bolji. Za njih, ugostitelje i poduzetnike kreće novi ciklus edukacija o kreativnom korištenju marketinga i inovativnim tehnologijama.

- Cilj je edukacija omogućiti turističkim djelatnicima pravu informaciju na koji način se što kvalitetnije pozicionirati na turističkom tržištu, postići veću vidljivost te unaprijediti svoje poslovanje, kaže edukatorica Maja Zlokić.

Na ranu predsezonu nitko i ne računa. Prve veće grupe gostiju očekuju se oko Uskrsa kada se otvaraju i hoteli. Za visoku sezonu, srpanj i kolovoz uspkos epidemiološkim kartama i tamno crvenoj boji gotovo da mjesta više i nema.


Dobri rezultati u siječnju

Hrvatsku je u siječnju posjetilo 178,7 tisuća turista, koji su ostvarili 586,3 tisuće noćenja. Unatoč povećanju broja zaraženih koronavirusom, time su ostvareni porasti od 89 i 71 posto u odnosu na siječanj 2021. godine, pokazuju podaci iz sustava eVisitor dostavljeni na upit Hine iz Hrvatske turističke zajednice (HTZ). Kada se brojke turističkih dolazaka i noćenja usporede s onima iz siječnja 2019., vidi se da je u siječnju ove godine u Hrvatskoj boravilo oko 17% manje turista, dok je u noćenjima minus gotovo zanemariv  - 1,5%.


Domaćih turista u siječnju je registrirano nešto više od stranih - 101,7 tisuća naspram 77 tisuća, ali su dolasci stranih turista u plusu, i to od čak 313% u odnosu na siječanj 2021. godine. , Dolazaka domaćih turista bilo je za 34% više nego u lanjskome siječnju.

Domaćih je bilo više i nego u siječnju 2019. godine, i to za 11%. Njihovih 265 000 noćenja u siječnju ove godine je za 20% više nego u lanjskom siječnju te za 12,3% više nego u prvom mjesecu 2019. godine.

Iako ih je došlo znatno više nego u siječnju 2021. godine, strani turisti u ovogodišnjem su siječnju u dolascima u minusu za 38% u odnosu na 2019. godinu. 

Strani su gosti u prvom mjesecu ove godine ostvarili 321,3 tisuće noćenja, što je u odnosu na siječanj 2021. godine više za 162,7%, ali i za oko 10% manje nego u istom mjesecu 2019.

Brnjac: Glavni je cilj da ne budemo tamnocrveni


Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac istaknula je u HTV-ovoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska kako druge mediteranske zemlje, pri čemu je navela Portugal, Španjolsku, Francusku i Italiju, imaju mnogo veći postotak cijepljenih protiv COVID-a dvjema dozama od Hrvatske te da bi se moglo dogoditi da i to bude važan čimbenik u turističkoj godini pred nama.

Brnjac je rekla kako im nije cilj samo brojenje dolazaka i noćenja, nego da vide kako turizam utječe na gospodarstvo, okoliš, lokalnu zajednicu, na stanovništvo općenito.
- Cilj je da napravimo neki balans između financijskog učinka, brige za okoliš, odnosno kako se brinemo i za zajednicu ljudi koji žive u turističkim destinacijama. Cilj je da razvijamo cjelogodišnji turizam te da imamo odgovoran i održiv turizam, rekla je Brnjac.


Rekla je i kako Hrvatska ima sve potencijale za razvoj zdravstvenog turizma, koji nisu iskorišteni, te poručila da naša zemlja može ponuditi mnogo više osim sunca i mora.

- Uz prekrasnu prirodu, prekrasno more, imamo i visokokvalificirano medicinsko osoblje, istaknula je.


Rekla je i kako je pandemija COVID-a još s nama te da će sigurnost i dalje biti jedan od važnih čimbenika. 

- Sigurnost je važan aspekt, svi gledamo jesmo li sigurni i upravo zato ćemo nastaviti s projektom Safe stay in Croatia, dodala je.

 

Istaknula je da druge mediteranske zemlje, pri čemu je navela Portugal, Španjolsku, Francusku i Italiju, imaju mnogo veći postotak cijepljenih dvjema dozama.

- Moglo bi se dogoditi da i to bude jedan važan faktor, zato što je upravo i ta cijepljenost, uz incidenciju, i u matematičkoj formuli ECDC-a za izračun nove karte. Ono što je nama glavni cilj jest da ne budemo tamnocrveni zato što u preporukama Vijeća, koje su izašle 1. veljače, jasno stoji da države neće poticati putovanja koja nisu nužna, a to su turistička putovanja, i na povratku su za njihove građane koji nemaju COVID potvrde moguća dodatna ograničenja u smislu karantene, testiranja, što za nas može biti problem, dodala je.

 

Vezano za manjak radne snage, Brnjac je rekla da to nije problem samo Hrvatske, nego da se većina mediteranskih zemalja muči s time. Dodala je da su se sustavi iz MUP-a i HZZ-a integrirali pa će se mnogo jednostavnije moći "online" predati zahtjev za radnu snagu.


 

U 2021. godini Hrvatsku posjetilo gotovo 14 milijuna turista, prema ostvarenim prihodima Hrvatska je imala najbolje turističko ljeto

hrt/HIC.her
foto:arhiv

Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre