HIC grbovi-500-100

 

zlatnici i srebrnjaci


Atena extra djevičansko maslinovo ulje

 

 

10.ožujka 2021.
TURISTIČKA KAMPANJA ZA 2021.
Projekti Safe Stay in Croatia i Digitalni nomadi

Hrvatska sigurna destinacijaPrimjena sigurnosnih i zdravstvenih protokola, kao i procijepljenost turističkih djelatnika, svakako će ove turističke sezone biti važan element percepcije Hrvatske kao sigurne destinacije. S tim ciljem, Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica 25.veljače se predstavili nacionalnu oznaku sigurnosti – Safe stay in Croatia. Kroz ovaj projekt osmišljeni su protokoli poslovanja i postupanja s korisnicima u svim turističkim i s turizmom povezanim djelatnostima. Oznaka Safe Stay in Croatia dodjeljuje se besplatno dionicima iz hrvatskog turističkog sektora i ostalima koji su dio lanca putovanja, poput prijevoznika, zračnih luka, kolodvora, nautičkih luka i marina, koji se prijave u sustav te ispune prijamni obrazac kojim potvrđuju i jamče poštivanje i provođenje aktualnih zdravstvenih i sigurnosnih preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. 

Oznaka Safe stay in Croatia gostima omogućava lakše prepoznavanje destinacija, pružatelja smještaja, prijevoza, turističkih atrakcija i slično koji su usvojili nacionalne i svjetske standarde zdravstvene i higijenske zaštite.  Također, vidljivo istaknuta oznaka Stay safe in Croatia pruža informaciju svim posjetiteljima da turistički objekt njihovog interesa djeluje prema aktualnim preporukama Svjetskog vijeća za putovanja i turizam te Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

„Tijekom priprema za ovu turističku godinu, u kojoj nas nažalost i dalje prati pandemija, upravo smo sigurnost i zdravlje naših sugrađana i gostiju stavili na prvo mjesto. Riječ je o projektu u kojem su Ministarstvu turizma i sporta podršku pružila vodeća turistička i strukovna udruženja okupljena u Savjet za oporavak i razvoj turizma, realizaciju turističke godine 2021. te unapređenje turističke ponude. Propisanim protokolima obuhvatili smo više od 200.000 ugostitelja i pružatelja usluga u turizmu.“, istaknula je Brnjac te dodala kako je važno osigurati da nacionalna oznaka bude dostupna svim dionicima u turizmu i lancu putovanja, što je i postignuto. 


Ministrica Brnjac je izvijestila kako je od javnog predstavljanja Ministarstvo obradilo više od osam tisuća zahtjeva, od čega je 6 tisuća odobreno. Trenutno je fokus na prijavama dionika, no stranica će se nadograđivati novim funkcionalnostima kako bi se turistima omogućila pravovremena dostupnost svih relevantnih informacija na jednom mjestu. Na stranici je već dostupna epidemiološka karta RH po županijama, a vidljiv je i kontakt broj za pozive u slučaju sumnje na zarazu. Sa Stožerom civilne zaštite se dogovara pojačavanje tima koji će telefonski odgovarati na pitanja turista u vršnom dijelu sezone i preusmjeravati upite na regionalne turističke zajednice.

Istaknula je kako je za ovu turističku godinu najvažniji preduvjet sigurnost, ministrica je izvijestila kako se na razini Vlade redovito koordiniraju aktivnosti vezane uz sigurnost turista te su dogovoreni osnovni koraci u pogledu cijepljenja i testiranja te se usuglašavaju stavovi o takozvanim COVID certifikatima.
 
Vezano uz testiranje turista, na razini EU-a je postignut dogovor oko prihvatljivih  brzih antigenskih testova. RH razmatra model koji bi turistima omogućio testiranje brzim antigenskim testovima, kao i PCR testiranje na više punktova, o kojima će se odlučivati u suradnji s regionalnim turističkim zajednicama i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo. Za uzimanje brisova i laboratorijsku obradu testova potrebno je predvidjeti dovoljan broj osoblja i laboratorijske kapacitete. Kada se radi o tzv. Zelenom certifikatu, kojeg je najavila Europska komisija, ministrica Brnjac je kazala da će se Hrvatska zalagati da takav dokument ne bude dodatna restrikcija za putovanja, već kako treba služiti ubrzavanju protočnosti na granicama i olakšavanju putovanja sukladno ujednačenim kriterijima.

Ministrica je podsjetila kako su za sektor turizma produljene mjere pomoći te se nastavlja s isplatom naknada za zaposlene uz pripadajuće doprinose. Također, produljuje se i mjera nadoknade fiksnih troškova za one djelatnosti kojima je odlukom Stožera onemogućen rad, a uskoro će se finalizirati dogovor oko modela podrške turističkim agencijama.(mint.gov.hr)

hrvatski šah, komplet

Hrvatska, destinacija za digitalne nomade


Ministrica Brnjac je također kazala kako je, uz kampanju za projekt Safe Stay in Croatia, koja je horizontalno uključena u sve kampanje HTZ-a, u tijeku i brendiranje Hrvatske kao idealne destinacije za digitalne nomade i poticanje cjelogodišnjeg i održivog turizma. Najavila kako će već ovoga tjedna biti aktivna web stranica za digitalne nomade u Hrvatskoj te će otpočeti promidžba na ciljanim tržištima. Za domaće turiste su u pripremi kampanje Ruralni turizam i Tjedan odmora vrijedan.

 

 

Za promotivnu kampanju zadužena je Hrvatska turistička zajednica

„Aktivnosti u sklopu kampanje provodit ćemo tijekom ožujka i travnja na tržištu Njemačke, Austrije, Italije, Poljske, Velike Britanije, Češke, Slovačke, Mađarske, Francuske i Nizozemske. Uz promotivni dio, koji se odnosi na pozicioniranje Hrvatske kao dobro pripremljene i sigurne turističke destinacije, ova kampanja ima i edukativni karakter jer svoje goste želimo upoznati s protokolarnim i epidemiološkim mjerama koje se provode na svim razinama turističke djelatnosti kako bi im se omogućio siguran i ugodan boravak u našoj zemlji“, izjavio je Staničić , nadodavši kako će se aktivnosti oglašavanja, između ostalog i putem videa, provoditi na online kanalima i društvenim mrežama uz #SafeStayInCroatia te na najčitanijim online portalima po navedenim tržištima.

Kreiran je promotivni video u trajanju od 3 minute i kraća verzija od 30 sekundi za potrebe oglašavanja. Izradit će se i kraći video materijali koji pokrivaju sigurnosne protokole po određenim kategorijama (smještajna struktura, ugostiteljstvo, prijevoz, nautika, atrakcije, itd.).


Mnoge zemlje razmišljaju o uvođenju Covid putovnice a Španjolska planira uvesti registar ne cijepljenih osoba


Budućnost putovanja s Covid putovnicom


HIC-hr
foto:Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre