HIC
zlatnici i srebrnjaci

15.kolovoza 2020.
TURISTIČKA SEZONA 2020
Pojačan priliv automobila na hrvatskim cestama

gužva na cestamaNa hrvatskim cestama i graničnim prijelazima tijekom cijeloga dana pojačan je promet. Na ulazak u Hrvatsku iz Slovenije na većini prijelaza čeka se pola sata do sat.

- Uobičajeni kolovoški vrući vikend. Očekivala se veća gužva na izlazu iz zemlje s obzirom na niz mjera vezanih za Hrvatsku, no nema toga. Na graničnom prijelazu Kaštel otvorena su dva ulazna i dva izlazna traka. U nepreglednoj koloni najviše je njemačkih registarskih pločica, Nijemcima je Istra ove godine vrlo zahvalna. Službeni podaci do 11 sati govore da je onih koji izlaze malo više od onih koji ulaze u Hrvatsku, no zanemarivo, za 2000 automobila. U kolonama su Poljaci, Nizozemci, Talijani i Austrijanci. Svi s kojima je razgovarala HRT-ova reporterka slažu se u jednom, mjere su najvažnije i njih se treba držati ali straha nema.

U Hrvatskoj je trenutno oko 820 tisuća turista, a zadnjih dana nije primjetan pad intenziteta turističkog prometa zbog porasta broja slučajeva koronavirusa, ističe u petak za Hinu direktor HTZ-a Kristjan Staničić, najavivši povećani broj turista i ovog blagdanskog vikenda, nakon čega slijedi smanjenje.

Turista je trenutno u zemlji na razini od oko 68 posto u odnosu na isti dan prošle godine, kada ih je bilo 1,2 milijuna. Najviše ih je, oko 200 tisuća, u Istarskoj županiji, potom oko 160 tisuća u Primorsko-goranskoj, dok ih je u Splitsko-dalmatinskoj oko 150 tisuća, a u Zadarskoj županiji oko 145 tisuća.

Staničić iznosi da je po destinacijama s najviše turista na današnji dan prvih pet u Istri i na Kvarneru - Rovinj, Medulin, Poreč, Umag, Crikvenica i Mali Lošinj.

 

Za dosadašnje rezultate kolovoza naglašava da su nadmašili sve prognoze te vjeruje da će se i do kraja tog mjeseca, pod uvjetom da sadašnje tržišne okolnosti ostanu nepromijenjene, zadržati postignuti indeksi ukupnih dolazaka i noćenja od oko 70 posto lanjskog rezultata.

Ocjenjuje i da su dobre dosadašnje turističke brojke s tržišta Njemačke, Slovenije, Poljske, Austrije, Češke, Slovačke, Mađarske rezultat provođenja intenzivnih marketinških i informativnih kampanja HTZ-a, uz napomenu da rezultati i dalje najviše ovise o epidemiološkoj situaciji, zbog čega je nužno i strogo pridržavanje svih propisanih mjera i preporuka nacionalnog stožera od strane svih pružatelja usluga u turizmu.


08.kolovoza 2020.: Počeo je još još jedan udarni turistički kolovoški vikend. Rezultati su iznad očekivanja. U prvih 6 dana kolovoza ostvareno je 4 milijuna i 800 tisuća noćenja, što je gotovo 70 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

U Hrvatskoj se odmara oko 815 000 turista, samo za četvrtinu manje nego u isto vrijeme lani. Po brstiju Istra je na prvome.

Slovenaca i domaćih turista ima gotovo jednako kao i prošle godine. Nijemci su na čak 95 posto, a Poljaci su za desetinu premašili lanjski broj noćenja. Najviše noćenja bilježe privatni iznajmljivači, zatim kampovi i hoteli.

Na cestama i danas pojačan promet, na granicama čekanje

Kroz naplatnu postaju Lučko jučer je prema moru prošlo više od 37 i pol tisuća vozila - ni za deset posto manje nego istoga dana prošle godine.

- Današnji dan je prema podacima već na razini istog dana prošle godine. Očekujemo standardno, kao za svaku subotu i dane vikenda izrazito pojačan promet – izjavio je Perica Šiljeg, glavni inženjer u Sektoru za naplatu cestarine HAC-a.

Upozorenje na toplinski val

Svi koji se odmaraju na Jadranu sljedećih će dana moći uživati u suncu, ali uz upozorenje na toplinski val.

- Upozorenje prvenstveno se odnosi na tople noći koje se očekuju na tom području, kada temperatura zraka neće padati ispod 20 stupnjeva. Inače, dnevna temperatura zraka do sredine idućeg tjedna bit će uglavnom između 30 i 35 stupnjeva, u unutrašnjosti Dalmacije moguće i koji stupanj viša – napomenuo je Dragoslav Dragojlović iz  Državnog hidrometeorološkog zavoda.

I dalje na distanci

Osim sunca i vrućine, čuvati se treba i koronavirusa. Rezultati koji premašuju očekivanja potvrđuju da turisti Hrvatsku i dalje smatraju sigurnim odredištem.2.kolovoza 2020.Prvi udarni turistički vikend je iza nas.Obilježile su gužve i kolone na svim cestama koje vode do odredišta na obali. A to svakako budi nadu da će sezona biti dobra. Čekalo se i na graničnim
prijelazima, najdulje na granici sa Slovenijom - na Kaštelu i do dva sata.

U Hrvatsku je u suboru ušlo ukupno gotovo 295 tisuća ljudi, dok ih je izašlo 246,5 tisuća. Više od 80 posto turista koji trenutačno borave u našoj zemlji čine stranci.

Najveći priliv turista zabilježen je u Istrskoj županiji. Preko graničnih prijelaza Plovanije i Požana 
je od petka do nedjelje u 12 sati u Hrvatsku je ušlo 116.177 putnika od toga 106.019 stranih gostiju, izvijestila je u nedjelju istarska policija. Najviše je turista ušlo u subotu, 53.110 putnika od toga 49.297 stranih dok ih je danas do 12 sati  preko tri granična prijelaza ušlo više od 20 tisuća,  od toga 19.256 stranih državljana. Najbrojniji su bili Slovenci, Nijemci i Austrijanci. Na graničnim prijelazima se čekalo  i do dva sata.  Prema podacima istarske Turističke zajednice u srpnju je ostvareno 60 posto lanjskog turističkog prometa a trenutno na istarskom poluotoku odmara se više od 190 tisuća gostiju


U splitskoj Zračnoj i Trajektnoj luci ovoga vikenda se očekivlo 90.000 putnika, što je najmasovniji promet tijekom jednog vikenda ove godine.Najavljeno je 165 slijetanja i isto toliko uzlijetanja zrakoplova koji će
u oba smjera prevesti više od 30.000 putnika  što je rekordan ovogodišnji vikend promet, rekao je jučer Mate Melvan, voditelj Službe za prihvat i otpreme u splitskoj Zračnoj luci.


Promet je već u subotu od jutrnjih sati pojačan u smjeru mora, gužve su se stvarale na graničnim prijelazima, naplatnim postajama.Pojačan priljev vozila zapažen je i u trajektnim pristaništima prema sjevernim i srednjedalmatinskim otocima.

Budući da je vrijeme godišnjih odmora, turistima nije smetao ni toplinski val koji je posljednjih dana zahvatio našu zemlju.

Zbog veće gustoće prometa povremeno se vozi uz kraće zastoje na pojedinim dionicama autocesta - u blizini odmorišta te kod ulaza ili izlaza s autocesta, na prilazima turističkih središta duž obale, nekim graničnim prijelazima te na dionicama cesta na kojima se zbog radova vozi uz privremenu regulaciju.

Hrvatski autoklub poziva vozače na dodatan oprez i strpljenje te poštivanje prometnih propisa i ograničenja.

Ministarstvo unutarnjih poslova izvještava da je na Graničnom prijelazu Macelj (Gruškovje) najprometnije te da se na ulaz u Hrvatsku čeka 90 minuta te da su na ulaz u Sloveniju čeka čak pet sati. Prometno je i na Graničnom prijelazu Rupa, gdje se u oba smjera kretanja čeka po 90 minuta.
30.srpnja 2020: Hrvatska je u mjesecu srpnju, s jučerašnjim danom, ostvarila 2,3 milijuna dolazaka
i 15,5 milijuna noćenja
što je na razini oko 50 posto lanjskog srpanjskog prometa, rekla je u srijedu novimenovana ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac nakon sastanka s predstavnicima
turističkog sektora.


Kako dalje ? Ministarica je ukazala na Instrument za oporavak i otpornost EU kroz koji bi Hrvatska trebala dobiti 6 milijardi eura nepovratnih sredstava, a dio toga će biti usmjereno i u turistički sektor koji je jedan od najpogođenijih sektora za vrijeme pandemije COVID-19.

Direktor Hrvatske udruge turizma (HUT) Veljko Ostojić istaknuo je da je sektor pred velikim izazovima, no i da se uz zajednički rad i komunikaciju može biti optimističan u pogledu konačnog rezultata. Pohvalio je novu ministricu koja je, kako je rekao, na sastanku kazala da želi pomoći turizmu koristeći i instrumente EU-a, ali i domaće financijske izvore. Turizmu, kaže Ostojić, trebaju konkretni potezi,
konkretne mjere i treba mu potpora za dočekati novu turističku sezonu.

"Svi znamo da će zima biti duga i teška", rekao je Ostojić. HUT je, kao je rekao, izazove podijelio u dva segmenta: jedno je pitanje svega onoga što se tiče covida, dakle  očuvanja radnih mjesta, a drugo su mjere koje se tiču financijskog oporavka gospodarskih subjekata. Tu mnogo očekuje od domaćih poslovnih banaka, HBOR-a, HAMAG-BICRO-a, ali i od spomenute pomoći koja je najavljena iz EU. Pozdravio je dosadašnje mjere Vlade za očuvanjem radnih mjesta, ali i podsjetio da do sada nije rješeno mnogo pitanja, od turističkog zemljišta preko pomorskog dobra do sustava turističkih zajednica. (Mints/Hina)26.srpnja 2020.
: Jučerašnje brojke potvrđuju da je turistička slika u cijeloj Hrvatskoj znatno bolja, izvijestili su u jučerašnjem Dnevniku HTV-a (IMS). Na početku srpnja činilo se da je sve izgubljeno, barem što se tiče Splita i Splitsko-dalmatinske županije, no sada je situacija znatno drugačija. Ovo je prvi od tri udarna turistička vikenda.

U trajektnoj luci od ranoga jutra u subotu je bila poprilična gužva. Oni su na 50 posto svog prošlogodišnjeg prometa. I zračna luka bilježi rekorde, prošlog vikenda imali su 20 tisuća putnika. Ovaj vikend završit će s 23 tisuće.

Bilo je puno straha za Split, hoće li se uspjeti ispuniti turistima, strahovalo se da se ne bi nakon puno truda turističkih djelatnika pretvorio u tranzitni grad, no ipak nije tako. I oni bilježe 50 posto svojih prošlogodišnjih brojki.

Najveći udar preživjeli su hotelijeri, nešto bolje prolaze privatni iznajmljivači - iako turisti izbjegavaju one najatraktivnije u samom centru grada.

Mladih koji prate festivale nema, ali ne može se reći da su u potpunosti preskočili Split. Ima ih i oni su uglavnom avio-gosti. 

I nautički turizam je u laganom plusu, u luci se mogu vidjeti megaluksuzne jahte. HTV-ova ekipa posjetila je Brač koji je zadnji izašao iz karantene, a ima najviše gostiju.

Tamo upoznaju Nizozemca Cedrica, animatora kojemu je ovo mu prvo ljeto na Braču.


- Ovo je područje bez koronavirusa, gdje god pogledaš vidiš maske i ostalu opremu. Drži se socijalna distanca i osjećam se zaštićeno, kaže Cedric.

I drugi se Nizozemci na Jadranu osjećaju zaštićeno pa potpisuju online peticiju kojom traže preispitavanje odluke svoje vlade da se Hrvatska makne s popisa sigurnih zemalja."Hrvatsku natrag u žutu zonu" želi do sada pet tisuća Nizozemaca i prijatelja na Jadranu jer su u srpnju ostvarili oko 60 posto prošlogodišnjih noćenja, a najave za kolovoz bile su sjajne. Nakon Njemačke i Austrija nas je potvrdila kao sigurnu destinaciju, a isto je i sa Slovenijom.

U Supetru s hotelima koji brojem gostiju dostižu prošlo rekordno ljeto iznimno su zadovoljni. Imaju više
od 1600 gostiju. Brački menadžeri uspješno prodaju i posezonu. Nadaju se da će tako biti i ove godine.

Nižih cijena nema, a popusti vrijede samo za hrvatske goste kojih je uz Austrijance i Slovence najviše.
(hrt)11.srpnja 2020 : Prema podacima sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnom i nekomercijalnom segmentu te u nautičkom charteru (sustav eCrew), na današnji dan u hrvatskim destinacijama po prvi put u ovoj godini boravi više od 500.000 turista od kojih je oko 430.000 stranih turista. U ovom trenutku najviše inozemnih gostiju dolazi s tržišta Njemačke, Slovenije, Češke, Poljske, Austrije, Slovačke i Mađarske.

„Najveći turistički promet ostvarujemo s onih tržišta na kojima provodimo intenzivne promotivne aktivnosti koje za cilj imaju pozicioniranje naše zemlje kao zanimljive, ali prije svega sigurne turističke destinacije. Ostvareni rezultati dokazuju kako smo u tome i uspjeli jer je Hrvatska jedna od rijetkih turističkih destinacija Mediterana u kojoj se ostvaruje turistički promet. Goste s dalekih izvaneuropskih tržišta, ali i
sa tržišta Velike Britanije, Francuske ili Skandinavije očekujemo tijekom sredine srpnja s povećanjem broja aviolinija koje će pozitivno utjecati na cjelokupni promet u zemlji, a posebice na rezultate destinacija srednjih i južnih dijelova Dalmacije“, izjavio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić
pritom naglasivši kako je i dalje od iznimne važnosti odgovorno ponašanje te pridržavanje i poštivanje
svih propisanih epidemioloških mjera.


U dosadašnjem dijelu srpnja, odnosno u razdoblju od 1. do 10. srpnja u Hrvatskoj je ostvareno gotovo
600 tisuća dolazaka (46 posto rezultata ostvarenog tijekom istog razdoblja lani) i 4,4 milijuna noćenja
(53 posto rezultata ostvarenog tijekom istog razdoblja lani). Promatrajući noćenja ostvarena u istom razdoblju po županijama, najviše ih je ostvareno u Istarskoj (1,2 milijuna noćenja), Primorsko-
goranskoj (975.000 noćenja) i Zadarskoj županiji (819.000 noćenja).


Slijede Splitsko-dalmatinska županija sa 706.000 noćenja, Šibensko-kninska s 321.000
noćenja, Dubrovačko-neretvanska sa 188.000 noćenja te Ličko-senjska županija sa 167.000 noćenja u srpnju. Gledajući po destinacijama, najviše je noćenja u dosadašnjem dijelu srpnja ostvareno
u destinacijama Vir, Rovinj, Medulin, Mali Lošinj, Poreč, Umag, Crikvenica i dr. (vecernji.hr)

26.lipnja 2020:U Hrvatskoj je trenutno 246 tisuća turista i njihov broj raste za 20 do 30 tisuća dnevno", rekao je u četvrtak na sjednici Vlade ministar turizma Gari Capelli. Najviše je turista i dalje na
sjevernom Jadranu. U Istri trenutačno boravi oko 65 tisuća gostiju.

Dodao je kako je to znak da je Hrvatska "sigurna i prepoznatljiva" turistička zemlja.

Turistički promet trenutačno je na 26 do 27 posto u odnosu na lanjski, u Istri i na Kvarneru i veći, a buking nije stao, rekao je u četvrtak Cappelli, najavivši i kako od 4. srpnja kreće oko 80 zračnih linija prema Hrvatskoj iz europskih zemalja. Cappelli je nakon Vladine sjednice rekao da su se pokretanjem turizma aktivirale i sve druge djelatnosti koje su s njime povezane.

"Od 4. srpnja krećemo sa 80-ak zračnih linija, koridora, prema Hrvatskoj, iz europskih zemalja i to će povećati promet u Splitu i Dubrovniku, gdje je sada smanjen", rekao je Cappelli, dodavši da smo sada negdje na razini od 26 ili 27 posto turističkog prometa u odnosu na prošlu godinu u šestom mjesecu.

Naglasio je i da je ponegdje u Istri i na Kvarneru promet i iznad 50 posto u odnosu na lani, što je više od onoga na što je Vlada računala.

Na pitanje je li testiranje trebalo uvesti bar za neke događaje, poput teniskog turnira, odnosno je li normalno da igrači  dolaze a da se ne testiraju, rekao je da bi volio da se  to pitanje postavli  struci.

"Moramo početi razdvajati tko što može odgovoriti, mogu samo reći da danas imamo povećanje broja gostiju u odnosu na jučer, dakle još uvijek smo prepoznatljivi kao sigurna destinacija, ljudi dolaze, ima malo više upita u smislu događanja zadnjih 24 sata, ali nema zaustavljanja bukinga", istaknuo je Cappelli.

Naglasio je i kako je procjena struke da je epidemiološka situacija došla na tu razinu da trenutačno ne možemo prihvatiti veći broj dolazaka turista u Hrvatsku iz određenih zemalja.(HRT)

Veliki interes Čeha za Hrvatsku

Privatni češki željeznički prijevoznik RegioJet 11. srpnja u promet pušta vlakove iz Praga preko Ljubljane do Rijeke, a linije će voziti svaki dan sve do kraja praznika. Redovna veza Češke s Hrvatskom počinje već u utorak navečer, 30. lipnja, ali do spomenute subote, 11. srpnja, prometovat će samo utorkom, petkom i nedjeljom, pišu češki mediji.

- Vlakovi će imati 12 vagona i kapacitet za do 560 putnika. Iz Rijeke putnici mogu koristiti autobusne veze do tridesetak najpopularnijih odredišta na hrvatskoj obali - rekao je glasnogovornik tvrtke Aleš Ondrůj. Dodao je kako je tvrtka dosad prodala više od 30.000 karata, a mnoge veze već su i rasprodane.

Češki RegioJet surađuje s Hrvatskim željeznicama, Slovenskim željeznicama i mađarskom tvrtkom Continental Railway Solution. Njihove željezničke veze prema Lijepoj našoj uspostavljene su 11. lipnja, a već tog prvog dana prijevoznik je rasprodano sedam vlakova. Prva linija s glavnog željezničkog kolodvora u Pragu do Rijeke kreće 30. lipnja, a cijena karte kreće se od 590 kruna (oko 167 kuna).

Češke željeznice i prije su putovale u Hrvatsku, no posljednjih godina linije su ukinute jer nisu bile komercijalno isplative (juutarnji.hr). 


hic.hr
foto:Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre