HIC
zlatnici i srebrnjaci
11.srpnja 2020.
TURIZAM U UVJETIMA KORONAVIRUSA
U Hrvatskoj se trenutno odmara više od 500 000 turista


uvala Sunj
foto:uvala SunjPrema podacima sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnom i nekomercijalnom segmentu te u nautičkom charteru (sustav eCrew), na današnji dan u hrvatskim destinacijama po prvi put u ovoj godini boravi više od 500.000 turista od kojih je oko 430.000 stranih turista. U ovom trenutku najviše inozemnih gostiju dolazi s tržišta Njemačke, Slovenije, Češke, Poljske, Austrije, Slovačke i Mađarske.

„Najveći turistički promet ostvarujemo s onih tržišta na kojima provodimo intenzivne promotivne aktivnosti koje za cilj imaju pozicioniranje naše zemlje kao zanimljive, ali prije svega sigurne turističke destinacije. Ostvareni rezultati dokazuju kako smo u tome i uspjeli jer je Hrvatska jedna od rijetkih turističkih destinacija Mediterana u kojoj se ostvaruje turistički promet. Goste s dalekih izvaneuropskih tržišta, ali i sa tržišta Velike Britanije, Francuske ili Skandinavije očekujemo tijekom sredine srpnja s povećanjem broja aviolinija koje će pozitivno utjecati na cjelokupni promet u zemlji, a posebice na rezultate destinacija srednjih i južnih dijelova Dalmacije“, izjavio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić pritom naglasivši kako je i dalje od iznimne važnosti odgovorno ponašanje te pridržavanje i poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera.


U dosadašnjem dijelu srpnja, odnosno u razdoblju od 1. do 10. srpnja u Hrvatskoj je ostvareno gotovo 600 tisuća dolazaka (46 posto rezultata ostvarenog tijekom istog razdoblja lani) i 4,4 milijuna noćenja (53 posto rezultata ostvarenog tijekom istog razdoblja lani). Promatrajući noćenja ostvarena u istom razdoblju po županijama, najviše ih je ostvareno u Istarskoj (1,2 milijuna noćenja), Primorsko-goranskoj (975.000 noćenja) i Zadarskoj županiji (819.000 noćenja).

Slijede Splitsko-dalmatinska županija sa 706.000 noćenja, Šibensko-kninska s 321.000 noćenja, Dubrovačko-neretvanska sa 188.000 noćenja te Ličko-senjska županija sa 167.000 noćenja u srpnju. Gledajući po destinacijama, najviše je noćenja u dosadašnjem dijelu srpnja ostvareno u destinacijama Vir, Rovinj, Medulin, Mali Lošinj, Poreč, Umag, Crikvenica i dr. (vecernji.hr)

26.lipnja 2020:U Hrvatskoj je trenutno 246 tisuća turista i njihov broj raste za 20 do 30 tisuća dnevno", rekao je u četvrtak na sjednici Vlade ministar turizma Gari Capelli. Najviše je turista i dalje na sjevernom Jadranu. U Istri trenutačno boravi oko 65 tisuća gostiju.

Dodao je kako je to znak da je Hrvatska "sigurna i prepoznatljiva" turistička zemlja.

Turistički promet trenutačno je na 26 do 27 posto u odnosu na lanjski, u Istri i na Kvarneru i veći, a buking nije stao, rekao je u četvrtak Cappelli, najavivši i kako od 4. srpnja kreće oko 80 zračnih linija prema Hrvatskoj iz europskih zemalja. Cappelli je nakon Vladine sjednice rekao da su se pokretanjem turizma aktivirale i sve druge djelatnosti koje su s njime povezane.

"Od 4. srpnja krećemo sa 80-ak zračnih linija, koridora, prema Hrvatskoj, iz europskih zemalja i to će povećati promet u Splitu i Dubrovniku, gdje je sada smanjen", rekao je Cappelli, dodavši da smo sada negdje na razini od 26 ili 27 posto turističkog prometa u odnosu na prošlu godinu u šestom mjesecu.

Naglasio je i da je ponegdje u Istri i na Kvarneru promet i iznad 50 posto u odnosu na lani, što je više od onoga na što je Vlada računala.

Na pitanje je li testiranje trebalo uvesti bar za neke događaje, poput teniskog turnira, odnosno je li normalno da igrači  dolaze a da se ne testiraju, rekao je da bi volio da se  to pitanje postavli  struci.

"Moramo početi razdvajati tko što može odgovoriti, mogu samo reći da danas imamo povećanje broja gostiju u odnosu na jučer, dakle još uvijek smo prepoznatljivi kao sigurna destinacija, ljudi dolaze, ima malo više upita u smislu događanja zadnjih 24 sata, ali nema zaustavljanja bukinga", istaknuo je Cappelli.

Naglasio je i kako je procjena struke da je epidemiološka situacija došla na tu razinu da trenutačno ne možemo prihvatiti veći broj dolazaka turista u Hrvatsku iz određenih zemalja.(HRT)

Veliki interes Čeha za Hrvatsku

Privatni češki željeznički prijevoznik RegioJet 11. srpnja u promet pušta vlakove iz Praga preko Ljubljane do Rijeke, a linije će voziti svaki dan sve do kraja praznika. Redovna veza Češke s Hrvatskom počinje već u utorak navečer, 30. lipnja, ali do spomenute subote, 11. srpnja, prometovat će samo utorkom, petkom i nedjeljom, pišu češki mediji.

- Vlakovi će imati 12 vagona i kapacitet za do 560 putnika. Iz Rijeke putnici mogu koristiti autobusne veze do tridesetak najpopularnijih odredišta na hrvatskoj obali - rekao je glasnogovornik tvrtke Aleš Ondrůj. Dodao je kako je tvrtka dosad prodala više od 30.000 karata, a mnoge veze već su i rasprodane.

Češki RegioJet surađuje s Hrvatskim željeznicama, Slovenskim željeznicama i mađarskom tvrtkom Continental Railway Solution. Njihove željezničke veze prema Lijepoj našoj uspostavljene su 11. lipnja, a već tog prvog dana prijevoznik je rasprodano sedam vlakova. Prva linija s glavnog željezničkog kolodvora u Pragu do Rijeke kreće 30. lipnja, a cijena karte kreće se od 590 kruna (oko 167 kuna).

Češke željeznice i prije su putovale u Hrvatsku, no posljednjih godina linije su ukinute jer nisu bile komercijalno isplative (juutarnji.hr). hic.hr
foto:Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre