HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
turističke vijesti

  

 

 16.travanj 2020.
DOBRE VIJESTI ZA TURIZAM
Česi najavljuju dolazak, imaju i plan kako

czech airlinesUdruga čeških agencija predlaže stvaranje posebnih zračnih i cestovnih koridora za zdrave turiste koji ne bi morali u 14-dnevni samoizolaciju, piše u četvrtak Jutarnji list, navodeći kako je “našim najvjernijim gostima” Hrvatska epidemiološki sigurna.

Godinama su im Hrvati predbacivali što na Jadranu navodno dovoljno ne troše i ne rezerviraju luksuzni smještaj, no Česi im ništa od toga nisu zamjerili, navodi dnevnik.

Dapače, ispada kako će nam, baš kao i u ratu, sezonu moguće spašavati upravo posjetitelji iz “Bohemie” čije putničke udruge posljednjih dana marljivo rade na modelu koji bi im i ove godine omogućio – da ljetuju na Jadranu.

Glavni inicijator je udruga turoperatera Češke koja je češkoj Vladi ovih dana poslala zanimljiv dopis.

U njemu se predlaže da država Česima koji ishode zdravstvene potvrde u kojima stoji da nisu bolesni od Covida-19 dopusti putovanje u destinacije s niskim stopama pandemije, a prve na popisu našle su se Hrvatska i Slovenija.

S odabranim zemljama, predlažu Česi, potom treba sklopiti posebne ugovore te stvoriti zračne ili cestovne koridore namijenjene za putovanje isključivo zdravih turista koji po dolasku u destinaciju, jednako kao i prilikom povrata kući, ne bi morali odraditi 14-dnevnu samoizolaciju.

Prema mišljenju Čeha, Hrvatska je idealna za otvaranje turističkog koridora, prvenstveno zbog dobre epidemiološke situacije u zemlji pa je u prilogu prikazanom na češkoj televiziji objašnjeno kako je broj oboljelih u našoj zemlji za četiri puta niži nego u Češkoj, a broj umrlih u vrijeme prikazivanja priloga
iznosi tek petinu češke stope, donosi Jutarnji list a prenosi poslovni.hr .


 

Capelli o najavi dolaska Čeha

Hoće li u Hrvatsku dolaziti češki i drugi turisti ili ne, neće ovisiti samo o njihovim željama i hrvatskom turističkom sektoru, nego i o odlukama nacionalnih stožera i vlada, izjavio je u četvrtak uoči sjednice Vlade ministar turizma Gari Cappelli.

Time je odgovorio na pitanje novinara hoće li početi dolaziti češki turisti, a slijedom objave u četvrtak u Jutarnjem listu, dodavši na ta pitanja i: "Pitajte Čehe ako dolaze."

Objasnio je da je češko udruženje putnčkih agencija, koje broji, kako je dodao, njih oko 200, na taj
način pokazalo kako pokušavaju nešto raditi, što je objavljeno i u tom dnevnom listu, da je to udruženje od češke vlade tražilo i predložilo da se uspostave tzv. turistički koridori za dolazak u Hrvatsku, koja im je, kako su naveli, uz Sloveniju epidemiološki sigurnija.

"Ni oni, kao ni drugi, nemaju sada puno prostora za poslove i putovanja, a traže da negdje idu na more i nekako im je najlakše doći do Hrvatske, gdje smatraju da su postizali dobre rezultate i dobar buking. Hoće li u tome uspjeti ili ne, vidjet ćemo, ne ovisi samo o nama nego i o drugim zemljama", kazao je Cappelli.

Ocijenio je i da su to neki prvi pokušaji s tržišta i vjeruje da će toga biti još i iz drugih zemalja, pri čemu je naglasio i da tu nije samo pitanje želja Čeha ili drugih turista da dođu u Hrvatsku, nego i naših mogućnosti da ih primimo.

"Takve želje se mogu očekivati, jer nitko ne može dugo izdržati situaciju bez posla, bit će toga i iz Austrije, Slovačke, Mađarske i drugih zemalja, a pogotovo od njihovih građana koji su vlasnici brodova, kuća i drugog u Hrvatskoj i htjet će doći u svoju imovinu u Hrvatsku na određeni način", smatra Cappelli, ističući kako upravo u tim ljudima, vlasnicima, vidi one prve koji bi mogli na neki način 'probiti' tržište.

Važnim drži i što Hrvatska "daje i dobre signale iz zdravstvenog sustava te da je možda i najrigidnija u mjerama, ali i najsigurnija".

Ponovio je i da će se ove godine ići s projektom Cro kartice s popustima za domaće turiste, za što još pokušavaju doraditi model, a da će prioritet biti, što je i realnost, veće isticanje smještaja u kampovima, prirodi, privatnim kućama na osami i slično zbog mogućnosti distanciranja,

Vjeruje da će se osim privatnog smještaja i kampova u to lakše moći uključiti i nautika te dio hotela koji će moći ponuditi sve u skladu s mjerama zaštite (MINT)poslovni.hr/ HIC.hr
foto:
 

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre