HIC


20.lipnja 2020.
TURIZAM U UVJETIMA KORONAVIRUSA
Turisti stižu, zbog pojačane kontrole gužva na granici

granični prijelazU Hrvatsku stiže sve više turista pa se zbog provjera na graničnim prijelazima sa Slovenijom stvaraju kolone. Najdulje se čeka na prijalazu Plovanija, tri sata. Na Rupi, Kaštelu i Požanama čeka se dva sata,
a na Maclju sat i pol.
Kolone su danas zabilježene i na zagrebačkoj obilaznici od čvora Jankomir prema naplatnim postajama Lučko u smjeru mora. Većina domaćih i stranih turista putuje prema srednjem Jadranu.


Zbog epidemiološke situacije u Srbiji i BiH, hrvatska policija postrožila je mjere na
graničnim prijelazima s tim zemljama.

- U Hrvatsku mogu ući oni koji dokažu da su u posjedu neke nekretnine ili pokretnine, ako dolaze zbog smrtnog slučaja ili liječniku te turisti koji imaju uplaćen aranžman, kaže glasnogovornik PU vukovarsko-
srijemske Dragoslav Živković.


Svi državljani BiH, koji ne posjeduju hrvatske osobne dokumente, moraju se prethodno elektronički prijaviti za prelazak granice te navesti razlog, a najčešće je to turistički.

Situaciju u okružju i kontrole na graničnim prijelazima komentirao je predsjednik Vlade Andrej Plenković. Poručio je da će se prelasci granica kontrolirati na učinkovit način, uz apel svima da se ponašaju odgovorno.


Turisti stižu, jesmo li spremni

Prema sustavu eVisitor, u Hrvatskoj se samo u petak registriralo oko 34 tisuće turista, od kojih 24 tisuće stranih. Danas imamo 163.000 gostiju, potvrdio je za HTV ministar turizma Gari Cappelli.

Dnevni rast je 30-40 tisuća. Na današnji dan imat ćemo rast oko 60-70 tisuća što je dvostruko više nego ovih dana, rekao je ministar turizma Cappelli u Temi dana, dodavši da najveći broj gostiju idu prema Primorsko-goranskoj županiji, Istri i jedan dio prema Zadarskoj županiji.

Najviše gostiju dolazi iz Njemačke, Slovenije i Austrije, a preferiraju kampove i privatni smještaj pa tek onda hotele. Najposjećeniji gradovi su Rovinj, Vir, Mali Lošinj, Umag te Poreč.

Na pitanje hoće li se otvoriti svi veliki kapaciteti ministar Cappelli rekao je da su hotelijeri izabrali određene objekte koje su otvorili, ali istaknuo je i da su spremni otvoriti i druge objekte.

- 18 posto turista je u hotelima, a oko 37-38 posto su podijelili kampovi i privatni smještaji, rekao je te istaknuo da imaju najavu da od 20 najvećih mega jahti koje trenutno plove svijetom, 10 će doći u Hrvatsku.

Početkom srpnja otvorit ćemo i preko 70 avio linija. Neke će i više puta dnevno i tjedno prometovati sa svim zemljama u Europskoj uniji, ali i izvan. Imat ćemo preko 32 linije tjedno za Frankfurt koji nam je bitan jer je sjecište svih puteva, rekao je.

Istaknuo je da s obzirom na rast broja zaraženih nisu dobili većih otkaza.

- Situacija se mijenja iz dana u dan i mi smo pripremljeni za svaku moguću situaciju. Mora biti jasno koja je procedura, protokol, tko će plaćati troškove. To je objašnjeno današnjim izlaskom dokumenta na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Ne sumnjam da će i stožeri u jadranskim županijama biti povećani s epidemiolozima s kontinenta.

Istaknuo je i da su na razini vlade, epidemioloških i zdravstvenih službi razgovarali da se pojačaju turističke ambulante u svim mjestima, pogotovo gdje ima veći broj turista. 

Ministar Capelli iz riječke luke danas je ispratio prvi ovogodišnji polazak šest turističkih brodova ID Riva Tours flote, sa stotinjak turista koji kreću na kružna putovanja. Rekao je da na kružna putovanja ovim brodovima kreću Austrijanci i Nijemci i to u prosjeku dvadesetak po brodu. Plovidba traje sedam dana, oko kvarnerskih otoka.
Nautika je ove godine u Hrvatskoj u odnosu na konkurenciju u jako dobroj situaciji, ocijenio je.
Kao ilustraciju je iznio podatak da je u cijelom svijetu 20 'top' brodova, a od toga će ovog ljeta njih čak 10 doći u Hrvatsku.Pravila za ulazak u Hrvatsku

hrt/ hic.hr
foto:screen

 

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre