HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/06.prosinca 2018.
PROJEKT KEY Q+
Kultura i turizam ključevi kvalitete za prekogranični razvoj Italije i Hrvatske

projekt keyQ+,radionica izrade tjestenina
foto: radionica izrade tjestenine

U sklopu Projekta KeyQ+ danas je održana Prekogranična kuharska radionica i studijska posjeta talijanskih institucionalnih dionika iz regija Friuli Venezia Giulia, Veneto i Emilia-Romagna.

U sklopu projekta KeyQ+ koji je financiran iz Programa prekogranične suradnje Italija-Hrvatska, organizirana je studijska posjeta talijanskih institucionalnih dionika iz regija Friuli Venezia-Giulia, Veneto i Emilia-Romagna Edukacijskom gastronomskom centru Istre i lokalnim istarskim proizvođačima poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. U četvrtak, 5. prosinca, dionici iz talijanskih regija uključenih u projekt, posjetili su lokalnog proizvođača maslinovog ulja Chiavalon u Vodnjanu i mljekaru Latus u Orbanićima.

Cilj studijske posjete je pokazati talijanskim dionicima primjere dobre prakse valorizacije lokalnih i tradicionalnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda koji povezuju gastronomiju, povijest i kulturu teritorija.

POSJET DODAKTIČKOJ KUHINJI U PULI

Drugog dana posjete talijanski dionici posjetili su AZRRI-evu didaktičku kuhinju na Gortanovom brijegu gdje se posljednje tri godine uspješno provode radionice trajne edukacije i usavršavanja turističko-ugostiteljskih djelatnika. Svrha KeyQ+ projekta je kapitalizacija uspješnog koncepta Edukacijskog centra koji ima za cilj zaštitu istarske gastronomije kao nematerijalne kulturne baštine.

U sklopu posjete organizirana je i prekogranična kuharska radionica koju je vodila chef Carla Brigliadori iz talijanskog gastronomskog centra Casa Artusi iz Forlimpopolija. Radionica je namijenjena domaćim ugostiteljima koji su se mogli upoznati sa izradom tipičnih talijanskih tjestenina kao što su Passatelli, Cappelletti „alla romagnola“ i Tortellini „alla bolognese“. Uz Brigliadori, sudionicima radionice je svoje vještine pokazao i istarski chef Robert Perić.

Jedna od pilot aktivnosti projekta je i opremanje didaktičke kuhinje u jednoj od najljepših povijesnih građevina u Puli - zgradi pulske gradske tržnice, koja je podignuta davne 1903. godine za vrijeme Austrougarske vladavine. Tržnica Pula ove godine slavi svoj 115. rođendan. U novoopremljenoj edukacijskoj kuhinji ekspertni chefovi će izvoditi inovativne radionice prema uspješnom konceptu Edukacijskog gastronomskog centra Istre u Pazinu.

kuglice za bor

Europski projekt KeyQ+, ukupnog budžeta 871.925,00 eura, financiran je u sklopu Programa prekogranične suradnje Italija-Hrvatska, te ima za cilj obogaćivanje turističke ponude prekograničnog područja novim turističkim proizvodima temeljenih na zajedničkoj kulturnoj i kulinarskoj baštini. Agencija za ruralni razvoj Istre d.o.o. Pazin vodeći je partner projekta, te na istom surađuju s 9 partnera, uključujući Grad Pulu, Tržnica d.o.o. Pula i Turistička zajednica grada Malog Lošinja. KeyQ+ kapitalizacija je projekta Key Q financiranog putem Programa suradnje IPA ADRIATIC u sklopu kojeg je osnovan Edukacijski gastronomski centar Istre gdje se u svrhu valorizacije poljoprivredno prehrambenih proizvoda Istre uspješno provode radionice trajne edukacije i usavršavanja turističko-ugostiteljskih djelatnika.


Rezultati projekta bit će novi jedinstveni gastronomski vodič i turistički itinerer, didaktički programi te radionice razmjene iskustava namijenjene djelatnicima turističko-ugostiteljskog sektora prekograničnog područja. Realizirat će se i sedam KeyQ+ mjesta koji će predstavljati referentne točke za profesionalce, turiste i građane zainteresirane za kulturu i gastronomiju.
Rezultati projekta bit će promovirani kroz sedam KeyQ+ Festivala organiziranih izvan sezone i također će okupiti sve relevantne dionike iz sektora turizma.

Voditeljica projekta Jasenka Kapuralin istaknula je važnost projekta KeyQ i KeyQ+ te buduću viziju u kojem smjeru je moguće kroz iste i slične projekte doći do veće valorizacije istarskih proizvoda i jačanja prepoznatljivosti kako proizvodnje autohtonih proizvoda tako i razvoja lokalne gastronomije. „Krajni cilj cjelokupnog projekta i aktivnosti koje se provode u sklopu Edukacijskog gastronomskog centra Istre je podizanje svijesti stanovništva o važnosti korištenja lokalnih namirnica, a posljedično tome da krajnji proizvođači tog proizvoda mogu svoj proizvod bolje plasiraju. Podizanjem svijesti o kvaliteti autohtonih namirnica, povećava se i potražnja za istima,“ istaknula je ključne smjernice voditeljica projekta Kapuralin. 

Ovaj projekt ima perspektivu daljnjeg jačanja komparativne prednosti Istre koja leži upravo u raznolikosti ponude te direktnim kontaktom turista s lokalnim stanovništvom tijekom boravka u destinaciji – predstavljanje naše lokalne priče - tradicije, kulture i domaćeg autohtonog proizvoda.

Kroz Edukacijski gastronomski centar Istre na Gortanovom brijegu u posljednje tri godine educirano je više od 1.000 djelatnika iz turističko ugostiteljskog sektora kroz više od 100 edukacijskih radionica. Edukacijsko gastronomski centar Istre doprinosi daljem razvoju ugostiteljstva i gastronomije Istre te je postao važan centar izvrsnosti za zaštitu i valorizaciju istarskih namirnica. (autor teksta:Karmen Radetikio)


HIC.hr
foto:Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre