smještaj / accommodation
in Croatia


01.srpnja 2015.
ZBOG MOGUČIH TERORISTIČKIH NAPADA
Britanska vlada objavila kartu zemalja u koje nije sigurno putovati.

Karta sa zemljama u koje nije sigurno putovati

Zbog najmanje 30 Britanaca koji su stradali u Tunisu proteklog petka, britanska je vlada izdala kartu upozorenja od mogućih terorističkih napada. Na karti su označene zemlje u kojima postoji mogućnost od terorističkog napada.

Oko 400 tisuća Britanaca svake godine posjećuje i Hrvatsku, stoga ne čudi da se i naša zemlja našla na toj karti. Označena žutom bojom, na skali od najniže vjerojatnosti do one najviše za mogući teroristički napad, Hrvatska je istaknuta nisko na skali, prenosi Daily Mail. Za Hrvatsku britanska vlada navodi da ima malu stopu kriminala a pojava nasilnih zločina rijetka. No sve jedno Britanmce koji će putovai u Hrvatsku upozorava da se čuvaju đepara i da novac i vrijedne stvari ostavljaju na sigurno mjesto. Više o Hrvatskoj pogledajte ovdje

ZONA VISOKOG STUPNJA OPASNOSTI

Zemlje u kojima postoji najveća opasnost od napada na turiste su Španjolska, Francuska, Turska, Tunis i Egipat. Ove zemlje su najčešći odabir i mnogih Hrvata kao mjesta za godišnji odmor.

Zbog terorističkih napada koji su se dogodili u Francuskoj u proteklih godinu dana, Francuska se popela na ljestvici opasnih zemalja.
Prema prognozama britanske vlade u Španjolskoj postoji iznimno velika mogućnost od napada na turiste, osobito one britanske nacionalnosti.
Osim Španjolske na visokom mjestu nalazi se i Izrael.Zbog sukoba na području gaze, ne savjetuje se putovanje u Izrael. Sve one koji ne mogu izbjeći ovo područje upozoravaju kako se ni u kojem slučaju ne smiju približavati granici između Izraela i Libanona.

Napominju i kako na području Gaze, kao i duž egipatske granice postoji velika mogućnost od otmica.

Visoko na ljestvici nalazi se i Australija u kojoj je australska vlada 'crveni stupanj' od mogućeg terorističkog napada proglasila još u listopadu 2014. godine. Nakon talačke krize u Sidneyu u kafiću i čokoladarnici, Autralija je postala opasnija.

Iako većina turista koja je posjetila Indoneziju nije osjetila nikakve prijetnje, postoje iznimno velike mogućnosti napada od strane islamskih ekstremista, zbog toga pozivaju svoje građane da pripaze ukoliko putuju na put osobito ako isti uključuje posjet za vrijeme uskršnjih, božićnih i novogodišnjih blagdana.ZONA SREDNJEG STUPNJA OPASNOSTI

Zona sa srednim stupnjem rizika od napada na teroriste uključuje Njemačku, Italiju i Grčku. Britanska vlada napominje kako je u tim zemljama moguć napad na turiste iz Velike Britanije zbog konflikata u Iraku i Siriji.

Vlada je osobito zabrinuta za one koji namjeravaju putovati na područje južnog Sinaja na kojem svakodnevno raste broj kriminalnih radnji te terorističkih napada koji nerijetko završavaju sa smrću snaga sigurnosti koje pokušavaju uvesti reda.


Na popisu stranih zemalja koje Britanci vole posjećivati, a možemo reći da ih vole i Hrvati našao se Tajland. Zbog nekoliko nerazjašnjenih ubojstava i ekspolozije bombi, britanska vlada savjetuje, ukoliko nije nužno, da se ne ide u područja Preah Vihear, na posjećuje hramove Ta Krabey, Ta Moan koji se nalaze na granici Tajlanda i Kambodže zbog velikog broja oružanih snaga koje se tamo nalaze te zbog prijetnje od izbivanja sukoba.


 

dnevnik.hr/hic
NAPOMENA: Britanski premijer je , nakon terorističkog napada u Tunisu, upozorio na veliku prijetnju od terorizma i u Velikoj Britaniji izvlači se zaključak da je i u tu zemlju za sada nesigurno putovati.

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre