smještaj / accommodation
in Croatia


10.lipnja 2015.
INVESTICIJE U TURIZMU

Jadran bogatiji za 25 novoizgrađenih ili potpuno obnovljenih hotela

hotelski smještaj
fotografija:iz našeg arhiva

Na Jadranu se ovoga ljeta otvara 25 novih ili potpuno obnovljenih hotela, što je najviše u posljednjih desetak godina. Investicija domaćih i stranih investitora vrijedna 4 milijarde kuna. 
Riječ je o hotelima visoke kategorije s 4 ili 5 zvjezdica, što zadovoljava želje sve zahtjevnije turističke klijentele. 

ISTRA

Poreč: Najveće pojedinačno ulaganje je u Istri, na otočiću Sv.Nikola nadomak Poreča gdje je izgrađen Valamar Isabella Island Resort 4+ zvjezdice u vlasništvu najjače hrvatske turističke kompanije Valamar. Investicija je teška 250 milijuna kuna. U njegovih stotinjak studija, devet apartmana, dvije predsjedničke vile, elitnim hotelima Miramare i Isabella te dvorcu iz 1887. godine može uživati 800 gostiju. Luksuzne objekte, niz bazena, sunčališta, welnese, klubove za djecu i mlade, kongresni centar i salu za vjenčanja, sve to na gotovo 7 hektara u vrlo je kratkome vremenu sagradila isključivo domaća operativa.
valamar-isabella-island-resort
Otočić Sv.Nikola na kojem je resort izgrađen površine 1200 metara četvornih cijeli je revitaliziran s novom infrastrukturom, kao i stari hotel Fortuna te pripadajući plemićki dvorac Isabella. To je bilo ime supruge istarsko talijanskog markiza Polesini, čija je obitelj nakon zatvaranja benediktinskog samostana na Sv. Nikoli na tom mjestu izgradila ljetnikovac, a prije točno 120 godina (1895.) tu je izgrađeno i prvo javno kupalište, što se smatra početkom organiziranog turizma u Poreču.

Resort je svečano otvoren sinoć, za goste je već ranije otvoren, a na svečanosti, koja je okupila oko 300 uzvanika iz cijele Hrvatske, sudjelovao je i premijer Zoran Milanović koji je izrazio zadovoljstvo viđenim, istaknuvši da su takve investicije dobrodošle Hrvatskoj.

Valamar je u Hrvatsku u posljednjih 12 godina uložio 2,4 milijarde kuna, uz kontinuiran rast prihoda, broja zaposlenih, te novih ulaganja. Imamo namjeru i dalje ulagati u hrvatski turizam, u nove akvizicije. Uzmimo ovo kao pozitivan primjer koji možemo iskoristiti za daljnje poboljšavanje investicijske klime u Hrvatskoj. Jer budimo iskreni, izazovi s kojima se suočavaju investitori u Hrvatskoj još uvijek su jako veliki, od spore administracije do visokih poreza koji nisu poticajni za privatne investitore. Kad zajedničkim snagama prevladamo te zapreke, bit će novih ulaganja, novih radnih mjesta, i svi će hrvatski građani bolje živjeti -  zaključio je Lanschuetzer kojem je ovo bio zadnji govor na mjestu predsjednika uprave Valamara, jer je tu poziciju danas preuzeo Željko Kukurin.

Rovinj: Za lipanj je najavljeno i otvaranje obnovljenog Maistrinog sada boutique Hotela Adriatic na rivi u Rovinju, u što je uloženo 30 milijuna kuna.

Pula: pulski Arenaturist ove godine je otvorio obnovljeni hotel Park Plaza u Puli.

KVARNER

Opatija: Potkraj svibnja u Opatiji je otvoren Hotel Navis, a nakon njega i Hotel Ika Bellevue, u vlasništvu Josipa Brkića, uređen sa 1,6 milijuna kuna zajma iz županijskog kreditnog programa, dok je u Crikvenici ponovno otvoren hotel Omorika, u čiju je obnovu tvrtka Jadran uložila 7,5 milijuna kuna.


OTOCI

Korčula: tvrtka HTP Korčula najavila je otvorenje dva novo obnovljena hotela u Korčuli.

Krk: Početkom srpnja na Krku se planira otvorenje i obiteljskog hotela Villa Margaret, ranije je već otvoren i obiteljski hotel Pinia, a sredinom svibnja i hotel Vila Rova u Malinskoj, koji je i među prvim hotelima u Hrvatskoj koji je sufinanciran i iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Mali Lošinj: Na Malom Lošinju tvrtka Jadranka hoteli dovršava više od 25 milijuna eura vrijednu rekonstrukcija hotela Alhambre s vilom Augusta, kao i Vile Hortenzija, čije se otvorenje također očekuje ovog ljeta.Investicije na Malom lošinju vrijedna je 150 milijuna kuna.
Pašman: Mjesto Tkon na otoku Pašmanu početkom svibnja dobilo je novi mali hotel D'Erco, što je i prvi hotel na tom otoku, a manji hotel Snena uvala otvoren je i u Drenju, općina Raša u Istri.


otok Obonjan u HrvatskojDALMACIJA, DUBROVNIK

Šibenik
: u srpnju se pored marine Mandula u Šibeniku otvara hotel Dogus a u staroj jezgri grada se ovog ljeta očekuje otvorenje još jednog hotela.

Split: I Split prati velike brojke u investicijama, u obnovu hotela Park s 5 zvjezdica te još nekoliko objekata uloženo je 250 milijuna kuna.

Makarska rivijera: I tvrtka Karisma Hotels Adriatic završava svoje velike investicije od 160 milijuna kuna te za ovo ljeto najvaljuje otvorenje rekonstruiranih hotela Nimfa i Punta u Živogošću, kao i hotel Punta, koji postaje Sensimar Makarska Hotel.

Dubrovnik: Velike investicije tvrtke HUP-Zagreb odnosno njezine tvrtke kćeri Dubrovačka rivijera na području Dubrovnika u Srebrenom također se privode kraju te ovog ljeta otvara dio najavljenog odnosno Sheraton Dubrovnik Riviera Hotel i hotel Mlini. Ova investicija je vrijedna više od 300 milijuna kuna a na širem dubrovačkom području ulaže se još 100 milijuna kuna. 
Za kraj kolovoza tvrtka Jadranski luksuzni hoteli (JLH) najavila je otvorenje obnovljenog hotela Kompas u Dubrovniku, u što je uložila blizu 104 milijuna kuna.

S ovim investicijama hrvatski turizam dobiva više tisuća visokokvalitetnih kreveta, što će napokon popraviti sliku hrvatskog hotelijerstva. Osim u hotele, hotelske kompanije dosta su ove godine ulagale i u tekuće održavanje, okoliš, energetsku učinkovitost, uvođenje novih sadržaja u ponudu i zaposlene, kao i u kampove, pa tako primjerice Valamar u svom kampu Lanterna kod Poreča ovo ljeto uvodi i tzv. glamping ponudu s luksuznim šatorima. U Istri u Funtani se otvara uskoro i novi kamp Polidori kojem je u planu cjelogodišnje poslovanje.


hic

Ljetovanje na makarskoj rivijeri (Tučepi)

hotel villa ANDREA 4*Tučepi , bespovratna rezervacija -23% (noćenje + doručak)
www.villa-andrea.info


 

 

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre