HIC25. listopada 2018.
LEGENDE O ŽIVOTU U DVORCIMA
Projektom vrijednim 1,45 milijuna eura oživljava se povijesna i kulturna ostavština

dvorac, stari grad Zrinskih
slika:stari grad Zrinskih, Čakovec


Napisane priče oživljavaju hrvatsku kulturnu baštinu kroz legende o hrvatskim dvorcima i stanovnicima koji su u njima živjeli. Projekt je to koji traje 30 mjeseci .Vrijednost projekta je 1,45 milijuna eura, od čega je 1,2 milijuna financirano iz Europskog fonda.

– Glavna ideja je istražiti nepisane legende o životu u dvorcima i povijesnim ličnostima, te ih putem modernih komunikacijskih alata i tehnologije prikazati u planiranom postavu i uspostaviti integrirani pristup, dovoljno izazovan kako za mlađe naraštaje, tako i za stariju populaciju.

Jedan od važnih ishoda projekta je katalog priča koje će se oslanjati na povijesne činjenice i legende, ali i izrada turističkih proizvoda i suvenira za posjetitelje – istaknuo je dr. Mihael Kukec, prodekan za nastavu na Međimurskom veleučilištu u Čakovcu, na kojem je održana početna konferencija projekta mreže "živih" dvoraca i ljetnikovaca kao oblika održivog turizma za očuvanje i promicanje kulturnog nasljeđa, pod nazivom "Living castles".Revitalitzacija 7 dvoraca

Cilj projekta je vrednovanje i revitalizacija sedam dvoraca i ljetnikovaca na prekograničnom području, od kojih su četiri u Hrvatskoj, a tri u Sloveniji. Razvoj i izradu softvera za nove tehnologije, poput 3D hologramskih projekcija i vizuala, za sve lokacije odradit će Međimursko veleučilište kao vodeći partner projekta.

– Međimursko veleučilište prihvatilo je vodeću ulogu u tom projektu i kompletna provedba održat će se u našim prostorima – ističe dekanica doc. dr. sc. Nevenka Breslauer.

Projekt traje 30 mjeseci, a vrijednost mu je 1,454.671 eura, od čega je 1,236.470 eura financirano iz fonda EU za regionalni razvoj. Uz MEV, partneri na projektu su Muzej Međimurja Čakovec, Muzeji Hrvatskog Zagorja, Gradski muzej Varaždin, Raziskovalno izobraževalno središče Dvorec Rakičan, Znanstveno-raziskovalno središče Bistra Ptuj, Razvojna agencija Savinjske regije i tvrtka Proteus.
STARI GRAD ZRINSKIH

Stari grad Zrinskih
je u procesu rekonstrukcije vrijedne 40 milijuna kuna, nakon koje će biti reprezentativan muzej nematerijalne baštine i naše bogate povijesti. Idući korak je prezentacija kulturne baštine koja će se ovim prekograničnim programom i ostvariti. Inovativnom ponudom i promocijom poboljšat ćemo našu turističku ponudu i povećati broj posjetitelja – kaže međimurski župan Matija Posavec.

Dvorac u Čakovcu u kojem su u 16. i 17. stoljeću stolovali Zrinski jedan je od najvrednijih spomenika feudalne baštine u Hrvatskoj. Dar Zrinskima iz 1546. Kralj Ferdinand I. Habsburški darovao je Međimurje Nikoli Šubiću Zrinskom kao naknadu za sredstva uložena u obranu zemlje 1546. i od tada je pet generacija Zrinskih gospodarilo Međimurjem, sve do Zrinsko-frankopanske urote koja je završila pogubljenjem Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana.

U 13. stoljeću tu je bila drvena utvrda, u vrijeme grofa Dmitra Čaka, po kojemu je Čakovec i dobio ime. U 14. stoljeću to je već utvrđeni grad čiji gospodar postaje Nikola IV. Zrinski.

Nakon njihova nestanka Stari grad počinje propadati, a stradao je najviše u potresu 1738. godine. Obnovili su ga grofovi Althani koji ga 1791. godine prodaju grofovima Feštetić. Kasnije je na toj lokaciji radila šećerana, pa sudovi i škola. Od 1954. godine Stari grad je u vlasništvu Muzeja Međimurja Čakovec, koji je za javnost otvoren 29. svibnja 1955. godine.

Muzej je danas spomenik nulte kategorije i u svom fundusu čuva preko 25.800 predmeta, od čega je dio izložen u stalnom postavu etnografskog i likovnog odjela na prvom katu te arheološkom, povijesnom i kulturno-povijesnom na drugom katu palače.

Na arheološkom odjelu mogu se razgledati, uz ostalo, i nalazi s rimskog groblja noričko-panonskoga kulturnoga kruga u zaseoku Trnovčak nedaleko Železne gore, razno keramičko posuđe, novac, fibule, staklene urne, zlatna triangularna naušnica s akvamarinom, kameni spomenici kao što su dva kamena žrtvenika posvećena božanstvu Mitri iz šljunčare Poleve, žrtvenik bogu Jupiteru iz Svetog Martina na Muri i nadgrobna ploča s nalazišta Stari grad.


- Od neprocjenjive je vrijednosti nekoliko slučajnih metalnih nalaza. To su srebrni vrč s tragovima pozlate i konjanička kaciga iz Donjega Vidovca, brončana kaserola iz Vularije, kipić Herkula iz Komparije nedaleko Goričana te brončani pupak okruglog konjaničkog štita iz okolice Peklenice - nabrajaju u Muzeju koji ima i svoju suvenirnicu. Ljetno radno vrijeme do 30. rujna je od 7 do 18 sati (subotom i nedjeljom od 10 do 14), a zimsko od 7 do 15 sati (vikendom od 10 do 14).

Stari grad je danas spomenički kompleks nulte kategorije i središnji memorijalni prostor Međimurja u kojem sjedište ima i Muzej Međimurja.
Blagdanima i državnim praznicima Muzej ne radi.lokalni.vecernji.hr /HIC.hr
foto: emedjimurje.rtl.hrVijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre