HIC


 

15.lipnja 2019.
TURIZMA
Pojačan promet na cestama, u primjeni su veče cijene cestarina

ceste-prometPočinje turistička sezone, zabilježen je pojačan promet u smjeru mora na cestama , na graničnim prijelazima i pojedinim trajektnim lukama i pristaništima prema sjeverno i srednjedalmatinskim otocima. Obzirom na velike vrućine Hratska turistička zajednica organizirala je akciju dijeljenja vode na graničnim prijelazima Bregana, Macelj, Plovanija i Rupa kao znak dobrodošlice. 

One prave gužve još nisu počele, ali su mnogi nakon završetka školske godine odlučili krenuti na more.


Od jutros je pojačan promet i na graničnom prijelazi Rupa u oba smjera. Nekoliko tisuća automobila ušlo je do sada u Hrvatsku bez čekanja. Granična policija propušta  ulazak vozila u dva do tri prometna traka. Za izlazak iz Hrvatske stvara se kolona u kojoj se čeka od 10 do 15 minuta.

Na Graničnom prijelazu Macelj promet je pojačan, posebno na ulazu u zemlju. Na prelazak granice čeka se oko 30 minuta, a otvoreni su svi trakovi. No nervoze nema, a voda koju dijeli Hrvatska turistička zajednica putnicima izmami osmijeh na lice.


Veće cijene cstarina

Od danas se primjenjuju sezonske cijene cestarina na autocestama kojima upravljaju Hrvatske autoceste (HAC) i Autocesta Rijeka-Zagreb (ARZ) pa će za pojedine skupine vozila cijene porasti za 10 posto

Tako će, primjerice, cijena cestarine na relaciji Zagreb - Dugopolje (Split) za I. skupinu vozila odnosno osobne automobile porasti sa 181 na 200 kuna, Zagreb - Karlovac s 19 na 21 kunu, Zagreb - Rijeka sa 70 na 77 kuna, a Zagreb - Lipovac sa 128 na 141 kunu.

Iz HAC-a podsjećaju da je model sezonskih cijena cestarina jedna od prihvaćenih mjera financijskog restrukturiranja tvrtki u cestovnom sektoru, ali i da se oko 40 posto ukupnog godišnjeg prometa autocestama ostvaruje u ljetnim mjesecima. Štoviše, na pojedinim autocestama broj vozila ljeti povećava se i do tri puta u odnosu na ostalo razdoblje u godini.HAK upozoravaPosljednjeg vikenda u srpnju Hrvatski autoklub (HAK) očekuje značajno jačanje prometa već od petka dok se vrhunac gužvi očekuje tijekom subote, 28. srpnja, od najranijih jutarnjih sati.

Najveći broj turista ponovno će doći iz zapadnoeuropskih država, a osim njih, mnogi građani Republike Hrvatske, ali i susjednih zemalja (Slovenije, BIH, Srbije), krenut će na ljetni odmor. Kao i prethodnih
vikenda, našim građanima savjetujemo da izbjegavaju putovanje upravo tijekom subote i nedjelje, priopćio je HAK.

Očekuju da će u subotu vrlo gustog prometa biti u smjeru mora na svim cestovnim pravcima.

Česta zaustavljanja i iznimno usporen promet očekuje se na autocestama Zagreb-Split-Ploče i Rijeka-Zagreb između naplate Lučko i čvora Bosiljevo 2, ali i na zagrebačkoj obilaznici iz smjera čvora Jankomir i Buzin u smjeru naplate Lučko, Istarskom ipsilonu, u smjeru graničnih prijelaza Kaštel i Plovanija, ispred tunela Učka i kod čvora Matulji prema Rijeci.

Također gužva se očekuje na graničnim prijelazima sa Slovenijom (Bregana, Macelj, Rupa, Kaštel),
Bosnom i Hercegovinom (Metković, Zaton Doli, Klek, Slavonski Brod, Stara Gradiška…), Srbijom (Bajakovo i Tovarnik) i Crnom Gorom (Karasovići).

Gužve se očekuju i duž Jadranske magistrale osobito na dionicama Crikvenica-Novi Vinodolski-Senj, u okolici Zadra, Trogir-Split-Omiš-Makarska, u okolici Šibenika i Dubrovnika kao i u blizini ostalih turističkih središta, na Krčkom mostu, u lukama Zadar i Split te na pristaništima za sjeverno i srednjodalmatinske otoke.

„Subotnje gužve, u smjeru mora, počinju u ranim jutarnjim satima i traju do kasnih poslijepodnevnih sati (od 4 do 17 sati), a oko podneva počinje jačanje prometa u smjeru unutrašnjosti i Zagreba“, navodi HAK.

Tijekom nedjelje najjači promet se očekuje tijekom poslijepodneva u smjeru unutrašnjosti s čekanjem na izlazu s autoceste A1 u Lučkom, na autocesti A2 Zagreb-Macelj u smjeru Maclja i na A3 Bregana-Lipovac na naplati Zagreb-Istok u smjeru Zagreba.

„Savjetujemo da za putovanje prema moru birate petak u prijepodnevnim satima ili subotu u poslijepodnevnim odnosno večernjim satima, dok za povratak s mora birate nedjelju prijepodne“, ističe HAK.

Podsjećaju i da se kao izbor za putovanje umjesto autocesta mogu koristiti stari provjereni pravci kroz Liku i Gorski kota,piše vecernji.hr


MUP: Savjeti za vozače

MUP je također uputio savjete i upozorenje za vozače tijekom odlaska na godišnje odmore. 

"Svjesni smo činjenice kako je aktivnost prometne policije samo jedan od čimbenika kojim se može utjecati na smanjenje broja prometnih nesreća i njihovih posljedica, kao i da se primjerena sigurnost u cestovnom prometu ne može ostvariti isključivo i samo poduzimanjem mjera policije. Stoga, ovom prilikom apeliramo na vozače.

Zbog dolaska velikog broja motoriziranih stranih turista u našu zemlju, odlaska naših građana na godišnje odmore, povećanog tranzita vozila, odnosno općenito povećanog intenziteta prometa na našim cestama, iz godine u godinu, upravo u predstojećem razdoblju, povećava se i broj prometnih nesreća i stradavanja u njima.

Kako se većina ovih prometnih nesreća događa zbog ljudske pogreške, odnosno grubog kršenja osnovnih prometnih propisa od strane sudionika u prometu, Ministarstvo unutarnjih poslova posebnu pozornost posvećuje sigurnosti cestovnog prometa, kao i njegovoj protočnosti te poduzima niz preventivno - represivnih aktivnosti. Aktivnosti se poduzimaju na svim važnijim cestovnim pravcima koji iz unutrašnjosti vode prema moru, kao i na prilazima većim turističkim središtima, a najveća pozornost posvećuje se autocestama i važnijim državnim cestama.

U provođenje ovih aktivnosti uključen je maksimalan raspoloživi broj policijskih službenika, a organizacija rada i usmjeravanje službe planira se na način da se osigura vidljiva nazočnost policijskih službenika na cestama, odnosno policijski službenici se raspoređuju na prometne pravce koji se statistički iskazuju kao ugroženi i na kojima se odvija najintenzivniji promet. Jednako tako, maksimalno se stavljaju u funkciju i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa (uređaji za nadzor brzine, uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, testeri za droge).

Tom prilikom, posebna pozornost posvetit će se sudionicima u prometu koji „iskaču“ iz normalnog prometnog toka ili grubo krše prometne propise zbog kojih se događaju prometne nesreće s najtežim posljedicama, odnosno čine prekršaje iz tzv. skupine „četiri glavne ubojice u prometu“ – vožnja pod utjecajem alkohola, kretanje brzinama većima od dopuštenih, nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisna uporaba mobitela, ali i prekršajima motociklista.

Nadalje, u cilju postizanja maksimalne moguće protočnosti cestovnog prometa, kontinuirano, a poglavito u dane vikenda, na opterećenim dionicama cesta (ulazima i izlazima s autocesta, prometnim čvorištima, prilaznim pravcima većim turističkim središtima, trajektnim pristaništima, graničnim prijelazima, prilaznim pravcima zrakoplovnim lukama i sl.), odnosno mjestima gdje se stvaraju veće prometne gužve, zastoji u prometu ili se promet odvija otežano, uspostavlja se i fizičko upravljanje prometom.

Također, s ciljem što veće sigurnosti i protočnosti u cestovnom prometu, posebice u vrijeme kada se očekuju najveće gužve, i policijski službenici Ravnateljstva policije obavljat će neposredni nadzor odvijanja prometnih tokova, nadzor operativnog pokrivanja prometnica i organizacije upravljanja prometom, a za izvršenje navedenih zadaća koristit će se i helikopter.

Međutim, svjesni smo činjenice kako je aktivnost prometne policije samo jedan od čimbenika kojim se može utjecati na smanjenje broja prometnih nesreća i njihovih posljedica, kao i da se primjerena sigurnost u cestovnom prometu ne može ostvariti isključivo i samo poduzimanjem mjera policije.

Stoga, ovom prilikom apeliramo na vozače da se pridržavaju prometnih propisa te posebno upozoravamo na sljedeće:

prije polaska na godišnji odmor potrebno je provjeriti ispravnost vozila (provjeriti ispravnost signalizacije, razinu ulja u motoru, stanje guma i tlak u njima, količinu tekućine u rashladnom sustavu, količinu tekućine za pranje stakala, stanje metlica brisača, posjedovanje odgovarajuće opreme i dr.),

prije putovanja pravovremeno se informirati o vremenskim prilikama i stanju na cestama, na putovanje krenuti odmoran, odnosno izbjegavati polazak na putovanje nakon  završetka radnog vremena, ukoliko je to moguće, izbjegavati polazak na putovanje u vrijeme najvećih prometnih gužvi (petak – popodne, subotu – ujutro, nedjelju poslijepodne). Osim toga, podsjećamo vozače i na sljedeće zakonske obveze i dužnosti:

·      ne konzumirati alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje,

·      koristiti sigurnosni pojas na svim sjedalima u vozilu,

·      pobrinuti se za adekvatan smještaj djece u vozilu,

·      koristiti zaštitnu kacigu, brzinu kretanja vozila prilagoditi stanju i uvjetima na cesti, a naročito biti oprezan kod pojave prve kiše nakon dužeg sunčanog razdoblja (cesta postaje skliska i produžava se zaustavni put),

·      poštivati ograničenja brzine kretanja (zakonska ili ona postavljenim prometnim znakom),
·      poštivati ograničenja data promjenjivom prometnom signalizacijom prilikom vožnje autocestama,
·      prilikom vožnje autocestom, kretati se krajnjom desnom prometnom trakom, a lijevu koristiti samo za pretjecanje,
·      na autocesti ne zaustavljati niti parkirati motorno vozilo, osim na površinama izvan kolnika koje su za to posebno uređene i obilježene,
·      prilikom vožnje autocestom ne prelaziti vozilom iz trake u traku (slalom vožnja), ne pretjecati prometnom trakom za zaustavljanje vozila u nuždi, držati potreban razmak, ne požurivati vozila ispred sebe davanjem svjetlosnih i zvučnih znakova ili na drugi način, niti izvoditi bilo koju drugu radnju kojom se ugrožava ili dovodi u opasnost sebe ili druge sudionike u prometu,
·      prilikom vožnje u koloni držati dovoljan razmak između vozila,
·      bez obzira na žurbu, ne ulaziti u rizična pretjecanja,
·      u slučaju umora, bez obzira na blizinu odredišta, pravovremeno se zaustaviti, osvježiti i odmoriti, ·      ne koristiti mobitel tijekom vožnje, a ukoliko je to neophodno potrebno, da ga se koristi isključivo uz pomoć uređaja koji omogućuju njegovo korištenje bez upotrebe ruku
,
·      pridržavati se naredbi policijskih službenika".

 hrt.hr /HIC.hr
foto: arhivCopyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre