HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
turizam, vijesti

zlatnici i srebrnjaci

Atena extra djevičansko maslinovo ulje20.siječnja 2021.
TURIZAM
Počele lagano turističke rezervacije

Hrvatska, turistička destinacija


Pandemija je već godinu dana gotovo zaustavila putovanja diljem svijeta. Promet i turizam najpogođenije su industrije u koronakrizi. No, svi očekuju da će se, s porastom broja cijepljenih u svijetu, polako sve ponovno pokrenuti. Naši najbrojniji gosti, Nijemci, posljednjih se dana sve više zanimaju za odmor u Hrvatskoj.

Zbog dubokog lockdowna u Njemačkoj zaključano je sve osim tvornica, prehrambenih trgovina i ljekarni. Ipak, početak cijepljenja vraća optimizam u ljetna putovanja pa su počele i rezervacije za Hrvatsku.  

- Taj omjer se kreće negdje oko trećine. S tim da moramo uzeti u obzir da je lanjska godina bila u ovom razdoblju, u siječnju, izrazito, izrazito dobra, kaže direktor predstavništva HTZ-a u Franfurtu Romeo Draghicchio. Pojačane rezervacije bilježe i istarskim turističkim agencijama.


Fleksibilniji uvjeti otkazivanja


Zadnjih 10-15 dana vidi se da se nešto pokrenulo vezano za rezervacije, prije toga je bilo jako loše. Većinom se radi o Nijemcima, a najčešće pitanje je 'Koji su uvjeti otkazivanja', ističe Massimo Chiavalon, vlasnik turističke agencije iz Pule.

Fleksibilnije uvjete otkazivanja nude i velike turističke tvrtke. Gostima je, kaže direktorica marketinga Arena Hospitality Group Manuela Kraljević - omogućeno da u svakom trenutku i do vrlo kasnih trenutaka mogu brisati i pomaknuti rezervirane termine. Trenutni booking je indikator želje da se dođe na odmor, ali ona u svakom trenutku može biti izmijenjena, dodaje.

Trenutačno se za ljeto uglavnom traže kampovi, mobilne kućice i izolirane kuće za odmor. Sigurnost na ljetovanju i dalje je prioritet, naglašava direktor Glavnog ureda HTZ-a Kristijan Staničić. Napominje da bi trebali kroz pridržavanje mjera i visoku razinu procijepljenosti stvoriti preduvjete da budemo najsigurnija destinacija na Mediteranu.


Od Uskrsa se ne očekuje puno

Mnoge europske zemlje ostat će zatvorene bar do kraja ožujka. Zato se od ovogodišnjeg ranog Uskrsa ne očekuje mnogo. No, raznim promidžebnim aktivnostima u emitivnim zemljama Hrvatska mora biti stalno prisutna. Jer, kad turizam napokon krene, vjerojatno neće biti jedina na zelenoj listi na Sredozemlju, kao što je bila lani.

hrvatski šah, komplet

Hrvatska je za ECTAA odabrana turistička destinacija za 2021.Hrvatska turistička zajednica (HTZ) i Europsko udruženje putničkih agencija i touroperatora (ECTAA) potpisali su sporazum kojim Hrvatska ove godine ima status Preferred Destination odnosno Odabrane destinacije tog udruženja, koje postaje ključni međunarodni partner u promociji hrvatskog turizma, izvijestili su u srijedu iz HTZ-a.

Na temelju tog sporazuma, HTZ i to krovno europsko udruženje obvezuju se na aktivnu suradnju s ciljem povratka i jačanja turizma u Hrvatskoj u ovoj godini. Hrvatska je odabrana destinacija za ECTAA-u bila i prije otprilike deset godina, što je, po ocjeni predsjednika ECTAA-a Pawela Niewiadomskog, donijelo bolje i snažnije veze između hrvatskih agenata i drugih članova ECTAA-e.

- U trenutnim teškim okolnostima uvjereni smo da će ta suradnja olakšati nova putovanja u Hrvatsku, poručio je Niewiadomski, dodajući da će kroz suradnju s HTZ-om u 2021. jačati i odnose između europskih putničkih agencija i touroperatora s destinacijskim menadžment organizacijama i ostalim partnerima u Hrvatskoj.

U sklopu te suradnje, do kraja godine planirane su brojne aktivnosti za pozicioniranje Hrvatske kao sigurne i atraktivne destinacije, posebice za digitalne nomade, a očekuje se i da će se u Hrvatskoj uskoro primijeniti i nova sigurnosna oznaka za sve pružatelje usluga u turizmu, koja će funkcionirati u skladu s postojećim zdravstvenim i sigurnosnim protokolima zbog pandemije.

Iz HTZ-a najavljuju i webinar o mogućnostima koje se turistima i poslovnim partnerima nude na hrvatskom tržištu te polugodišnji sastanak koji će u proljeće ECTAA održati u Hrvatskoj.

- To će biti prilika da europski predstavnici iz tog udruženja iz prve ruke upoznaju sigurnosne mjere i turističku ponudu Hrvatske, ali i da se Hrvatska predstavi kao sigurna i atraktivna destinacija pred 70 tisuća putničkih agencija i turoperatora u Europi, koji su putem svojih udruženja u članstvu ECTAA-e, naglasio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić.

Tu suradnju smatra iznimno važnom za promociju hrvatskog turizma, jer, kako kaže, "u trenutku kada turistički sektor i putnici diljem svijeta očekuju povratak putovanja, isticat ćemo sigurnost i blizinu Hrvatske kao turističke destinacije, bogatstvo hrvatske ponude, s naglaskom na prekrasnu prirodu, jedinstvenu baštinu i raznoliku gastronomiju".

ECTAA okuplja nacionalne udruge putničkih agencija i touroperatora iz 30 europskih zemalja, među kojima je 27 zemalja EU-a, a predstavlja spomenutih oko 70 tisuća putničkih agencija i touroperatora u Europi, koji pružaju usluge savjetovanja, transporta, smještaja te ostale turističke usluge i aktivnosti.


Budućnost putovanja s Covid putovnicom


vijesti HRT /HIC.hr
foto:Marko Bukorović , ilustracija


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre