HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/15.srpnja 2019.
TURISTIČKI POKAZATELJI
U prvoj polovici srpnja zabilježen manji broj noćenja

turistiUlazimo u špicu turističke sezone. Prema podacima sustava eVisitor, u prvih 13 srpanjskih dana u Hrvatskoj ljetuje jednak broj turista kao i lani u ovom razdoblju - 1,8 milijuna. Noćenja je pak oko 8,6 milijuna, što je ipak oko 4% manje nego prošle godine.

Opatija, nekad perjanica kvarnerskog turizma, ove je godine u svibnju, zbog lošeg vremena, već bilježila manje minuse. Zatim je u lipnju bilo 3% više gostiju, a u srpnju se bilježi manji minus. Do danas je ostvareno 70.000 noćenja. Ipak, podaci se iz dana u dan mijenjaju jer oni koji se bave iznajmljivanjem imaju rok od 24 sata da odjave i prijave gosta, što znači da već sutra podaci mogu biti potpuno drugačiji, javila je iz Opatije novinarka HRT-a Ivana Bilen Perić.

Čelni čovjek Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić rekao je za HRT kako smatra da sezona nije podbacila, a da bolje rezultate očekuje sljedećih tjedana kako se budemo približavali vrhuncu ljetne sezone. Upozorava da je ove godine prijavljeno čak 47.000 više kreveta u komercijalnom smještaju nego lani i da stoga valja voditi računa pri budućem planiranju smještajnog kapaciteta. Osvrnuo se i na cijene. Smatra da su u odnosu na ponudu i konkurenciju realne. Ove godine, pokazalo se dosad, gosti više biraju veća središta, poput Splita, Rijeke, Dubrovnika - upravo zbog različitih sadržaja.

- Turistička godina je u skladu s očekivanjima. Neke destinacije su u nekim danima imali možda nešto manji promet u odnosu na prošlu godinu. druge su imale puno veći porast. Primjerice u Splitu. On je destinacija koja bilježi možda i najveći porast prometa u Hrvatskoj. Kad govorimo o smještajnim kapacitetima gotovo sve vrste smještajnih kapaciteta, osim kampova koji su razumljivo imali podbačaj u svibnju zbog lošeg vremena, ali vjerujem da će se i taj minus nadoknaditi do kraja ljetne sezone, rekao je Staničić.

Slično kao i Split, i Rijeka, za razliku od ostatka Kvarnera, bilježi stalni rast turističkog prometa. Tako je u lipnju ostvareno 21% više dolazaka i čak 34% više noćenja nego lani, što je impresivno. To potvrđuje da goste zanimaju dodatni sadržaji, a Rijeka ove godine nudi mnogo. Primjerice, bogat program tijekom Noći riječkih trgova i plaža.

Dolazak zubaru, kongresi, edukacije neki su od razloga zašto su riječki apartmani popunjeni cijele godine. Europska prijestolnica kulture će Rijeci dodatno osigurati popunjenost, a smanjiti je može moguće povećanje paušalnog poreza čega se već pribojavaju iznajmljivači u turizmu.


Mnoga odredišta, posebno ona u kojima se ulaže u kvalitetu i raznolikost sadržaja, bilježe turistički porast. Iz Splita, koji je među našim top-odredištima javila se direktorica tamošnje Turističke zajednice Alijana Vukšić.

Pula je jedno od najvažnijih odredišta kulturnog turizma u Hrvatskoj te prijestolnica kulturnog turizma u Istri. Njezina bogata povijest vidljiva je na svakom uglu, ulici, crkvi i muzeju. Koliko je gostima Pula primamljiva ove sezone doznajte od direktorice Turističke zajednice Sanje Cinkopan Korotaj.

Svima su nam dobro poznate scene pretrpanog Straduna s tisućama zaglavljenih turista. Jer ako si došao u Dubrovnik, makar i na nekoliko sati na proputovanju kruzerom, ta se kultna ulica mora doživjeti. Direktorica Turističke zajednice Romana Vlašić najbolje zna kako njezin grad diše u špici sezone.


hrt/HIC.hr
foto:arhiv

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre