HIC


30.svibnja 2020.
TURIZAM U UVJETIMA KORONAVIRUSA
Popis država u koje Hrvati mogu putovati


granični prijelaz

Kamo, kada i po kojim uvjetima mogu putovati Hrvati: Donosimo kada i po kojim uvjetima mogu Hrvati putovati u inozemstvo. Pregled po državama:

AUSTRIJA
Hrvati ne mogu putovati u Austriju. Ovdje ne vrijedi reciprocitet jer Austrijanci mogu u Hrvatski.
Ova zemlja ima dogovor sa 6 država ali je ulazak zabranjena osim Hrvatima, Slovencima i Talijanima.
U tu se zemlju može samo uz predočenje negativnog testa na koronavirus koji nije stariji od četiri dana te je izdan na njemačkom ili engleskom. Bez testa mogu oni koji tamo imaju prijavljen boravak ili prebivalište no morat će proći režim 14-dnevne samoizolacije.

BiH
Od 1. lipnja vrijedit će ulazak bez ograničenja za zemlje okruženja pa tako i za državljane Hrvatske.


CRNA GORA
granice se otvaraju 1.lipnja pa će učazak Hrvatima biti otvoren ali ne i za državljane Srbije što između dvije zemlje stavra napetost.


SRBIJA
U Srbiju se već može bez ograničenja. Za ulazak u tu državu nije više potreban test na koronavirus, kao ni samoizolacija.


MAĐARSKA

U Mađarskoj pak je i nadalje na snazi odluka kojom se zabranjuje ulazak svim stranim državljanima, pa tako i Hrvatima koji nemaju odobren stalni ili privremeni boravak. Iznimke se odnose na one koji imaju prebivalište u pograničnom području u krugu od 30 kilometara od granice ili su zaposleni u tvrtki sa sjedištem na tom području.


SLOVENIJA

U Sloveniju Hrvati mogu bez posebnih uvjeta, osim onih koji imaju simptome zaraze korona virusom. Preporučuje se pridržavanje uobičajenih epi-demi-oloških mjera.ITALIJA

U Italiju koja je u Europi bila epicentar zaraze moći će se od 3. lipnja. No bit će obavezna samoizolacija od 14 dana, a bit će i ograničen ulazak u neke regije. Zasad nije propisano u koje, no pretpostavlja se da će to biti Lombardija i druge regije s najvećim brojem zaraženih.


ŠVICARSKA

U Švicarsku se može samo s važnim osobnim razlozima, tranzit je slobodan. U toj zemlji treća faza popuštanja mjera slijedi tek 8. lipnja, a otvaranje granica očekuje se tjedan dana poslije - 15. lipnja.


NJEMAČKA

Ta zemlja bi 15 lipnja trebala otvoriti i granica za europske državljane.


ČEŠKA

Češki tursti, izvještavali smo, već su na hrvatskoj obali. No Hrvati u Prag ili neki drugi češki grad bez važećeg testa za koronavirus mogu tek od 13. lipnja. Izuzete su izvanredne i hitne situacije.


SLOVAČKA

U Slovačku je dopušten ulazak samo osobama koje imaju stalni ili privremeni boravak u toj republici, uz obveznu karantenu od 14 dana. 


VELIKA BRITANIJA

U Veliku Britaniju moći će se od 8. lipnja, ali uz obaveznu 14-todnevnu samoizolaciju. Potrebno je i pristati na praćenje putem mobilne aplikacije. Kazne za kršenje izolacije kreću od tisuću funti na više.NIZOZEMSKA

Nizozemska je pak primjer zemlje koja je za sve državljane EU otvorila svoje granice.Bez obzira na popuštanje mjera, većina zemalja i dalje navodi izbjegavanje putovanja.

 

Ulazak u Hrvatsku


U Hrvatsku, prema trenutnoj situaciji, bez ograničenja mogu državljani Slovenije, Mađarske, Austrije, Češke, Slovačke, Estonije, Litve, Latvije, Njemačke i Poljske.

Pravila za ulazak u Hrvatsku

hrt/ hic.hr
foto:arhiv

 

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre