HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
turističke vijesti

  

 

 27.svibnja 2020.
MJERE ZAŠTITE OD KORONAVIRUSA
Privila kojih se trebaju pridržavati hotelijeri i privatni iznajmljivači


hotelska soba

Pripreme hotelijera i privatnih iznajmljivača za ovu turističku sezonu obavljaju se u uvjetima opreza od koronavirusa. A hoće li Hrvatska uspjeti barem nešto zaraditi ovoga ljeta, a nakon pandemije koronavirusa koja je pogodila cijeli svijet te poglavito turističke zemlje poput Hrvatske, Španjolske, Portugala, Italije ili Grčke, to će se tek vidjeti.

Veliki hotelijeri, prema najavama, otvorit će ovoga ljeta jedan do dva hotela, a ostali će ostati zatvoreni
- Sve je to pitanje potražnje. Moramo imati stabilnu epidemiološku situaciju, a tu je i pitanje granica. Vidimo da su  tržišta s kojih dolaze naši gosti stabilna. Što se tiče granica, očekujemo da će se u narednim tjednima situacija promijeniti, a signali izvana ulijevaju umjereni optimizam. U Njemačkoj je anketa pokazala da 2/3 želi otići na godišnji kada se stvore uvjeti,  a 90% onih koji imaju rezervaciju, kažu da će je i realizirati, rekla je u HRT emisiji "Zajedno za zdravlje"direktor Stručne službe Udruge poduzetnika u hotelijerstvu Hrvatske Bernard Zenzerović.
Dodala je da je Hrvatska na početku relaksacije mjere, a ako situacija bude pod kontrolom, doći će i do daljnje relaksacije.

Hotelijerstvo i turizam se neće se oporaviti do idućega ljeta, ističe Zenzerović. U ovim okolnostima hotelijeri su našli dobar balans između očuvanja zdravlja, da se gosti u njemu osjećaju dobro i da imaju pozitivne emocije, dodaje.
PREPORUKE za ugostiteljske objekte - OVDJE

Privatni iznajmljivači su na mukama zbog situacije oko koronavirusa, no što se tiče rezervacija, nešto se malo pomaknulo, ali to je i dalje jako nezadovoljavajuće, komentirala je za emisiju Dobro jutro, Hrvatska Martina Nimac Kalcina, predsjednica Zajednice obiteljskog turizma HGK u razgovoru s Reginom Zubanović.

Dodala je kako je i dalje veći broj otkazivanja rezervacija nego što dolaze nove.
- Svi očekujemo kraj šestog mjeseca, kao i sedmi i osmi, da se i druge države malo više otvore, da se aviokompanije pokrenu, kaže.


Prošao prvi turistički vikend, otvorena 133 hotela i 65 kapova


Na pitanje moraju li apartmani biti zatvoreni između pojedinih gostiju, odgovara kako to nisu preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

- Oni su dali preporuke o čišćenju, održavanju i odnosu prema gostima, dodaje.

Kaže i kako postoje preporuke raznih platformi da iznajmljivači drže razmak od 24 sata između gostiju, no to nije obvezujuće, o tome sam iznajmljivač treba voditi računa. Rekla je i kako neke platforme preporučuju da se apartman drži zatvoren 72 sata ako je gost bio u samoizolaciji ili prebolio Covid-19.

Što se tiče preporuka koje iznajmljivači moraju poštivati, riječ je o onima, rekla je Nimac Kalcina, koje se odnose na čišćenje i dezinfekciju objekata, držanje razmaka od 1,5 m u komunikaciji s gostima. Propisani su i dezinficijensi koje moraju koristiti, recimo određeni papirnati ručnici.

- To su sitnice koje nije problem ispuniti, no treba ih pročitati i obratiti pažnju na njih. Nema toga puno, ali malo zbunjuju neke iznajmljivače jer su preporuke napisane zajedno za hotele i iznajmljivače i ima dosta stavki koje pojedini iznajmljivači ne mogu ispuniti jer nemaju takve objekte. Sve što nemaju, ne moraju ni ispunjavati, rekla je.

Na pitanje kakva su davanja, kaže da su turistička pristojba i turistička članarina smanjene za 50% za cijelu godinu. Dodala je da je, što se tiče poreza po smještaju, druga rata otpisana. Prva rata je odgođena za one iznajmljivače koji su podnijeli zahtjev, a za treću i četvrtu smatra da bi ih trebalo smanjiti s obzirom na popunjenost.PREPORUKE HZJZ za hotele i iznajmljivače -OVDJE


PREPORUKE HZJZ za prelaz granice- OVDJE

SVE PREPORUKE HZJZ -OVDJEHIC.hr
foto: arhiv
 

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre