HIC


23.svibnja 2020.
TURIZAM U UVJETIMA KORONAVIRUSA
Pravila za ulazak inozemnih turista u Hrvatsku


granični prijelazTuristi iz zemalja EU-a koji imaju rezerviran turistički smještaj prilikom ulaska u Hrvatsku trebaju predočiti potvrdu rezervacije smještaja, a posjeduju li nekretninu ili plovilo trebaju vlasništvo potkrijepiti dokumentacijom, ističu iz MUP-a u odgovorima na najčešća pitanja o uvjetima ulaska u Hrvatsku. 

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) je, naime, na svojim službenim web stranicama pod kategorijom
UZG COVID na glavnoj izborničkoj traci objavilo najčešća pitanja i odgovore o uvjetima ulaska u
Republiku Hrvatsku, a s obzirom na ograničenja koja su na snazi zbog suzbijanja širenja bolesti Covid-19. 

Tako od 21.svibnja svi strani državljani koji namjeravaju ući u Hrvatsku, kao i hrvatski državljani koji nemaju prebivalište ili boravište u Hrvatskoj, odgovore na sva pitanja vezana za ulazak u Republiku Hrvatsku mogu saznati na jednom mjestu, ističu iz MUP-a, koji je objavio odgovore na desetak pitanja o ulasku u Hrvatsku, od toga treba li osoba koja ulazi u Hrvatsku biti u samoizolaciji do toga što treba u slučaju dolaska s rezerviranim turističkim smještajem i sl. 

Informacije na službenoj stranici MUP-a i on-line obrazac trenutno su dostupni na hrvatskom,
engleskom i njemačkom jeziku, a u MUP-u planiraju proširenje i na druge strane jezike.  


ODGOVORI NA NAJČEŠĆE POSTVLJANA PITANJA, odaberite željeni jezik -OVDJE


Sve koji svoj odgovor o uvjetima ulaska u Hrvatsku ne pronađu među najčešćim pitanjima i odgovorima upućuju na dostupni  on-line obrazac za upit putem kojega se mogu obratiti MUP-u kako bi dobili
konkretan odgovor na svoje pitanje. 

Podaci koji se putem obrasca traže od zainteresirane stranke, a s ciljem davanja konkretnog odgovora su - državljanstvo, ima li reguliran status stranca u RH (odobren boravak), planirani datum dolaska na granični prijelaz, ime graničnog prijelaza na kojem planira ulazak te razlog dolaska u Hrvatsku.

Turisti s rezerviranim smještajem trebaju potvrdu rezervacije.

Među najčešćim pitanjima je i koju dokumentaciju za ulazak u Hrvatsku mora posjedovati državljanin
države članice EU/EGP, koji ima rezerviran turistički smještaj našoj zemlji. 

Takav turist treba predočiti potvrdu rezervacije smještaja u smještajnom objektu, a što uključuje - potvrdu rezervacije smještaja svih pružatelja usluge smještaja/sve vrste smještaja; ugovor o zakupu u kampu; ugovor o stalnom vezu u luci nautičkog turizma; potvrdu o rezervaciji za vez u luci nautičkog turizma; ili vaucher putničke agencije i dr.

Stranac vlasnik nekretnina ili plovila na graničnom prijelazu prilikom ulaska u Hrvatsku treba
pokazati vlasnički list, kupoprodajni ugovor ili drugu dokumentaciju iz koje proizlazi da je vlasnik
nekretnine ili plovila. U tom slučaju omogućit će se ulazak njemu i članovima njegove uže obitelji, objašnjavaju iz MUP-a.

Strancima koji imaju nekretninu u Hrvatskoj i išli bi urediti kuću nakon dužeg vremena, a zanima ih i mogu li s njima ući supruga i djeca i moraju li nakon ulaska u samoizolaciju, iz MUP-a odgovaraju kako članovi njihove obitelji mogu ući s njima u Hrvatsku. 

Samoizolacija nije potrebna
, već se tijekom boravka u Hrvatskoj treba pridržavati preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (razmak minimalno 1,5 metara, izbjegavanje rukovanja, bliskog kontakta i slično).

Iz MUP-a, naime, na upit moraju li strani državljani biti u samoizolaciji nakon ulaska u Hrvatsku,
odgovaraju da ne moraju.  Mjera samoizolacije se više ne određuje svim putnicima na graničnim prijelazima prilikom ulaska u Hrvatsku. Moguće ju je odrediti samo pojedincima za koje se graničnom kontrolom utvrdi da su bili u kontaktu s osobom oboljelom od Covid-19.

Međutim ulaskom u Republiku Hrvatsku granična policija će uručiti letak s uputama i preporuka HZJZ-a
kojih su se strani državljani dužni pridržavati idućih 14 dana.

hrt/ hic.hr
foto:arhiv

 

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre