HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/07.veljače 2019.
LEGALAN POSAO
Kod zapošljavanja sezonskih radnika u turizmu prednost imaju umirovljenici

umirovljkenici ,zapošljavanje u turizmu

U turizmu bi od ove godine, više nego ikad, mogli raditi i umirovljenici. Naime, najnoviju Vladinu odluku

- prema kojoj odsad mogu raditi 4 sata dnevno bez zamrzavanja mirovine, odmah su pozdravili u Hrvatskoj udruzi turizma. U vrijeme kada je nedostatak radne snage jedan od najvećih problema našega turizma, itekako će dobro doći radnici s dugogodišnjim iskustvom. A njima, uz mirovinu, koja kuna više. 

Bez obzira na to razmišljaju li ili ne o zapošljavanju u mirovini, čini se da su svi s novom mjerom - upoznati.

Sa svojim životnim i radnim iskustvom umirovljenici mogu pomoći i mladim radnicima. No, mnogim mladima posao u turizmu, osobito u ugostiteljstvu ne odgovara previše.

Zdenka Kolić radi kao konobarica od 1971. Zamrznuvši mirovinu, nastavila je raditi. Odsad će uz plaću moći primati i mirovinu. Zadovoljni su i ugostitelji i kažu svaki će domaći radnik imati prednost nad inozemnim.

Današnji gosti traže veću pozornost, neposredan kontakt, odgovarajuću kvalitetu. Osjete li da im domaćini ne mogu udovoljiti, lako će - u nikad jačoj turističkoj konkurenciji - izabrati drugo odredište.Hrvatska udruga turizma

Hrvatska udruga turizma (HUT) pozdravlja mjeru kojom se omogućuje rad umirovljenicima do četiri
sata dnevno uz zadržavanje isplate pune mirovine. U udruzi vjeruju da će ta mjera, s obzirom na široku i raznoliku strukturu radnih mjesta u turističkom sektoru te stanje na hrvatskom tržištu rada,značajno utjecati na kvalitetniju pripremu sljedeće turističke sezone.

Zaposlenici koji žive u područjima blizu mjesta rada uvijek su bili prioritet prilikom zapošljavanja, a uvoz radne snage je rješenje samo u situaciji kada domaće tržište rada ne može udovoljiti svim potrebama gospodarstva. Na veliki broj radnih mjesta u turizmu mogu se zaposliti ljudi „zrele“ životne dobi koji žele i mogu raditi i nakon odlaska u mirovinu, smatraju u HUT-u.

„Vjerujemo da je ovo početak daljnje liberalizacije mogućnosti rada umirovljenicima koji su ispunili uvjete za punu mirovinu te na taj način podmirili sve zakonom propisane obveze tijekom svog radnog vijeka. Umirovljenici koji žele i mogu raditi od velike su vrijednosti za poslodavce, jer im njihovo radno i životno iskustvo omogućuje brzu prilagodbu, a mlađim zaposlenicima mogu biti izvor stjecanja znanja i bržeg uhodavanja u posao“, ističe Veljko Ostojić, direktor HUT-a.hrt /HIC.hr
foto:gety immages


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre