HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/21.veljače 2019.
POKLADNA MANIFESTACIJA
193. Samoborski fašnik počinje 22.veljače

Samoborski fašnik 2019


Samoborski fašnik najstarija i najveća pokladna manifestacija u kontinentalnom dijelu Hrvatske službeno počinje u petak 22.veljače a završava 5.ožujka.

Ključeve Grada Samobora preuzet će Sraka i Princ. Ove godine “posel se deli na fašničkoj baušteli”! Pripremite krampove, lopate, stetoskope, var mašine, tastature i tipkovnice, angažirajte kume i kumove, animirajte stranačke kolege i drugove, zasučite rukave i ajmo delati u 193. Slobodnoj Samoborskoj Fašničkoj Republici! poručuju organizatori.

Sve zamaskirane posjetitelje čekaju dva vikenda opuštajuće zabave na Trgu kralja Tomislava koji će biti preimenovan u Trg fašničkih velikana, mališani će dobiti svoj šareni kutak na Trgu Matice hrvatske, zanimacije su pripremljene i u Kleščićevoj, na Trgu iza pošte, luna parku kod kina i klizalištu u bivšoj vojarni. Fašničke zabave neće biti samo na vanjskim, nego i u unutrašnjim prostorima, što znači da se za nju dobro pripremaju i samoborski ugostitelji.

Jedinstvena prilika za sve koji posjete 193.samoborski fašnik bit će uvid u bezbrojne načine na koje pokladama pristupaju u raznim krajevima Hrvatske i Slavonije.


Očekuje se 4500 tisuće malih i velikih maškara u povorkama i na središnjoj pozornici, dolaze maskirane skupine iz cijele Hrvatske, mjesni odbori spremaju svoja tradicionalna alegorijska kola, priprema se Fašnički triathlon, trčat će se Srakotrk, vraća se Srakina regata, ove godine kao Bagerijada, i još puno toga.  

Samoborski fašnik 2019

Neki od gostiju tu su već desetak godina u nizu, drugi će imati svoju fašničku premijeru, a može ih se vidjeti i toplo pozdraviti u povorci gostujućih grupa u subote, 23. veljače i 2. ožujka. Tu će biti Grobnički Dondolaši – Čavle, KUU Lafra – Turčišće, FD Međimurske krave – Novo Selo, Katruže – Štefanec, Ločka Žlahta – Dobova, Hrvatski mornari – Makarska, Otpisane – Zagreb, Kurenti i Podbreški pokači – Ptuj, Etnološko društvo Prforcenhaus iz Kostanjevice na Krki, Župski Gospari – Župa Dubrovačka, No1 – Pula, gosti s Brača i Supetra, Lumber klub iz Opatije...

Nesmijemo zaboraviti niti da će se samoborskim mališanima na subotnjim izdanjima Dječjeg fašnika pridružiti mali prijatelji iz Zagreba, Koprivnice, Lipovljana, Bistre, Velike Gorice, Karlovca, Bjelovara...

Dio gostujućih grupa pod svoje će okrilje primiti samoborski mjesni odbori koji, osim što se zdušno pripremaju za svoje nastupe, grade i fašnička prijateljstva s gostima iz cijele Hrvatske pa će ih i udomiti tijekom boravka na 193. Samoborskom fašniku.

Inače, kroz svoja alegorijska kola i nastupe na središnjoj pozornici ove će se godine na Samoborskom fašniku predstaviti sedam mjesnih odbora svojim varijacijama na fašničku temu. Prve fašničke nedjelje, 24. veljače popodne predstavit će se Gradska četvrt Južno naselje, zajedno mjesni odbori Vrbovec i Medsave te Mjesni odbor Domaslovec.  Druge nedjelje, 3. ožujka, nastupaju mjesni odbori Konšćica, Hrastina, Rude i Celine.

Mjesni odbori animirat će posjetitelje sa s vojim fašničkim gostima i u svojim taborima smještenima na Pjaci fašničkih faca (trg kod pošte) obje fašničke nedjelje od 14 do 20 satiGlazbeni program i nagrade za najbolje maske

Fašnička vlast u dolasku pobrinula se da posao u Fašničkoj Republici nađu i umjetničke duše. Tako će svirati i pjevati na otvorenju 22. veljače Mladen Grdović, na zatvaranju 5. ožujka jedan posebni bend koji za sad neka ostane tajna, a dolaze još TBF, Neno Belan, Songkillers, Klapa Intrade, Gazde i Slavonske lole. Tko ne može držat čekić, može držat mikrofon, kaže stara fašnička.

I na kraju najbitnije – “nejdi van, dojdi u Srakostan”, jer maskirane posjetitelje čeka ne samo sve do sada spomenuto, nego i vrijedne nagrade za one koji si daju malo truda pa uz svoju masku i osmisle kakav duhovit nastup. Najbolje pojedinačne, grupne i obiteljske maske i ove godine na pozornici će proučavati žiri, a novost je Fašnička patrola koja će se spustiti među posjetitelje i izbliza razgledati pa nagraditi maškare. HIC.hr
foto:press tz Sabobor


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre