01.rujna 2015.
KULTURNI I TURISTIČKI FESTIVAL
Završio 17.Špancirfest , ponovo Varaždinu u 2016.

Špancirfest u Varaždinu


Završio je još jedan varaždinski Špancirfest, okupljalište glazbenika, umjetnika i čuvara tradicionalnih obrta. Iza domaćina i njihovih gostiju tjedan je u kojem su ulice i trgovi bili pretijesni. 
Uspješnost Špancirfesta mjeri se i po tome koliko je srastao sa svojim okružjem, a nakon 17 godina čini se da Varaždinci mjere vrijeme od festivala do festivala. Tijekom 10 dana trajanja održano je 450 raznih događanja a grad, moglo bi se reći, pulsirao je kreativnim ritmom. Tijekom Špancirfesta grad je bio
prijestolnica glazbe, kraljevina teatra i carstvo ljepote stvorene čarobnim rukama umjetnika. Ulice i trgovi povijesne jezgre, na kojima se festival živi postaju pretjesne. A uz desetke tisuća posjetitelja njima vladaju ulični artisti i glazbenici.
Turističkim prometom možemo biti zadovoljni, onim što je pokrenuto u smislu stvaranja platforme kulturnih i kreativnih industrija i odraz svih tih aktivnosti koji je izuzetno pozitivan, pokazuje da u tom smjeru grad Varaždin treba ići dalje, da je ta kreativna industrija naša budućnost, rekla je Branka Tropp, direktorica Turističkog ureda TZ Varaždina.


Ovogodišnji 17.po redu Špancirfest otvoren je u petak 21.kolovoza a zatvoren u nedjelju 30.kolovoza. Riječ je o jednom od najvećih festivala u regiji, festivala uličnih šetača, popularnog Špancirfesta u Varažidnu. Pripreme inače traju cijelu godinu, čim završi jedan, počinje rad na drugom.

Prvi kostimirani šetači, reklo bi se poput venecijanske tijekom karnevala, koje je imao grad Varaždin, a po čemu je danas nadaleko poznat su bračni par Dragišić. Gospođa Vesna sjeća se kako je prije dva desetljeća njezin suprug Srećko odjenuo građansko odijelo, došao po nju i počela je njihova kostimirana šetnja koja traje i dan danas.  Vesna danas ima desetak raznih haljina napravljenih po uzoru na one kakve su se nosile u drugoj polovici 19. stoljeća. Gospodin Srećko gotovo je cijele godine u elegantnom fraku. No osim toga puno je poznatiji po svom verglecu bez kojeg ništa u gradu, pa tako ni Špancirfest, više ne može. 


hrt/hic

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre