HIC07.kolovoz 2019.
TURIZAM
Srpanj na Jadranu podbacio, kontinentalni turizam raste

plaža-zadarska

Prema podacima sustava eVisitor, tijekom srpnja Hrvatska je zabilježila ukupno 4,6 milijuna turističkih dolazaka, što je 0,7 posto manje nego u istom mjesecu lani, a oni su ostvarili 30,5 milijuna noćenja ili 1,3 posto manje, objavila je u utorak Hrvatska turistička zajednica (HTZ).

Tijekom prošlog mjeseca tako je zabilježeno 4,24 milijuna dolazaka stranih turista, što je za 1,3 posto manje nego lani, te 356.089 dolazaka domaćih gostiju ili 7,9 posto više.

Broj noćenja stranih turista u tom je mjesecu dosegnuo 26,97 milijuna, što je za 2,2 posto manje, dok su domaći turisti ostvarili 3,56 milijuna noćenja ili 6,1 posto više.

Tijekom srpnja rast broja dolazaka i noćenja bilježi se s tržišta Ukrajine i Kine te Francuske, Španjolske, Rusije, SAD-a, BiH-a, Italije, Kanade, Koreje, Ujedinjenog Kraljevstva, kao i s domaćeg tržišta. Pad u dolascima uz rast broja noćenja bilježi se iz Švicarske.

Rast u noćenjima uz stagnaciju dolazaka bilježi tržište susjedne Slovenije. Pad u dolascima i noćenjima bilježe Austrija, Belgija, Češka, Danska, Finska, Japan, Mađarska, Nizozemska, Norveška, Poljska, Slovačka i Švedska, navodi se u objavi HTZ-a.

Usprkos tome što su pokazatelji za srpanj u blagom minusu, podaci HTZ-a pokazuju i da je dosadašnji dio godine ipak bio u plusu.

U prvih sedam ovogodišnjih mjeseci tako je Hrvatsku posjetilo ukupno 11,5 milijuna turista, što je za 3,7 posto više nego lani, koji su pritom ostvarili 56,87 milijuna noćenja ili 0,8 posto više.

Stranih turista bilo je 10,1 milijun ili 3,2 posto više, a ostvarili su 49,96 milijuna noćenja ili 0,2 posto više. Domaćih turista zabilježeno je 1,39 milijuna, što je 7,1 posto više nego u prvih sedam mjeseci lani, a pritom su ostvarili 6,9 milijuna noćenja, što je 5,4 posto više.


Stručnjaci smatraju da će se pad dolazaka nastaviti i u kolovozu. Turistička sezona ne ide baš u dobrom smjeru,  no to sve ne brine previše ministra turizma Garija Capellija koji smatra da broj turista nije ogledalo uspješne sezone.

Nisu svi u padu

Prema tome, manjak gostiju ne prihvaćam kao nešto što pokazuje je li dobra ili loša sezona. Dobra ili loša sezona je kvaliteta, održivost sustava, a on je negdje na razini da tako nešto u ovom trenutku imamo, a sve drugo će odrediti tržište - poručio je Capelli.

No nije sve tako crno. Neki gradovi zabilježeli su plus u odnosu na prošlu godinu, a evo što o tome kažu iz HTZ-a.

- Rast prometa u srpnju zabilježio je hotelski smještaj (+1%), ali i destinacije poput Dubrovnika (+2), Splita (+1%), Zadra (+2%), Novalje (+3%) ili Rijeke (+8%). Trenutno u Hrvatskoj dnevno boravi više od milijun gostiju, očekujemo dobar kolovoz, a odlične najave imamo za rujan i listopad što nam daje optimizam da ćemo ovu turističku godinu zaključiti na razini rekordne prošlogodišnje. Također, i ovom prigodom posebno napominjemo da su na kraju turističke godine uvijek najvažniji ostvareni financijski rezultati, a oni nam u ovom trenutku idu u prilog - rekao je Kristjan Staničić, direktor HTZ-a (24sata)
Kontinentalni turizam u porastu

Dok Jadran bilježi minus u turizmu, hrvatske kontinentalne županije ruše svoje rekorde – Krapinsko-zagorska, Međimurska, Osječko-baranjska i Varaždinska županija. Obišli smo sve četiri i provjerili koja je tajna uspjeha.

Varaždinska županija u srpnju ima čak 28 posto noćenja više nego prošle godine. Gosti iz Italije koje smo susreli treću godinu ljetuju u Hrvatskoj. Nakon jadranskih gužvi oduševljeni su kontinentom.

"Želimo posjetiti malo mjesto na brdu – Trakošćan'', rekla je Patricia iz Italije. Krapina i Zagorje rastu. Jedna je od najvećih atrakcija, naravno, Muzej krapinskih neandertalaca, koji godišnje obiđe više od 96 tisuća posjetitelja.

''Noć smo proveli u kući za odmor. Sviđa nam se lokacija, mirno je, nema gužvi. Muzej je sjajan'', rekao je Luis iz Paname.

Osječko-baranjska županija u srpnju raste 17 posto u noćenjima. ''Gosti kada dođu na destinaciju, imaju kulturološki šok od raznovrsnosti ponude, od vinskih podruma , dvoraca, autentičnih imanja'', kaže Tatjana Roth, pročelnica za turizam Osječko-baranjske županije.

Jedno obiteljsko imanje u Baranji bilježi do četiri puta više noćenja nego u prošloj godini. Gosti se sve dulje zadržavaju.

''Postoje gosti koji kod nas provedu neku vrstu godišnjeg odmora, a imamo i ove tranzitne s kruzera koji dolaze na ručak'', rekao je Srđan Lacković iz Bilja.


Međimurje ostavruje rast ponajprije zahvaljujući toplicama, ali i dobra povezanost više lokacija. U Međimurskoj županiji u srpnju je noćilo čak 22 posto više gostiju (izvor :dnevnik.hr)

 

 N1/dnevnik.hr/ HIC.hr
foto: arhiv

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre