HIC25.srpnja 2019.
TURIZAM
Otkrivena dugo čuvana tajna hrvatskog otočića ljubavi Galešnjaka

Galešnjak, otočić ljubavi

Proteklih dana otkrivena je dugo čuvana tajna Galešnjaka otočića ljubavi. Tajna je vremeplov koji plovi unatrag do vremena prvih domaćih životinja, u vrijeme prije otkrivanja metala. Istraživanjem podmorja oko otočića uočene su ostaci naselja iz brončanog doba koji ukazuju da je na tom području još prije 7000 godina bujao život. Ljudima se još tada svidio Galešnjak - otok ljubavi pa su izgradili komunikacijski prolaz.

- Ove smo godine nastavili s istraživanjem u pašmanskom kanalu, u podmorju između turanjske obale Tukljača i obližnjeg otočića Ričul, gdje se približno na dva do tri metra dubine nalaze ostaci naselja iz  srednjega brončanoga doba. Prije nekoliko dana smo ušli u trag, u neposrednoj blizini, još starijega lokaliteta. Pregledom zračnih fotografija uočili smo pravocrtni obris između Ričula i Galešnjaka, išli smo provjeriti tu situaciju, zaronivši tamo na 6 metara dubine, ispred nas se pokazala kamena konstrukcija, duga 80 metara, široka 10 i visoka 1 metar, govori Mato Ilkić sa Sveučilišta u Zadru.

Novo arheološko otkriće u podmorju otkriva puteve ljudi upravo prema otoku ljubavi.

- Pogledali smo malo taj spojni nasip, odnosno cestu kojom su premostili plićinu, i spojili Galešnjak, otok u obliku srca, sa kopnom. Pronašli smo i preso keramiku  i to nam je ustvari najbolji dokaz da se radi upravo o razdoblju starijeg neolitika na ovom našem području, kazao je Mate Parica sa Sveučilišta u Zadru.

Bio je to početak otkrića i obrade prve keramike. Lokalitet koji tek otkriva nove, dugo čuvane tajne. Vremeplov u podmorju priča je o želji davnih, pradavnih predaka, da život provedu na otoku ljubavi.

U pogledu na panoramu otoka pred njima, Galešnjaka i Ričula, te Pašmana, gdje je nekad, baš kao i u današnjem podmorju, u davna vremena bujao život u nekim drevnim gradovima.Galešnjak

Galešnjak (poznat i kao Otok zaljubljenih, Otok ljubavi) je otočić smješten je u Pašmanskom kanalu između otoka Pašman i mjesta Turanj na kopnu. Prostire se na površini 0,132 km2, dužina njegovog obalnog pojasa 1,55 km.
Na otoku su dva vrha, a najviši je visok 36 m nadmorske visine.

Zanimljivo je da je 13. ožujka 1177. godine rimski papa Aleksandar III. (1159. − 1181.) u pratnji svoga brodovlja plovio je s juga Italije na sjever, Veneciju, i to hrvatskom stranom Jadrana. Tom prilikom je prošao i kroz Pašmanski kanal. Papinske galije zaustavile su se između otočića Ričul i Galešnjak.

Na otoku su rađena kraća istraživanja od strane Sveučilišta u Zadru i potvrđeno je postojanje 3 grobna ilirska humka, te mogući ostaci do sada neistražene građevine.

Pažnju svjetske i domaće javnosti privukao je 2008. godine kad ga je Google Earth proglasio jednim od nekoliko prirodnih srcolikih fenomena. (izvor: wikipedia)

hrt/HIC.hr
foto: arhiv

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre