HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
turizam, vijesti


zastave-stalci-koplja

zastava na stalku

 

 
 

 


04.svibnja 2021.
TURIZAM U HRVATSKOJ
Velik skok turista zapažen u prvosvibsnjskom vikendu, dobri dojmovi američkih agencijaturisti


Tijekom prvosvibanjskog vikenda u Hrvatskoj je boravilo 41,4 tisuće turista, koji su ostvarili 157 tisuća noćenja, što je, 277 posto više noćenja nego u istim danima prošle godine. A i cijeli travanj je na godišnjoj razini donio porast noćenja za 116 posto, podatak je to koji je u ponedjeljak objavila Hrvatska turistička zajednica (HTZ).

Nešto malo više od 41 tisuće turista koji su bili u Hrvatskoj tijekom ovogodišnjeg prvosvibanjskog vikenda je porast od čak 2000 posto u odnosu na iste dane 2020. godine, iznose iz HTZ-a na upit Hine o podatcima iz sustava eVisitor, objašnjavajući taj "ogromni skok" i činjenicom da je lani tijekom 1. svibnja u Hrvatskoj bio 'lockdown' i turista gotovo da i nije bilo.

S te strane, komentiraju i kako ovogodišnje brojke "ulijevaju nadu i optimizam te pokazuju pozitivne trendove za dalje", a sličnu ocjenu iznose i za ovogodišnji travanj, kada je u Hrvatsku došlo 239 tisuća turista ili 2356 posto više nego u travnju 2020. godine, dok je noćenja bilo 846 tisuća ili 116 posto više.

U prva četiri mjeseca, pak, u Hrvatskoj je bilo 592 tisuće turista i oko 2 milijuna noćenja, što je oko 90 posto rezultata ostvarenog u istom razdoblju prošle godine, odnosno zabilježen je minus od 10 posto, pri čemu iz HTZ-a podsjećaju da prošle godine u prva dva i pol mjeseca nije bilo ograničenja putovanja u svijetu, već su ona, kao i 'lockdown', uslijedili poslije.Minisrica turizma Nikolina Brnjac

Hrvatska spremna za veća turistička kretanja Komentirajući rezultate fizičkog turističkog prometa za praznik 1. svibnja, tijekom travnja i prva četiri mjeseca ove godine, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac u priopćenju Ministarstva turizma i sporta ističe kako su, unatoč i dalje prisutnim pandemijskim okolnostima, iza nas uspješna četiri mjeseca.

"Hrvatska je prepoznata kao odgovorna i sigurna turistička destinacija, što je potvrda svim naporima koje ulažemo stvarajući optimalne preduvjete za turiste i sugrađane. Sinergijom aktivnosti i suradnje cijelog turističkog sektora, kroz projekt 'Safe stay in Croatia', cijepljenjem turističkih radnika i postavljanjem dodatnih punktova za testiranje turista u turističkim središtima pokazali smo da je Hrvatska u potpunosti spremna za veća turistička kretanja", ocijenila je ministrica.


Veseli i interes gostiju iz Njemačke, Austrije, Poljske i Slovenije, kaže Brnjac, koja vjeruje da će taj "pozitivan trend nastaviti, uz povoljnu epidemiološku situaciju".

U istom priopćenju Ministarstva se prenosi i komentar direktora HTZ-a Kristjana Staničića, koji kaže da možemo biti zadovoljni dosadašnjim rezultatima, pogotovo u odnosu na isto vrijeme prošle godine kada, zbog 'lockdowna' i mjera koje su bile na snazi, gotovo da i nije bilo turističkog prometa.

"Imamo pozitivne trendove koji bude optimizam ususret glavnom ljetnom dijelu turističke godine, ali i ususret nadolazećim blagdanima Uzašašća i blagdana Duhova i Tijelova, u svibnju i lipnju, kada očekujemo turiste iz Austrije, Njemačke, Mađarske, Švicarske, Poljske, Francuske i druge", najavio je Staničić.

Podaci iz eVisitora i eCrewa (nautika) pokazuju da su strani turisti tijekom prvosvibanskog vikenda opet bili u većini, odnosno od ukupnih 41,4 tisuće turista stranih je bilo 23 tisuće, dok su od ukupnih 157 tisuća noćenja stranci ostvarili 112 tisuća noćenja.


hrvatski šah, komplet

Gledano prema tržištima, tijekom vikenda najveći broj noćenja ostvarili su domaći gosti, zatim slijede gosti iz Slovenije, Poljske i Njemačke, a gledano prema vrsti smještaja najviše noćenja ostvareno je u hotelima, kampovima i objektima u domaćinstvu, navodi se u priopćenju.


Ne iznoseći postotke odnosno usporedbe s istim razdobljem prošle godine, ni za dolaske i noćenja stranih te domaćih turista niti po regijama, iz Ministarstva turizma i sporta u priopćenju navode kako je tijekom proteklog vikenda, odnosno od petka, 30. travnja, do ponedjeljka, 3. svibnja, najviše noćenja bilo u Istri, na Kvarneru i Splitsko-dalmatinskoj te Zadarskoj županiji, a među destinacijama najviše je noćenja bilo u Rovinju, Zagrebu, Poreču, Zadru, Dubrovniku, Malom Lošinju i Splitu.Dobre naznake iz Amerike

Hrvatska je odradila promotivnu kampanju na tri emitivna turistička tržišta – u SAD-u, Kanadi i Velikoj Britaniji a kampanju je vidjelo preko 8 milijuna ljudi. Promotivne aktivnosti će se nastaviti i dalje. Vrlo intenzivno komuniciramo i putem stranih medija na tim tržištima i informiramo turiste kakva je situacija u Hrvatskoj, kako mogu putovati i sigurno boraviti, i u tom kontekstu je bila i kampanja 'Safe stay in Croatia', objašnjava direktor Hrvatske turističke zajednice Kristijan Staničić i dodaje kako „Safe stay in Croatia“ oznaka na svim turističkim objektima i kod pružatelja usluga, znači da su osigurali posebne standarde s kojima mogu pružiti visoki stupanj zdravstvene sigurnosti. Uskoro kreće i glavna brend kampanja „Trust me I've been there!“ , koja je personalizirana za 11 turističkih tržišta.

Prošle godine Hrvatska je bila jedina europska zemlja koja je prihvaćala američke turiste, te danas bilježi veći turistički promet s američkog kontinenta. Staničić kaže kako je u Hrvatsku nedavno stigla grupa od nekoliko američkih turističkih agentica, koje su obišle neke najznačajnije turističke destinacije i atrakcije.

Dojmovi su jako dobri, vidjet ćemo kroz naredne mjesece i realizaciju turističkog prometa koliko smo bili uspješni, kaže Staničić. Također, postoje i najave nekih kompanija za izravne letove između Hrvatske i SAD-a, što će znatno olakšati putovanja Amerikanaca prema Hrvatskoj.
Vjerujemo da je to jedan novi početak i da će se američki turisti u velikom broju vraćati u Hrvatsku, kao što je to primjer do 2019. godine., smatra Stančić.


vecernji.hr/HIC.hr
foto:

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre