27. srpnja 2009.
Odmor na Jadranu plaćaju 7000 eura na dan
U privatnoj plaži i bazenu, batleru, kuharu i sobarici uživaju rijetki gosti. Zajedničko im je to da za cijenu - ne pitaju
Je li idealan odmor uz osobnog batlera, kuhara, sobarice, privatnu plažu i, dakako, bazen te udovoljavanje gotovo svim mogućim željama? Za neke jest. Cijena je pritom "prava sitnica" - 7000 eura po danu. Takve usluge nudi dubrovački hotel "Excelsior" koji se nalazi u sustavu Jadranskih luksuznih hotela. Trenutačno je to najskuplji i najluksuzniji smještaj u ponudi na Jadranu koji ima razinu svjetskih standarda po usluzi i cijenama.
Za "Excelsiorom" nimalo ne zaostaje još jedna dubrovačka vila - "Šeherezada" u kojoj jednodnevni boravak stoji nešto manje od 7000 eura. Ruski magnat Viktor Vekselberg bio je iznajmio "Šeherezadu" na punih šest mjeseci, za što je platio milijun i pol eura. Iako je to namjeravao učiniti i sljedeće godine, uprava vile odbila ga je uz obrazloženje da bi im time kapaciteti bili predugo zauzeti. Vila ima 12 soba koje su popunjene svaki treći dan u godini, pa bi eventualno zakupljivanje na nekoliko mjeseci moglo odbiti druge zainteresirane goste.
Budući da zainteresiranih bogatih gostiju svake godine ima sve više, takvih luksuznih vila na Jadranu nema dovoljno da bi se zadovoljila potražnja. Stoga je i Uprava Jadranskih luksuznih hotela odlučila da će svaki njihov hotel s pet zvjezdica imati i svoju vilu za posebne i zahtjevne goste.
Na splitskom području visoki luksuzni smještaj nudi jedino hotel "Le Meridien" u Podstrani kod Splita, gdje, primjerice, predsjednički apartman stoji 2000 eura na dan. Na šibenskom području nema luksuznih vila i hotela, kao ni na biogradskom i zadarskom. Jedini koji se može svrstati među luksuznije je novi hotel "Bastion" u središtu Zadra na gradskim zidinama s pogledom na luku. Cijena sobe u punoj sezoni viša je od 300 eura po danu, dok je inače stotinjak eura, a apartman oko 200. Gosti su posebno zadovoljni hotelskim spa-centrom i vrhunskom gastronomskom ponudom. Iako se najavljivalo da će grupacija Jadranski luksuzni hoteli suvlasnika Gorana Štroka graditi luksuzni hotel s pet zvjezdica u prostoru nekadašnje tvornice Maraske na atraktivnoj lokaciji, zasad su odustali od te namjere, no definitivno je da će nekadašnja tvornica postati jedan od najluksuznijih hotela u Zadru.
Od zadarskog područja do Opatije nema luksuznijih hotela za goste dubokoga džepa. Obiteljski hotel "Mozart" s pet zvjezdica u Opatiji, osim luksuznih soba, ima i predsjednički apartman po cijeni od 600 eura za dan, a posebnost hotela je jelovnik organski zdrave hrane.

Od 750 do 3290 eura
Zasad se najluksuzniji odmor može provesti i u predsjedničkim apartmanima najboljih hotela s pet zvjezdica. Cijene noćenja u takvim apartmanima su od, primjerice, 750 eura do 3290 eura u dubrovačkim hotelima "Argentina" i "Excelsior", dok je cijena sobe u "Excelsioru" 540 eura na dan.

U sobama pjenušac i posebna kozmetika
Dnevni smještaj u hotelima s četiri ili pet zvjezdica na cijelom Jadranu stoji od 80 do 300 eura, a najviše cijene uvijek drže Dubrovnik i Hvar. Hotel "Excelsior" i njegove vile nisu jedini koji nude luksuzni i, dakako, skupi smještaj. Boravak u raskošnom apartmanu "Palacea", u kojem odsjedaju i svjetski državnici, stoji na dan 3000 eura, u što je uključen i pjenušac pri dolasku, limuzina, doručak u sobi, ali i posebna kozmetika u kupaonicama. Ni "Bellevue" ne zaostaje za "Palaceom", kako u luksuzu, tako i u cijeni - dan stoji 2200 eura. Odmah iza njih je hotel "Hilton" koji nudi standardiziranu svjetsku vrhunsku uslugu kao u bilo kojem hotelu iz tog lanca, a noćenje stoji 1105 eura, u što je uključen prijevoz, usluge u sobi, kokteli, novine... U hotelu "Argentina" nemaju predsjedničke apartmane nego apartmane od šezdesetak metara četvornih koji stoje 750 eura na dan. U vili "Orsula" apartmani također stoje 750 eura za dan, dok su sobe 450 eura. Ljubica Ivićev-Balen, Vjesnik

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre