8. kolovoza 2014.
90 SPELEOLOŠKIH OBJEKATA
Prirodni biser zadarskog područja – NP Paklenica
NP Paklenica u turističkoj sezoni 2014. godine zaključno s krajem lipnja posjetilo je 42.318 posjetitelja, te je u odnosu na lanjsku godinu neznatno porastao proj posjetitelja. Većina posjetitelja dolazi iz inozemstva, a prednjače Nijemci, Austrijanci, Česi, Slovenci, doznaje narod.hr iz NP Pakelnica.
Najveći prirodni biser zadarskog područja je Nacionalni park Paklenica, koji obuhvaća najatraktivnije dijelove južnog Velebita na površini od svega 96 km2. Glavna su mu atrakcija dva impresivna klanca Velike i Male Paklenice, usječena u planinu od mora do najviših vrhova Velebita.


Zbog svoje jedinstvene prirodne osnove, izuzetnih geomorfoloških oblika i veličanstvenih šuma, prostor Velike i Male Paklenice već je 1949. g. proglašen nacionalnim parkom.
U parku ima i više neobičnih krških formi, spilja, a uslijed velikih razlika u klimi očuvana je i bogata flora i fauna. Usprkos divljini Paklenica je lako dostupna zbog blizine Jadranske turističke ceste i autoceste.
Istodobno privlačne i zastrašujuće vizure Velebita iznad ljetovališta Starigrad-Paklenica jednostavno mame turiste željne laganih avantura, a kretanje po parku olakšavaju brojni putokazi ispisani na više stranih jezika. Kroz divljinu klanca Velike Paklenice, kroz koji su nekoć gorštačke žene na leđima iz primorja nosile sol, a iz plodne unutrašnjosti Like žito, danas prolazi ugodna pješačka staza.
Na području parka nalazi se oko 90 speleoloških objekata, među kojima se veličinom i bogatstvom podzemnih ukrasa ističu špilja Manita peć i jama Vodarica. Šume pokrivaju dvije trećine površine Parka i odlikuju se bogatstvom biljnih zajednica.


Prepoznatljiva obilježja Nacionalnog parka Paklenica su autohtone šume crnog bora, nekoliko tipova bukovih šuma, i duboki kanjoni s potocima – bujičnjacima Velika i Mala Paklenica. Širi prostor NP Paklenica odlikuje se i bogatom i raznolikom kulturnom baštinom.
Nacionalni park Paklenica obiluje brojnim krškim reljefnim oblicima, među kojima su vrlo značajni podzemni oblici, špilje i jame.
Bogatstvo biljnog svijeta očituje se u popisu od do sada 1000 zabilježenih biljnih vrsta i podvrsta, od čega je 79 endemičnih.
Ime Paklenica najvjerojatnije potječe od smole crnog bora, tzv. „pakline“, koju je lokalno stanovništvo koristilo u narodnoj medicini, za zacjeljivanje rana, zatim kao luč – za osvjetljenje te za premazivanje drvenih brodova.


Svake godine u parku se nastoje dodati neke nove sadržaje ili unaprijediti postojeće, tako se ove godine otvorila nova  pješačko – edukativna staza “Pjeskarica”. Staza je duga 1506 m i nalazi se na lijevoj obali potoka Velike Paklenice. Uz stazu su postavljene i edukativne ploče, a osiguran je i prostor na kojemu se mogu održavati učionice u prirodi. Staza je dobila naziv prema pjeskarici, endemskoj biljci koja raste jedino u kanjonima Velike i Male Paklenice i nigdje drugdje na svijetu.
Upoznajte čudesan svijet NP Paklenica kroz predivan video!

narod
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre