HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
zlatnici i srebrnjaci30.kolovoza 2020.
POLITIČKI MOTIVIRAN PROSVJED
Berlinska policija zaustavila prosvjed protiv nošenja maski

Berlin, prosvjed protiv nošenja maski


Policija u Berlinu je naredila prekid prosvjeda protivnika mjera protiv pandemije koronavirusa zbog nepridržavanja pravila o nošenju maski i održavanja razmaka, priopćila je policija u subotu preko Twittera.


“Nažalost nama ne preostaje ništa drugo: organizatorima prosvjeda smo priopćili odluku o prekidu prosvjeda jer dosadašnja upozorenja nisu urodila pridržavanjem uvjeta za održavanje prosvjeda”, priopćila je policija preko Twittera.


Nakon što je sud ukinuo zabranu prosvjeda protivnika mjera protiv širenja pandemija koronavirusa što ga je prije nekoliko dana izdao grad Berlin, policija je objavila da će prosvjed biti toleriran jedino ako se sudionici budu pridržavali pravila o razmaku i nošenju zaštitnih maski što međutim nije bio slučaj.


“Pravilo o održavanju razmaka, usprkos višestrukom zahtjevu preko razglasa, nije poštivano”, stoji u priopćenju.

Berlinski gradski pročelnik za unutarnje poslove Andreas Geisel je rekao da je oko 200 osoba privedeno ispred ruskog veleposlanstva nakon što su bacali kamenje i boce na policajce, i većina je kasnije puštena. Nitko nije ozlijeđen. Prema podacima vlasti ukupno je oko 38.000 osoba sudjelovalo, većinom mirno, na skupu tijekom kojeg su organizatori pozvali na okončanje svih mjera protiv novog koronavirusa.

Organizator prosvjeda je inicijativa “Queerdenken 711” iz Stuttgarta ali i desno-populistička Alternativa za Njemačku (AfD).


Prosvjednici su u Berlin počeli stizati u subotu od ranog jutra a u koloni su se mogle vidjeti mnogobrojne zastava Rusije, Njemačke ali i zastave Njemačkog carstva.


Prosvjednici su tražili odlazak kancelarke Angele Merkel i ukidanje svih mjera borbe protiv koronavirusa
a nosili su i transparente s članovima njemačke vlade u zatvoreničkim odorama.


Mediji javljaju o “miješanoj publici” među prosvjednicima: od čitavih obitelji do pripadnika ekstremne desnice.


Među prosvjednike protiv mjera borbe protiv širenja zaraze dosad su se ubacivali pripadnici krajnje desnice i tzv. Građana Reicha, pri čemu se radi o grupacijama koje negiraju postojanja SR Njemačke.


Za poslijepodne su najavljeni i protuprosvjedi ali je nakon zabrane glavnog okupljanja pred Brandenburškim vratima upitno njihovo održavanje.


Pandemija se ne zaustavlja

Kao i brojne europske zemlje, Njemačka je posljednjih tjedana suočena s nastavkom pandemije s prosječno oko 1500 novih slučajeva dnevno.

U svijetu je od početak epidemije od covida-19 umrlo najmanje 838.271 ljudi, prema podacima agencije France presse na temelju službenih izvora u subotu.

Dijagnosticirano je oko 24,8 milijuna slučajeva zaraze.

 hrt/HIC.hr
foto: