HIC https://made-in-croatia.com.hr/hr/proizvodi/drzavna-i-druga-obiljezja-drzavna-obiljezja-213
vijesti-svijet


zlatnici i srebrnjaci


14.kolovoza 2020.
NAKON POBJEDE LUKAŠENKA NA IZBORIMA

U Bjelorusiji nemiri i prosvjedi, uhićeno 7 tisuća prosvjednika

Aleksandar Lukašenko

Nakon što je dugogodišnji predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko objavio pobjedu na izborima na ulice su izašli prosvjednici optužujući ga za lažiranje rezultata izbora. Skupine ljudi izašle su na ulicei u četvrtak, peti dan za redom, zahtijevajući ostavku Lukašenka iako su preliminarni rezultati Izbornog povjerenstva pokazali da je dobio potporu 80 posto glasača. Lukašenko (65) već 25 godina je neprikosnoveni vladar te bivše sovjetske republike, bez tolerancije prema neistomišljenicima.

Na ulice su izašle snage sigurnosti i gumenim mecima i šok bombama rastjerivali su i uhućivali prosvjednike. Više tisuća ih je zadržano je u pritvorima.

Ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je u četvrtak da je dan ranije pritvoreno oko 700 prosvjednika. Prema službenim podacima, policija je od nedjelje navečer u pritvoru zadržala gotovo 7 tisuća ljudi.

Ministar unutarnjih poslova Jurij Karajev putem državne se televizije ispričao se građanima za uhićenja toliko nevinih ljudi. Rekao je kako je došlo do "slučajnih" uhićenja uslijed policijske akcije suzbijanja masovnih prosvjeda.

- Kao čelna osoba, želio bih preuzeti odgovornost i iskreno se ispričati tim ljudima, kazao je Karajev.

Obitelji i prijatelji okupili su se u petak rano ujutro ispred zatvora Okrestina u glavnom gradu Minsku kako bi dočekali svoje voljene nakon što su ih počeli puštati iz pritvora. Mnogi su svjedočili o ozbiljnom maltretiranju u zatvoru i pokazivali zadobivene ozljede. Vlasti su priznale da su neki zadržani bez ikakvog razloga.


ATENA maslinovo ulje


hrt /HIC.hr
foto: