HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
Made-in-Croatia, hrvatski proizvodi i hrvatski suveniri10.veljače 2020
VRIJEME
Na području Europe hara oluja Ciara

oluja ciara

Stotine letova otkazane su u ponedjeljak u Njemačkoj zbog snažne zimske oluje na sjeveru Europe gdje je najmanje jedna osoba poginula, pričinjene su štete, a deseci tisuća kućanstava ostali su bez struje zbog vjetrova uraganske snage, prenose agencije. 

Oluja Ciara hara zapadom Europe, a snažni vjetrovi i poplave pogodili su i Veliku Britaniju. Više od 20.000 domova ostalo je bez struje, a u cijeloj zemlji su na snazi upozorenja na poplave, jutarnji je prenijeo BBC vijest


Problemi u prometu u Njemačkoj

Oštećene su i željeznice pa Network Rain poziva sve putnike da provjere rute prije putovanja. Krhotine koje je donio vjetar i brojne poplave poremetile su brojne željezničke linije. Zbog oluje su odgođene i brojne željezničke linije na zapadu Njemačke.


U Njemačkoj oluja pod imenom Sabine, a drugdje nazvana Chiara, se kreće od zapada prema istoku kontinenta pošto je udarila o britanske otoke, zahvatila Francusku i širila se istočno do Poljske.

Posebno je teško pogođen Muenchen u čijoj je zračnoj luci otkazano 420 letova. Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa prizemljila je sve kontinentale letove do 13 sati, a sve interkontinentalne do 14 sati u ponedjeljak, prenosi agencija dpa.

Letovi su ponovno uspostavljeni u frankfurtskoj zračnoj luci, gdje je u nedjelju bilo otkazano 190 letova. Oko 150 letova ukupno otkazano je u Duesseldorfu i Koelnu.

Njemački željeznički prijevoznik Deutsche Bahn objavio je u nedjelju navečer da planira prekinuti promet zbog oluje.

Velika Britanija: Moglo bi pasti i 20 centimetara snijega

Za Veliku Britaniju su na snazi i žuta upozorenja zbog mogućeg snijega, leda i vjetra. Meteorolozi upozoravaju da bi u nekim dijelovima Velike Britanije moglo pasti i do 20 centimetara snijega.

Obilne kiše i vjetar koji je puhao brzinom od 156 kilometara na sat uzrokovali su jučer i velike poplave.

Upozorenja zbog vjetra i snijega na snazi su i u Sjevernoj Irskoj i u većem dijelu Škotske. Dijelovi sjeverne Engleske danas očekuju snijeg i led.

Iako se u većini domova vratila električna energija, deseci tisuća kućanstava i dalje su bez struje.

Zbog oluje je jučer otkazano i stotine letova, a još se otkazanih letova očekuje i danas zbog oluje Ciara. Loše se vrijeme očekuje i u nastavku tjedna.

U Škotskoj je u gradu Hawick oluja uništila jedan hotel. Bujica je stražnji zid hotela potpuno razbila i uništila i krhotine odnijela u rijeku Teviot. Izdano je više upozorenja na poplave za taj hotel, ali i za ostale objekte na obali te rijeke.

Pogledajte galeriju kojui je priredio jutarnji.hr


U Švedskoj jedan poginuli

U Švedskoj je jedan muškarac poginuo, a za drugim se traga pošto im se čamac, dok su ribarili, prevrnuo u nedjelju na jezeru Svenljunga zbog snažnih vjetrova, objavila je policija u ponedjeljak.

Meteorološke službe upozorile su na visoku razinu mora na obalama Danske, Norveške, Švedske i Finske. 

Oko 10.000 kućanstava u Velikoj Britaniji i Irskoj ostalo je bez struje, a službe su upozorile na poplave u Škotskoj i Engleskoj.

Operator Enedis objavio je da je oluja na područjima sjeverne Francuske ostavila bez struje 130.000 kućanstava u ponedjeljak ujutro. 

Na sjeveru Francuske otkazani su regionalni vlakovi, a nadležne službe objavile su narančastu uzbunu zbog snažnih vjetrova u 32 departmana. 

U Poljskoj je bez struje više od 55.000 kućanstava u ponedjeljak ujutro, objavila je novinska agencija PAP.

Zbog snažnih vjetrova vatrogasci su morali intervenirati 1100 puta, uglavnom na uklanjanju srušenih stabala.

I u Belgiji je oluja izazvala štete diljem zemlje: srušena su stabla i granje, blokirane ceste u nekoliko pokrajina, padali su crijepovi. 

U glavnome gradu Bruxellesu dio pročelja urušio se na cestu u jugoistočnoj četvrti Huy, a urušio se i dio krovišta nad bazenom, prenijela je novinska agencija Belga.

Vjetrovi su puhali snagom od 115 kilometara na sat u gradu Middelkerku.

U Švicarskoj je bilo zatvoreno u ponedjeljak nekoliko željezničkih linija, žičara i škola zbog vjetrova brzine do 148 kilometara na sat.

Slovenija: jak vjetar, srušeno stablo ubilo vozača. Jak vjetar, koji je tijekom noći s nedjelje na ponedjeljak zahvatio sjeveroistočni dio Slovenije, stvara probleme u prometu i opskrbi električnom energijom, a jedna je osoba poginula kada se na automobil srušilo stablo.

Kako je objavila policija, na cesti Dravograd-Maribor jutros je oko 5 sati srušeno stablo palo na vozača koji je vozio prema Mariboru i on je umro na mjestu nesreće. Njegov identitet još se utvrđuje, a cesta je zatvorena. Zbog jakog vjetra u brojnim mjestima u tom dijelu zemlje srušena su stabla, problemi su u prometu, ali i opskrbi električnom energijom, pa je više od tisuću potrošača bez struje.

Zbog jakog vjetra jugozapadnog smjera, koji na pojedinim mjestima dostiže brzinu do 100 kilometara na sat, agencija za okoliš za cijelo je područje Slovenije proglasila narančasti alarm, drugi najviši stupanj opasnosti od elementarnih nepogoda, no predviđa se da će vjetar do večeri oslabjeti.

 

 


U Škotskoj bujica oštetila hotel, dijelove građevine odnijela je voda.Jak vjetar u Zagrebu

Vjetar koji od danas od jutra “šamara” po Zagrebu i okolici prouzročio je nevolje građanima. Zbog toga su unazad tri sata zagrebački i zaprešićki vatrogasci intervenirali desetak puta.

Od 11 sati na nekoliko lokacija u Zagrebu iščupana ili polomljena stabla omela su promet pa su vatrogasci sa Budenečkog puta, Jordanovačke livade, novozagrebačke ulice Većeslava Holjevca te sesvetskog Bedema ljubavi uklanjali stabla s prometnica.

Osim toga, na zagrebačkoj Volovčici točnije u Ivanićgradskoj sa krova Doma za starije visio je kolektor koji je 'prijetio' padom na prolaznike.

Osim vjetra, bilo je i vatre pa su intervencije gašenja požara zabilježene na Markuševečkom popovcu ali i u stanu u Kikićevoj ulici na Srednjacima.

Vjetar zadaje glavobolje i u Zaprešiću. S krova zgrade u Ulici Matije Skurjenija otrgnut je dio limenog krova nešto prije podneva, a kojeg su vatrogasci potom uspjeli pričvrstiti ponovno na objekt.

Nešto prije toga, zaprešićki vatrogasci intervenirali su i u Novoj ulici gdje je uslijed naleta vjetra otrgnut krov sa zgrade.

Zabrinuti stanari su na intervenciju osim vatrogasaca pozvali i krovopokrivača kako bi udruženim snagama riješili prijeteći problem.jutarnji.hr /HIC.hr
foto: