HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/


Hrvatski šah, setChristmas bellsChristmas bells Christmas bells
biblijski Božić
Božić u Hrvata
hrvatski pučki običaji
ukrašavanje doma
blagdanska jela
božićne pjesme


zlatnici i srebrnjaci
04.siječnja 2021.
CJEPIVO PROTIV COVID-a
U Hrvatsku stigla nova pošiljka Pfizerovog cjepiva

cjepivo


U Hrvatsku je stigla nova isporuka Pfizerova i BioNTechova cjepiva, 17.550 doza. Dio se nalazi u HZJZ-u, a dio je distribuiran u županijske zavode koji imaju hladnjače i mogućnost skladištenja. Nastavljaju se cijepiti najranjivije skupine - zdravstveni djelatnici na prvoj liniji borbe protiv koronavirusa te štićenici i djelatnici domova za starije osobe. U drugoj fazi cijepit će se osobe starije od 65 godina i kronični bolesnici.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak potvrdio je i da bi Europska agencija za lijekove danas trebala odobriti i Modernino cjepivo, te bi vrlo brzo trebala krenuti i njegova distribucija, rekla je u podnevnom Dnevniku HTV-a novinarka HRT-a Margareta JozinovićStigla prva pošiljka cjepiva, počelo cijepljenje

Branka Aničić, cijepljenje protiv Covida

U Hrvatsku je u subotu 26.prosinca stigla prva pošiljka cjepiva protiv Covida a u nedjelju
je počelo i cijepljenje. Prva je cijepljena 81-godišnja Branka Aničić, štićenica Doma za starije osobe na zagrebačkoj Trešnjevki. Gospođa Aničić je rekla kako je sretna što se prva cijepila i što je cjepivo brzo stiglo kako bi svi mogli krenuti u normalniji život.

- Presretni smo što je naš dom izabran i da sa prva, da konačno krenemo u neki normalniji život. Cjepivo je brzo došlo, brže nego što smo se nadali. Sad to trebamo svi prihvatiti, radi prijatelja, obitelji, nas samih, kazala je Branka Aničić. Dodaje da cijepljenje nije ni osjetila te je pozvala sve da se cijepe protiv koronavirusa kako bi se ponovno mogli družiti s prijateljima i obitelji.

Liječnik koji skrbi o štićenicima doma, i koji je obavio prvo cijepljenje Miro Hanžovečki rekao je kako će tijekom dana u domu biti cijepljeno 20 korisnika a u idućih nekoliko dana još 110 štićenika.

- Ponosan sam što smo omogućili da oni kojima je najpotrebnije dobiju cjepivo u pravom trenutku. Sretni smo što nam je to sredstvo na raspolaganju, kazao je Hanžovački.

U 11 zagrebačkih domova bit će cijepljeno u tri dana 1040 štićenika i 250 u pet privatnih domova.   

Cijepljenju je prisustvovao i premijer Andrej Plenković. Čestitao je gospođi Aničić i kazao  da je sretan što cjepivo ide najprije najranjivijim građanima  i zdravstvenim radnicima. Dodao je kako očekuje "da ćemo uskoro biti u prilici vratiti se u normalan život".

Govoreći o tome zašto se političari nisu prvi cijepili kazao je da je "politička odluka bila da cjepivo dobiju oni na prvoj crti obrane i oni koji rade s najranjivijim građanima".

- Bit će vremena za takvu vrstu cijepljenja, demonstracija koje bi trebale na određeni način potaknuti ljude da se cijepe. Ove doze su za one kojima cjepivo najviše treba. Uvjeren sam da će se kroz mjesece pred nama ogroman broj hrvatskih građana cijepiti, kazao je premijer i dodao kako misli da je svima dosta života koji nije uobičajen.

Cijepljenju su prisustvovali i ravnatelj Hrvatskog za javno zdravstvo Krunoslav Capak te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

hrvatski šah, komplet


U Hrvatsku stiglo prvih 9750 doza cjepiva

Prvih 9750 doza cjepiva protiv koronavirusa tvrtke Pfizer-BioNTech stiglo je u subotu u Hrvatsku. Zatim je počela priprema u vezi distribucije po županijama. 

Cjepivo će biti besplatno i građani će se cijepiti na dobrovoljnoj osnovi. Dosad je Hrvatska osigurala 5.905.000 doza cjepiva protiv bolesti COVID-19, a cilj je da se cijepi najmanje 70 posto građana.

Raspored cijepljenja po ustanovama

U nastavku donosimo i detaljan raspored cijepljenja po ustanovama diljem Hrvatske

Nedjelja, 27. prosinca 2020.

Zagrebačka županija
Dom za starije i nemoćne osobe Juro Barišić, Jakovlje: 11 sati

Krapinsko-zagorska županija

Zavod za hitnu medicinu, Krapina: 15.00 sati. 14 sati.Među onima koji su se prvi cijepili je liječnica Iskra Pezdirc koja je naglasila kako je sve prošlo u najboljem redu."Pozivam sve građane da se cijepe i da vjeruju znanosti jer to je jedini način da se vratimo na staro normalno”, poručila je Pezdirc. Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Tomislav Jadan rekao je da su dobili prvih 450 doza cjepiva.
tigla prva pošiljka od 315 doza cjepiva tvrtke Pfizer-BioNTech.

Sisačko-moslavačka županija
Dom za starije i nemoćne osobe Sisak: 14 sati. U ovu županiju je došlo 390 doza. Prema dogovorenom planu cijepljenja, najprije su se cijepili korisnici i djelatnici Doma za starije i nemoćne osobe u Sisku, te medicinsko osoblje sisačke Opće bolnice "Dr. Ivo Pedišić" Sisak. Prva osoba u županiji koja je primila cjepivo je 91-godišnja korisnica sisačkog doma Vera Sabljak.

Karlovačka županija
Obiteljski Dom za starije i nemoćne Zlatna Jesen, Karlovac: 10.30 sati

Varaždinska županija
Dom za starije i nemoćne osobe Varaždin: 13 sati i Opća bolnica Varaždin: 13.30 sati. Prvi je cijepljen 89-godišnji umirovljeni liječnik Panteleimon Proskura. Prvi cijepljeni izjavio je da se osjeća dobro, normalno, kao i prije injekcije.

Koprivničko-križevačka županija
Dom za starije i nemoćne osobe u Koprivnici. U ovu županiju je stigla prva pošiljka od 315 doza cjepiva tvrtke Pfizer-BioNTech.Mirjana Baric 67-godišnja je umirovljenica i štićenica Doma za starije i nemoćne Zlatna jesen u Karlovcu i prva je osoba u Karlovačkoj županiji koja je primila cjepivo protiv koronavirusa.

Bjelovarsko-bilogorska županija
Dom umirovljenika Vita Nova Bjelovar: 11 sati / Opća bolnica Bjelovar: 11.30 sati
U županiju je stiglo prvih 305 doza cjepiva protiv koronavirusa a prvo cjepivo na području županije primili su djelatnici Zavoda za hitnu medicinu, odnosno voditeljica Zlata Ileković Pejić.Primorsko-goranska županija

Dom za starije osobe Kantrida, Rijeka: 11 sati. Dubravka Pavlović, 93-godišnja Riječanka, korisnica Doma zastarije osobe na Kantridi, prva je osoba u Primorsko-goranskoj županiji cijepljena protiv virusa COVID-19. U domu je već dvije godine, vitalna je i druželjubiva, ali tužna što je epidemija onemogućila da viđa svoju obitelj. Nakon što ju je cijepio, dr. Dobrici Rončeviću je rekla: ''Ovo je baš igra''.Ličko-senjska županija

Dom za starije i nemoćne osobe u Otočcu: 14 sati. Štićenici doma za starije koja je primila prvo cjepivo u toj županiji Darko Milinović je kazao: "Vi radite jedan mali korak za sebe, za Hrvatsku, za Europu i za svijet. Mali korak za vas, a veliki za svijet. Vi se prva u županiji cijepite i uvjeren sam da sudjelujete
u pobjedi nad koronavirusom".

Virovitičko-podravska županija
Virovitica, Opća bolnica Virovitica: 14 sati. U virovitičkoj Općoj bolnicije protiv koronavirusa cijepljena prva osoba u ovoj županiji , epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo Sveti Rok i predsjednik Hrvatskog epidemiološkog društva, dr. Miroslav Venus. U županiju je stiglo 235 doza s prvenstvenom namjerom da se procjepe djelatnici COVID odjela bolnice, zdravstveni djelatnici Zavoda za hitnu medicinu i korisnici četiri doma za stare i nemoćne.

Požeško-slavonska županija
Opća bolnica Požega: 14 sati
Dom za starije i nemoćne osobe Požega: 14.30 sati

Brodsko-posavska županija
Dom za starije i nemoćne osobe Slavonski Brod: 14 sati.Prva je cjepivo primila 78-godišnja umirovljenica Ruža Križ, korisnica Doma za starije i nemoćne u Slavonskom Brodu gdje je u nedjelju cijepljeno oko 160 osoba. "Prva sam se prijavila za cijepljenje, nije me strah. Pozivam i sve druge da se cijepe", rekla je Križ nakon cijepljenja.

Zadarska županija
Dom za starije i nemoćne osobe Zadar na Sfingi: 14 sati. Prvi je cijepljen 55-godišnji štićenik Doma za odrasle osobe sv. Frane u Zadru . Muškarca je cijepio voditelj Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Zadar Alan Medić, koji je kazao da će se u nedjelju cijepiti 210 korisnika četiriju najvećih domova za starije.

Osječko-baranjska županija
Dom za starije i nemoćne osobe Osijek: 15 sati. Prva se cijepila dugogodišnja korisnica doma za starije i nemoćne osobe u Drinskoj ulici u Osijeku, 74-godišnja Ružica Patajac. Nakon cijepljenja je izjavila kako se odlučila cijepiti jer prati situaciju u vezi s epidemijom koronavirusa i smatra kako treba slušati savjete epidemiološke struke. u Županiju je stiglo 645 doza cjepiva, od kojih je 485 namijenjeno domovima za starije i nemoćne osobe, a ostatak za zdravstvene ustanove.
KBC Osijek: 16 sati

Šibensko-kninska županija
Opća bolnica Šibenik: 18.30 sati

Vukovarsko-srijemska županija
Zavod za hitnu medicinu, Vinkovci: 13 sati

Splitsko-dalmatinska županija
Dom za starije i nemoćne osobe Split - Zenta: 16 sati
KBC Split: 16.30 sati

Istarska županija
Opća bolnica Pula: 14 sati

Dubrovačko-neretvanska županija

Opća bolnica Dubrovnik te Dom za starije i nemoćne osobe Dubrovnik (prva cijepljenja obavit će se u ponedjeljak)

Međimurska županija
Dom za starije i nemoćne osobe u Čakovcu: 14 sati

Napomena: Pored ovih lokacija, cijepljenje će se u naredna tri dana odvijati i u drugim domovima za starije i nemoćne osobe te zdravstvenim ustanovama diljem Hrvatske.HRT/ HIC.hr
foto:dnevnik.hr


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre