HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
turističke vijesti

  

 

 31.siječnja 2020.
TURIZAM
U Moskvi održan Dan hrvatskog turizma

Moskva


U Moskvi je održan Dan hrvatskog turizma. Na manifestaciji, uz ministra Garija Cappellija i direktora Hrvatske turističke zajednice Kristjana Staničića, sudjelovali su i predstavnici turističke industrije obiju zemalja - Hrvatske i Rusije.

Naši predstavnici žele napraviti iskorak u prezentaciji Hrvatske kao vodećeg turističkog odredišta za ruske turiste i tamošnju turističku industriju, a povod je - povećan broj dolazaka ruskih turista i važnost ruskog tržišta.

Interes za sudjelovanjem premašio je sva očekivanja pa u poslovnom dijelu programa sudjeluje 35 hrvatskih i preko 100 ruskih subjekata iz turističkog sektora, uz brojne predstavnike ruskih medija i visokih uzvanika iz ruskog javnog i političkog života.

Ministar Cappelli se, u pratnji veleposlanika RH u Ruskoj Federaciji Tomislava Cara, državnog tajnika Ministarstva turizma Tončija Glavine i pomoćnice ministra Olivere Šarić, sastao s ruskim kolegama Sergejem Sergejevićem Galkinom, zamjenikom ministra ekonomskog razvoja zaduženim za sektor turizma te Sergejem Čerjominom, ministrom u gradskoj Vladi Moskve i šefom Odjela za vanjsko-ekonomsku djelatnost i međunarodne odnose. Ministar Cappelli istaknuo je pozitivne hrvatsko –ruske odnose te naglasio važnost ruskog tržišta.

Hrvatska pridaje važnost promicanju suradnje s Ruskom Federacijom na svim područjima od zajedničkog interesa stoga nam je cilj nastaviti jačati prepoznatljivost Hrvatske na ruskom tržištu. Posebno velik potencijal postoji u području zdravstvenog turizma, odnosno specifičnih zdravstveno-turističkih aranžmana i organiziranih dolazaka turista i pacijenata. Hrvatska je svake godine sve popularnija među gostima iz Rusije te nam je iznimno drago što najveći ruski turoperatori uviđaju naš kontinuiran rad na unaprjeđenju kvalitete te i ove godine stvaraju dodatne ponude za Hrvatsku“, izjavio je Cappelli. Zamjenik ministra Galkin je poručio kako Hrvatska geografski nije velika zemlja, ali da je strateški interesantna i za investicije u turizmu i kao odmorišna destinacija Rusa obzirom da nudi sve što ruski turisti traže, prije svega sigurnost i kvalitetu ponude. Galkin je također naglasio kako je s ciljem postizanja još veće konkurentnosti potrebno poticati ulaganja u nove smještajne kapacitete.

Direktor HTZ-a Kristjan Staničić naglasio je važnost novog pristupa u promociji i odnosima s partnerima na ruskom tržištu. „Ove godine odlučili smo se u Rusiji, umjesto klasičnog sajamskog nastupa, predstaviti cjelodnevnim događanjem u srcu Moskve i na jednom mjestu organizirati veliku poslovnu radionicu, ali i program zabavnog karaktera te na inovativan način predstaviti hrvatsku kulturnu baštinu, gastronomiju i modu. Naš promotivni iskorak rezultirao je iznimno velikim interesom partnera, a vjerujem da ćemo kroz susret s predstavnicima Ruskog udruženja turističkih agencija i turoperatora ATOR i Turističke organizacije Rusije Rosturizam doći do novih konkretnih rješenja usmjerenih na daljnji rast pozitivnih trendova s ruskog emitivnog tržišta“, izjavio je direktor Staničić, dodavši kako u 2019. godini bilježimo 14 posto više dolazaka i 6 posto više noćenja ruskih gostiju u odnosu na godinu ranije, dok se u ovoj godini očekuje da će porast ruskih turista u Hrvatskoj premašiti taj postotak.

 
Na jutarnjem panelu na temu Novi trendovi i potencijali hrvatskog turizma u Rusiji, uz veleposlanika RH u Ruskoj Federaciji Tomislava Cara i zamjenika ravnateljice Rosturizma Sergeja Karnjeva koji su održali uvodne govore, sudjelovali su direktor Staničić, državni tajnik u Ministarstvu turizma Glavina, predsjednik UHPA-e Tomislav Fain, ministar Vlade grada Moskve Sergej Čerjomin, glavni savjetnik Rosturizma Dmitri Gorin te direktorica ATOR-a Maja Lomidze. U drugom dijelu dana održana je i poslovna b2b radionica na temu općeg, nautičkog i zdravstvenog turizma, na kojoj je sudjelovalo više od 135 ruskih i hrvatskih turističkih poslovnih subjekata.

 

Prezentacija hrvatske eno-gastronomije, kulture i mode
 
U popodnevnim satima održan je posebno osmišljen zabavni program na s kulinarskim performansom chefova Podravkine Coolinarike Mišela Tokića i Zorana Delića, koji su prezentirali način pripreme tradicionalnih hrvatskih jela. Uzvanici su mogli upoznati okuse Hrvatske uz jela i prezentaciju vina. Program je upotpunjen viteškim programom uz pratnju glazbe iz mega popularne serije „Game of Thrones“, snimane u Hrvatskoj. Na zabavnom dijelu programa sudjelovali su diplomati iz zemalja Europske unije u Moskvi te predstavnici Grada Moskve, Trgovačke komore Ruske Federacije, Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije uz izaslanike ruske Dume.


- hrvatski eno proizvodi
- hrvatski gastro proizvodi

 

Na ovom turističkom događanju sudjelovala je i poznata hrvatska modna dizajnerica Aleksandra Dojčinović koja je ruskim uzvanicima predstavila svoju modnu kolekciju.
U večernim satima održana je gala večera za hrvatske sudionike i najvažnije ruske partnere na kojoj su dodijeljene nagrade turističkim agencijama TUI, Paks i Ruski ekspres, koje su u prošloj godini u Hrvatsku dovele najveći broj ruskih turista, ali i TV kućama TV Petnica, NTV i Prvi kanal Rusija, koje su u 2019. godini snimile odlične priloge o našoj zemlji i na taj način doprinijele promociji na ruskom tržištu.

Od hrvatskih sudionika na Danu hrvatskog turizma u Moskvi, uz HTZ, sudjelovali su turističke zajednice grada Zagreba, Crikvenice te Kvarnera, Zagrebačke i Šibensko-kninske županije, ali i tvrtke kao što su Croatia Airlines, Valamar Riviera, Falkensteiner hotels and residences, Katarinaline, Zračna luka Zadar i drugi.
ministarstvo turizam/ HIC.hr
foto: arhiv
 

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre