HIC grbovi-500-100


masovne grobnice-lokacije

masovne grobnice 1


masovne grobnice-2

Jedan od rijetko preživjelih s Jazovke

 

13.rujna 2020.
PRONAĐENI U JAMI
U Otočcu pokopani ostaci 15 civila koje je ubila OZNA

pokop ostataka 15 zrtava OZNE u Otočcu

Na 74. godišnjicu pogibije 15 civilnih žrtava poslijeratnog razdoblja Drugog svjetskog rata, u Otočcu je 12. rujna 2020. održan njihov dostojanstven posljednji ispraćaj i obred pokopa. Civili podrijetlom iz Otočca, Ličkog Lešća, Sinca i Hrvatskog Polja ubijeni su 16. rujna 1946. godine i bačeni u jamu po nalogu lokalne OZNE.

Pokopu petnaest žrtava poslijeratnog razdoblja Drugog svjetskog rata nazočio je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved s pomoćnicima ministra Stjepanom Sučićem i Dinkom Tandarom te suradnicima, izaslanica predsjednika Hrvatskoga sabora, gradonačelnik Grada Otočca, predstavnici jedinica lokalne i regionalne samouprave, članovi obitelj žrtva, hrvatski branitelji, predstavnici udruga te ostali okupljeni na dostojnoj sahrani žrtava.

Svetu misu i obred pokopa predvodio je biskup u miru mons. Mile Bogović uz koncelebraciju župnika mons. Šporčića i ostalih svećenika dekanata.

Biskup Bogović u propovijedi se osvrnuo na Isusovo pokazivanje njegovih rana te istaknuo kako se na današnjem pokopu govori upravo o ranama. Naglasio je nužnost vrednovanja žrtava tijekom duge hrvatske povijesti i prisjetio se svih neekshumiranih žrtva te istaknuo važnost Svehrvatskog groba na kojem bi im se odala dostojna počast. Mons. Bogović rekao je kako vjeruje, jednako kao i obitelji žrtava, da je ovim načinom pokopa učinjeno najbolje što se moglo te izrazio zahvalnost Ministarstvu i svima koji su sudjelovali u ovom procesu na pružanju ljudskog dostojanstva žrtvama ovim posljednjim ispraćajem te je zazvao Božji zagrljaj za žrtve koje se danas pokapaju.


Nakon svete mise, okupljenima se obratio potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te gđa Marija Grgurić, u ime članova obitelji žrtava, a potom je održan obred pokopa te su položeni vijenci i zapaljene svijeće za žrtve.


Marija Grtgurić

Gđa Grgurić istaknula je kako se obitelji danas, nakon pune 74. godine opraštaju od svojih predaka jer to nisu smjeli 1946. godine. Istaknula je kako su djeca ovim zločinačkim ostavljena bez roditelja te kako vjeruje da danas pronalaze svoj mir. U ime članova obitelji zahvalila je svima koji su sudjelovali u dostojanstvenom pokopu žrtva.

Tomo Medved

Ministar Medved u svom obraćanju okupljenima je naglasio kako se ovim činom posljednjeg ispraćaja i dostojnog pokopa pokazuje primjeren odnos prema žrtvama i odaje im se poštovanje.

„Svojim odnosom prema svim nevinim žrtvama ova je Vlada pokazala spremnost suočiti se s prošlošću
i sposobnost nositi se s izazovima vremena u kojem živimo, svjesni da naši današnji koraci uvelike određuju i našu budućnost. Želimo graditi uključivo društvo koje njeguje kulturu sjećanja na sve nevine
žrtve rata i totalitarnih režima, a to možemo samo otkrivanjem istine i osudom svih zločina.

Mi i danas, 75 godina nakon završetka Drugog svjetskog rata i 25 godina nakon Domovinskog rata, otkrivamo i tražimo grobišta u kojima počivaju posmrtni ostaci žrtava. Žrtve zaslužuju počivati u miru, a mi smo im dužni to osigurati.

Ova Vlada i Ministarstvo hrvatskih branitelja upravo to i čine – vraćamo dostojanstvo žrtvama i mir njihovim obiteljima, koje će napokon moći zapaliti svijeću na posljednjim počivalištima svojih najmilijih“, rekao je ministar.

Važnost međuresorne suradnje i postignuća

„I na ovom primjeru pokazalo se koliko je važna koordinirana međuresorna suradnja svih nadležnih institucija i sustavan pristup kakav uz potporu Vlade imamo u Ministarstvu hrvatskih branitelja.
Imamo evidentirano više od 1000 mogućih grobišta, a u protekle četiri godine provedena su terenska istraživanja na 60 lokacija i probna iskapanja na više od 35.000 četvornih metara, dok su na 42 lokacije potvrđeni posmrtni ostaci osoba stradalih u Drugom svjetskom ratu i poraću.

Na Tuškanacu smo ih ekshumirali 102, u Gračanima 294, u Macelju 82, u kod Učiteljskog fakulteta u Zagrebu 25, Brdovcu 130, Zagvozdu 30 i Višnjici 10 te na mnoštvu manjih nalazišta“, istaknuo je ministar podsjetivši na veliku ekshumaciju iz jame Jazovkagdje je ekshumirano čak 814 posmrtnih ostataka.

Aktivnosti u Ličko-senjskoj županiji

Ministar Medved istaknuo je aktivnosti Ministarstva hrvatskih branitelja na području Ličko-senjske županije: „I na području Ličko-senjske županije imamo značajne rezultate: u Čanića Gaju ekshumirani su posmrtni ostaci 19 osoba, na području Plitvičkih Jezera i Rakovice provedeno je terensko istraživanje na 8 lokacija, a na području Vaganca ekshumirani posmrtni ostaci 55 osoba, pokopani u rujnu 2018. godine.

Podignuto spomen-obilježje i organiziran posljednji ispraćaj ekshumiranih žrtava roda Ivezić u Boričevcu, a od ponedjeljka započinjemo s terenskim istraživanjima na području ove županije u potrazi za nestalima i smrtno stradalima u Domovinskom ratu”.

Sustavan i profesionalan pristup

„Želim s ovoga mjesta poslati poruku svima onima koji nas prozivaju i optužuju nas bez ikakve osnove.

Nikada ranije, do mandata ove Vlade, nije bilo ovakvog sustavnog i profesionalnog pristupa, nikada do sada na ovakav način nisu bili uključeni svi koji trebaju biti dionici tog procesa.
Nikada nismo imali ovakve rezultate koji se ponajprije odnose na dostojanstven odnos prema žrtvama. I nećemo posustati u toj našoj misiji, u kojoj je krajnji cilj dostojno pohraniti posmrtne ostatke svih žrtava na vječno počivalište.

Za one koje uspijemo identificirati ili ustvrditi otkuda su, u suglasju s njihovim obiteljima i lokalnom zajednicom dogovaramo pokop posmrtnih ostataka u grobnicama na tim lokalitetima, kao danas ovdje u Otočcu.

Za sve naše neidentificirane žrtve, kojih je nažalost previše, podržavamo inicijativu biskupa Bogovića o izgradnji svehrvatskog groba, poglavito za žrtve ekshumirane u grobištima izvan Hrvatske poput nedavno otkrivenih u Sloveniji.

I ovom prigodom zahvaljujem svima vama koji ste dali svoj doprinos kako bi ove žrtve napokon bile dostojno pokopane, a članovima njihovih obitelji izražavam najdublju sućut“, rekao je ministar Medved.

Zaključno, ministar je istaknuo imena žrtava: „Kao što je trajno zapisano na spomen-ploči: ovdje u miru Božjem počivaju žrtve komunističkog režima ubijene u rujnu 1946. godine na Tupalama:

-ILIJA KOSTELAC
-FRANJO LADIŠIĆ zv. FRANCEL
-MILE ŽAGROVIĆ
-MANDICA BODLOVIĆ rođ. Žagrović
-JOSIP BUKOVAC
-KATA BANIĆ rođ. Vašarević
-FRANKA TONKOVIĆ zv. CUKA
-MANDICA OREŠKOVIĆ rođ. TONKOVIĆ
-FRANJO BRAJKOVIĆ
-JURE ŠIMUNIĆ
-LJUBA BANIĆ
-FRANJO OREŠKOVIĆ zv. ŠIŠ
-i još tri osobe čiji identitet nije utvrđen

 

 

Neka im je laka hrvatska zemlja!“, poručio je ministar Medved.


Žrtve su civili iz Otočca, Ličkog Lešća, Sinca i Hrvatskog Polja
ubijeni 16. rujna 1946. godine.Prema navodima iz istraživanja zaključeno je kako su žrtve ubijene po nalogu tadašnje lokalne OZNA-e. Podvrgnuti su mučenju te su odvedeni na područje Sinca gdje su i streljani bez prethodnog suđenja.

Kosti žrtava ležale su u jami sve do 2013. godine, kada je provedena ekshumacija i zbrinjavanje posmrtnih ostataka, ali na način koji nije bio prihvatljiv obiteljima žrtava.

Stoga je Ministarstvo hrvatskih branitelja u srpnju ove godine provelo reekshumaciju, a potom i DNK analizu posmrtnih ostataka, i to u koordinaciji s nadležnim tijelima te u suradnji s lokalnom zajednicom i obiteljima žrtava.

Nakon re-ekshumacije, pristupilo se pregledu posmrtnih ostatka na terenu radi utvrđivanja konačnog broja osoba prisutnih na slučaju, a prvo su pregledane sve vrećice s lubanjama s kojih su izuzimani uzorci za DNK analizu. Antropološki pregledom je napravljena procjena doživljene starosti i spola preko makro morfoloških karakteristika na lubanjama te su zabilježene eventualne dentalne specifičnosti.

Odvojene su i bočne kosti kako bi se provjerio raspon doživljenih godina. Nedvojbeno utvrđeno kako se radi o 15 osoba, i to deset muškaraca i pet žena, uglavnom u dobi od 20 do 40 godina, dok su tri osobe starije od 45-50 godina.

Uspješno je identificirano pet osoba, a prema prikupljenim saznanjima međuresornih službi potvrđen je identitet još sedam osoba, dok su tri osobe neidentificirane.

-ILIJA KOSTELAC
-FRANJO LADIŠIĆ zv. FRANCEL

-MILE ŽAGROVIĆ
-MANDICA BODLOVIĆ rođ. Žagrović
-JOSIP BUKOVAC
-KATA BANIĆ rođ. Vašarević
-FRANKA TONKOVIĆ zv. CUKA

-MANDICA OREŠKOVIĆ rođ. TONKOVIĆ
-FRANJO BRAJKOVIĆ
-JURE ŠIMUNIĆ
-LJUBA BANIĆ
-FRANJO OREŠKOVIĆ zv. ŠIŠ

-i još tri osobe čiji identitet nije utvrđen


Današnjim dostojanstvenim pokopom, nakon toliko godina, žrtve će počivati u miru, a njihovi članovi
obitelji imaju mjesto na kojem mogu zapaliti svijeću, priopćili su iz Ministarstva hrvatskih branitelja.

 

HIC-arhiv

masovne grobnice-lokacije
masovne grobnice 1

masovne grobnice-2
Jedan od rijetko preživjelih s Jazovkebraniteljski-portal.com/ HIC.hr
foto:


 Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre