HIC
UNIKATNI
poklon proizvodi


pokon paketi


20.prosinca 2019.
BiH
Posebnim zrakoplovom u Sarajevo stigla prva skupina protjeranih ISIL-ovaca

deportirani ISIL-ovci
foto s lijeva na desno: Jasmin Keserović, Emir Alšić, Senad Kasupović, Armin Dželko , Hamza Labidi


Prva skupina državljana Bosne i Hercegovine, koji su deportirani iz zarobljeničkih kampova u Siriji, stigla je u četvrtak u Sarajevo posebnim zrakoplovom.

Portal “Dnevnog avaza” objavio je kako je u skupini 7muškaraca, 6 žena i 12 djece. Na dostupnim fotografijama vidi se da je u vrijeme slijetanja zrakoplova sarajevska zračna luka bila pod dodatnim mjerama sigurnosti uz pojačanu prisutnost policije i medicinskih timova.

Svi deportirani muškarci proteklih su godina bili pripadnici islamističkih terorističkih postrojbi i borili su se na području pod kontrolom tzv. Islamske države (ISIL).

Za njima su ranije raspisane međunarodne tjeralice zbog povezanosti s terorizmom te će nakon dodatne provjere identiteta biti pritvoreni i predani Tužiteljstvu BiH, koje protiv njih vodi istragu.

Žene i djeca trebali bi proći poseban postupak provjere psihofizičkog stanja, a nakon te obrade biti privremeno smješteni u prihvatni centar Delijaš kod mjesta Trnovo u okolici Sarajeva.

Njih stotinjak su muškarci, a ostali su žene i djeca i većina ih je u zarobljeničkim kampovima pod nadzorom kurdskih i američkih snaga. Njihov povratak u BiH sastavni je dio plana na čijoj provedbi inzistiraju Sjedinjene Države tražeći od svih europskih zemalja da prihvate svoje državljane zarobljene nakon pada ISIL-a.

Priopćenje Tužiteljstva BiH

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine priopćilo je kako su osumnjičene osobe koje su večeras transportirane u Bosnu i Hercegovinu, pod istragom zbog kaznenih djela organiziranja terorističke skupine (čl.202d.), protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama (čl.162b.) i terorizam (čl.201.) KZ BiH.

Tužiteljstvo BiH i nadležne institucije i agencije, provele su aktivnosti sukladne međunarodnim obavezama države Bosne i Hercegovine, posebno Rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a br. 2396 i drugim povezanim rezolucijama, te dodatnom protokolu Vijeća Europe na Konvenciju o prevenciji terorizma (ETS 196), koje se Bosna i Hercegovine obavezala poštivati i provoditi na temelju članstva u Ujedinjenim narodima i Vijeću Europe, kao i članstva u Anti-terorističkoj koaliciji.

U proteklim danima, Tužiteljstvo BiH je u suradnji s Graničnom policijom BiH, Državnom agencijom za istrage i zaštitu BiH, Ministarstvom sigurnosti BiH, Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH, MUP-om Županije Sarajevo, u koordinaciji i suradnji s Vladom Sjedinjenih Američkih Država i Veleposlanstvom SAD-a u Sarajevu, provelo niz aktivnosti koje su rezultirale transferom više osoba – državljana BiH koji su sudjelovali u sukobima na stranim ratištima u Siriji, a protiv kojih Tužiteljstvo BiH provodi istrage.

Za nekim od tih osoba raspisana je međunarodna potjernica po naredbi Suda BiH, a nakon transporta u BiH, a Tužiteljstvo nastavlja s njihovim kaznenim procesuiranjem u skladu sa zakonom.

Tužiteljstvo BiH iskazuje daljnju spremnost i posvećenost u provedbi aktivnosti u borbi protiv terorizma i zahvaljuje na suradnji svim agencijama za provedbu zakona u BiH, a osobito Vladi i Veleposlanstvo SAD-a u Sarajevu na iskazanoj potpori i pomoći u realizaciji tih aktivnosti, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.(HMS)torbe tkanicaHMS.ba/ HIC.hr
foto:

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre