HIC grbovi-500-100
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O namaUNIKATNI POKLONI

pokon paketi


14.rujna 2022.
IZBAČEN ŠEF GRADSKOG SDP-A
Koalicija Možemo i SDP u Zagrebu se nastavlja


Tomislav Tomašević, presicaKoalicija se nastavlja

Viktor Gotovac izbačen je iz SDP-a. Šefa zagrebačkog ogranka, čija je organizacija u petak donijela odluku o raskidu sporazuma s platformom Možemo!, izbacilo je Predsjedništvo stranke na sinočnjem zasijedanju. Rasprava je trajala više od tri sata, a Gotovac je iz stranke izbačen gotovo jednoglasno,
protiv je bila samo Sabina Glasovac.

Na dvije godine suspendiran je Davor Terzić, izvršni tajnik za središnju Hrvatsku.


 Predsjednik SDP-a Peđa Grbin rekao je kako se suradnja s Možemo! - nastavlja, dok je oštro ocijenio potez gradske organizacije na čelu s Viktorom Gotovcem.

- To nije kolegijalno, alo ono što je nakon toga uslijedilo prelazi granice kolegijalnog. Nazvati partnera i tražiti od njega, ucjenom, da sudjeluje u unutarstranačkom razračunavanju i to uvjetovati glasanjem za odluku o kojoj funkcioniranje Grada Zagreba ovisi ne da nije socijaldemokratski, nego nije demokratski , ustvrdio je Grbin nakon sjednice Predsjedništva SDP-a.

- Staviti svoje osobne stranačke interese ispred interesa zajednice, grada, općine, županije, države nije nešto što bilo tko se bavi politikom smije, može i mora raditi, poručio je Grbin.

- Suradnja ide dalje, ali ono što nas sada nas čeka je sjesti za stol i definirati okvir te suradnje jer je očito da u ovom obliku sada ne funkcionira onoliko dobro koliko bi bilo potrebno za Grad Zagreb i njegove građane, najavio je predsjednik SDP-a.

Viktor Gotovac kaže da je laž da je ucjenjivao partnere iz Možemo i da ne vidi čime je učinio štetu SDP-u.

Ističe da je sve radio u skladu sa statutom.

- Ova se vijest želi plasirati kao nešto gdje će Gotovac biti kriv vjerojatno zato što je egoist, vjerojatno zato što ucjenjuje, čovjek koji raskida sporazum - ucjenjuje. Nisam onaj koji nešto traži da bi održao sporazum već ga, zajedno s još 17 ljudi, raskida. Ne znam u čemu bi bila šteta? U tome što smo se ponašali u skladu sa Statutom? Jer ako nismo, što je onda sa svima ostalima? Ako se nismo, onda bi trebalo sve sankcionirati, zar ne, pita Gotovac.

- Oni naravno znaju da ja nisam čovjek koji će se držati paragrafa i podnositi žalbe. Ja kada negdje nisam poželjan uvijek ću se maknuti, naglasio je Gotovac.Nakon više od tri sata rasprave, u kojoj su najprije saslušali i ispitivali Gotovca, a potom raspravljali bez njega, članovi Predsjedništva su velikom većinom glasali za njegovo izbacivanje iz SDP-a, dok je protiv bila Sabina Glasovac. Izglasana je i dvogodišnja suspenzija Davora Terzića, izvršnog tajnika za središnju Hrvatsku.

Predsjedništvo stranke odlučilo je tako nakon što je zagrebačka organizacija SDP-a na čelu s Gotovcem,u petak, 9. rujna, odlučila raskinuti sporazum o suradnji s Možemo! Zbog, kako tvrde, nezadovoljstva modalitetom suradnje, nedostatkom sastanaka, komunikacije i koordinacije te sveobuhvatnim tretmanom koji su imali kao junior partner u Gradu Zagrebu.

Odluka zagrebačkog ogranka SDP-a iznenadila je centralu stranke na Iblerovu trgu, ali i čelnika Možemo! i zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića, koji je izjavio da neće pristati ni na kakve ucjene i da je tu cijenu spreman platiti i novim izborima.

Odluka zagrebačkog SDP-a naišla je na neodobravanje i u vrhu stranke, a potpredsjednica Biljana Borzan jučer je izjavila da su 'čvrsto opredijeljeni za građenje mostova, a ne rušenje, sa sebi bliskim strankama'.

Okupljanje lijevo-liberalne koalicije za iduće parlamentarne izbore cilj je predsjednika SDP-a Peđe Grbina, koji je prije desetak mjeseci forsirao izbor Gotovca na čelo zagrebačkog SDP-a. Tako se i on protivi razvrgavanju koalicije u Zagrebu, izjavivši kako će se s Možemo! pregovarati o novom obliku suradnje.

Da SDP i Možemo! prilično teško surađuju pokazuju slučajevi Rijeka i Pule, gdje su njihovi savezi raskinuti.

Viktor Gotovac je, vezano za prekid suradnje s Možemo! ranije pozvao sve članove SDP-a koji su na čelu radnih tijela u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, da podnesu ostavke, što su učinili Renato Petek Dina Vasić dok se na taj poziv oglušila Davorka Moslavac Forjan koja je, uz Joška Klisovića, jučer glasala za Tomaševićev prijedlog o zaduženju Zagrebačkog holdinga za 240 milijuna eura.

Ni Klisović se nije odazvao Gotovčevu pozivu da podese ostavku na dužnost predsjednika Skupštine.

Gotovca na čelu zagrebačkog SDP-a u prijelaznom razdoblju, kao vršitelj dužnosti do novih izbora, trebao bi zamijeniti Branko Kolarić, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar.

Gotovac će 'izletjeti' i iz zagrebačke Gradske skupštine, a na njegovo mjesto dolazi Ivan Račan čiji je to izvorni mandat.

Gotovac je uoči sjednice Predsjedništva rekao kako bi prije donošenja odluke, za mišljenje trebalo pitati članove zagrebačkog SDP-a.

- Mislim da bi bilo jako pristojno pitati članove SDP-a u gradu Zagrebu jesu li oni zadovoljni suradnjom s Možemo! i jesu li zadovoljni kako vodstvo gradskog SDP-a vodi SDP u Zagrebu. Bojim se da bi za one koji žele sankcionirati to bio porazan podatak, rekao je Viktor Gotovac, predsjednik zagrebačkog SDP-a.Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević održao je konferenciju za novinare na
kojoj je govorio o prekidu suradnje s SDP-om.

U petak 9.rujna gradski odbor SDP-a izglasao jr odluku o prekidu sporazuma s našim partnerima. O tome nismo imali nikakvu informaciju prije gradskog odbora, a o svemu smo saznali iz medija. I ne samo to, štoviše, tek dva dana nakon te odluke me nazvao predsjednik gradskog odbora da bi mi priopćio razloge odluke koju smo vidjeli iz medija. To nije ni partnerski ni korektno ponašanje, rekao je Tomašević.

Mi smo javno rekli da smo spremni razgovarati s SDP-om o promjeni sporazuma. Do tih razgovora nije došlo jer ih SDP nije inicirao i mi ne možemo biti odgovorni zašto je došlo do revizije, rekao je Tomašević.

Dodao je da nisu točni navodi da se SDP nije informiralo o potezima.

Kažu da su razvrgnuli suradnju i zbog odluka kao što je zaduženje za koje gradska skupština treba izglasati suglasnost, koja je došla 9 minuta prije početka Gradske skupštine. Želim pitati predsjednika gradske organizacije, zašto je on glasao da se to uvrsti u dnevni red? Glasao je zato što smo se tako dogovorili, rekao je Tomašević.

Dodao je da SDP-ovi zastupnici nisu mogli dobiti materijale prije drugih, jer je po zakonu da svi moraju dobiti materijale u isto vrijeme.

Zato je danas prvi put otkako sam ja gradonačelnik sjednica Gradske skupštine trajala dva dana, a traje dva dana, jer smo se tako dogovorili da bi se o tome moglo u miru razgovarati, rekao je Tomašević.

U četvrtak je nakon što je ta točka uvrštena Odbor za financije imao sjednice, predsjednica mu je iz SDP-a, na Odboru za financije je taj kredit jednoglasno usvojen. To da se plasira ta teza da taj prijedlog nije usvojen nije točno. Baš ništa nije točno. Ja neću dozvoliti kao gradonačelnik Zagreba da me se uvlači u unutarstranačke obračune drugih stranaka. Neću dozvoliti da se točke iz grada koriste za unutarstranačke obračune. Ja očekujem da zastupnici sukladno svojoj savjesti glasaju o njima, ako smatraju da su točke u interesu za Grad Zagreb, a ako to ne smatraju, za sebe će preuzeti odgovornost zašto je tako, rekao je Tomašević.

Nije moguće smijeniti predsjednika Gradske skupštine dok traje sjednica Gradske skupštine, rekao je Tomašević.

Upitan imali nekih koji podržavaju koaliciju, Tomašević je rekao da nakon svega što se događalo u zadnja dva dana on ne zna što gradski SDP uopće želi. “Ja doista to u ovom trenutku ne znam. Bitno je da ova sjednica završi da bi se moglo razgovarati o daljnjim potezima”, rekao je Tomašević.

Upitan hoće li biti žetončića iz SDP-a, Tomašević je rekao da je to termin koji je korišten za vrijeme Milana Bandića te da se on protiv Bandića borio pa ne može niti imati žetone.

Na pitanje imaju li većinu, Tomašević je rekao da će se to vidjeti na svakoj točki o kojoj se bude glasalo.

Govorio je i o spornom kreditu.

“Radi se o tome da se refinancira postojeće zaduženje, time bi Zagrebački holding mogao doći do zraka, oslobodio bi se novac koji se treba potrošiti na kratkoročne kredite. Ne govorimo samo o novom zaduženju, nego i o normalnom otplaćivanju ogromnog zaduženja koje smo zatekli kad smo došli na vlast”, rekao je Tomašević.

“Sigurno neću dozvoliti da me netko ucjenjuje i ostvaruje neke partikularne interese. Ako je cijena toga da me nitko neće ucjenjivati – novi izbori, ja sam za nove izbore spreman”, rekao je Tomašević.

Na/HIC.hr
foto:arhiv

Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre