HIC https://made-in-croatia.com.hr/hr/proizvodi/drzavna-i-druga-obiljezja-drzavna-obiljezja-213
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama
vijkesti-crna kronika


hrvatski šah

Hrvatski šah, set

zastave-stalci-koplja

zastava na stalku


05.rujna 2022.
UBOJSTVO ZAŠTITARA U ZAGREBU
Predala se dvojica napadača, za trećim se traga

ubojstvo zaštitaraZagrebačka policija objavila je da zna identitete trojice napadača koji su rano jutros nasmrt pretukli zaštitara u poslovnici igara na sreću u zagrebačkom naselju Trnje. Dvojica su u službenim prostorijama i pod nadzorom policije, a za trećim se još traga, dodaje policija.

- Od trenutka saznanja za teško kazneno djelo sa smrtnom posljedicom u kojem su sudjelovala trojica muškaraca, policija je započela intenzivne mjere identificiranja i traganja za njima. Operativnim radom na terenu te prikupljenim obavijestima utvrđen je identitet sve trojice muškaraca, navodi se među ostalim u priopćenju policije.


Traga se za trećim počiniteljem

Liječnička pomoć zaštitaru je pružena u Kliničkom bolničkom centru Zagreb, gdje je preminuo. U tijeku je kriminalističko istraživanje, ali i potraga za jednim počiniteljem. Ubijen je, kako se doznaje, 40-godišnji zaštitar koji je iz kockarnice udaljio dvije osobe koje su narušavale red i mir te uništavale inventar. Nakon toga došlo je do tragedije.


Zvonimir Petrović, voditelj Službe općeg kriminaliteta PU zagrebačke, obratio se poslijepodne novinarima i kazao da postoje svjedoci. Smatra da ubojstvo nije planirano.

- Jutros oko 4.30 na Savici u jednom automat-klubu dogodio se incident. Zasad je to kazneno djelo kvalificirano kao teška tjelesna ozljeda s posljedicom smrti. Zaštitar se sukobio verbalno, a potom i fizički s više nepoznatih osoba. Nakon fizičkog sukoba osobe su se udaljile u nepoznatom smjeru. U interesu istrage ne možemo reći o koliko se osoba radi, rekao je Petrović.

Naglasio je da su tijekom očevida izuzeli dosta tragova za koje smatraju da će biti vrlo korisni u daljnjem tijeku kriminalističkog istraživanja.

- Odmah smo započeli intenzivno kriminalističko istraživanje koje uključuje pregled nadzornih kamera u automat-klubu te široj i užoj zoni događaja, rekao je.

Naglasio je da ima nekoliko svjedoka koji su se nalazili u samom prostoru kluba.

- Koliko je poznato, zaštitar je bio naoružan, ali nije upotrijebio oružje. Kao i dosad došlo je prvo do verbalnog pa do fizičkog sukoba i ne možemo govoriti o posebnim motivima. Ne možemo govoriti da je ovo kazneno djelo bilo planirano. Vjerojatno se djelo dogodilo na mah u zbrci. Suzili smo krug, raspolažemo s određenim operativnim saznanjima. Nastavit ćemo raditi tijekom vikenda. Pozivam počinitelje koji su još uvijek nepoznati da se jave sami policiji, zaključio je.

- Strašna tragedija. Možda on u tom trenutku nije ni mogao pozvati interventnu ekipu. Poručujemo svim zaštitarima koji se nađu u takvoj situaciji da dobro procijene opasnost i da uvijek zovu u svoju firmu interventnu ekipu ili policiju. Da se nikad sami ne obračunavaju, naročito ne s više osoba i s osobama za koje se može procijeniti da mogu biti opasne, izjavio je u emisiji Studio 4 Miomir Jačimović, čelni čovjek Republičkog sindikata radnika koji pokriva i zaštitarski sektor. 


Najvjerojatnije riječ o ovisnicima o klađenju

- Prema Zakonu o zaštiti novčarskih institucija takve institucije moraju imati sustav videonadzora.
Nadamo se da će to pomoći u pronalaženju krivaca, dodao je Jačimović. Naglasio je kako zaštitari ništa ne mogu sami te da se u ovom slučaju najvjerojatnije radi o ovisnicima o klađenju, što je na granici psihičkih bolesnika. 


Zaštitari i licenca za nošenje oružja

Komentirao je činjenicu da nemaju svi zaštitari licencu za nošenje oružja te da ne možemo znati je li tako
i u ovom slučaju.

- Postoje kategorije novčarskih institucija u koje bi spadala i ova kockarnica, a koje bi mogle 'imati'
vatreno oružje. Međutim, prije toga ide procedura - zahtjev prema nadležnoj policijskoj upravi. Što se tiče kategorija samih zaštitara i čuvara - čuvari su ti koji ne mogu koristiti sredstva prisile. Kategorija zaštitara
i novoustanovljena kategorija zaštitara specijalista mogla bi koristiti vatreno oružje, objasnio je Jačimović. Ubijeni zaštitar radio za 4.500 kn? 


- Zakon je loš, jer je preregulirao čitavu djelatnost, a zapravo je toliko malo ljudi zainteresirano za obavljanje ove djelatnosti, ustvrdio je. Potvrdio je da je moguće da je ubijeni zaštitar radio za 4.500 kn,
a iza sebe je ostavio obitelj. Zaštitarstvo dijeli sudbinu čitave države, zaključio je Jačimović. 


HRT.hr /HIC.hr
foto:CROPIX
 
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama