HIC grbovi-500-100
HIC-aktualno
15.rujna 2021.
ISPRED ŠKOLE PROSVJEDNICI
Roditelj ne želi da njegovo dijete nosi masku u školi

učenici s maskama

Nastavlja se drama ispred osnovne škole u Krapinskim Toplicama. Učenik, čiji roditelji ne žele da nosi masku, ni jutros nije ušao u školu. Policija je udaljila oca i okupljene prosvjednike iz neposrednog kruga škole, a jedan je prosvjednik priveden jer je odbio policiji dati svoje podatke. Učenik je ostao sjediti ispred škole.

- Mome sinu smeta maska i guši ga, ne može disati. Trpio je cijelu prošlu godinu, ali sad više ne može. Traje nastavni proces, sin je u školi, ali pred školom, rekao je Kristijan Gaćina, otac učenika.

Ovo nije prosvjed, mi smo nitko i ništa, samo prolaznici, odgovarali su u srijedu okupljeni pred Osnovnom školom Krapinske Toplice na novinarska pitanja do kada će prosvjedovati zbog roditelja Kristijana Gaćine koji ne želi da mu sin u školi nosi masku.

Nakon što se Gaćina pobunio zbog činjenice da mu sin mora nositi masku u zajedničkim prostorima škole, prosvjednici se od prošlog petka okupljaju pred školom zbog čega su angažirani i zaštitari, a pred zgradom škole su i policijski službenici.

U srijedu se pred školom skupilo šest-sedam prosvjednika koji se na zahtjev policijskih službenika nisu htjeli predstaviti zbog čega je nekoliko njih privedeno.

Na novinarska pitanja do kada misle prosvjedovati, okupljeni su odgovorili da "ovo nije prosvjed" pitajući novinare znaju li oni definiciju prosvjeda. Kada su ih novinari pak upitali zašto su se onda okupili pred školom i tko su oni, prosvjednici su odgovorili kako su oni "samo prolaznici" i upitali novinare zašto su oni tu. Nakon što su im novinari pojasnili kako samo rade svoj posao, prosvjednici su im odgovorili da su "tako govorili i Hitlerovi ljudi".

Ravnatelj Osnovne škole Krapinske Toplice, Samson Štibohar rekao je kako roditelji odbijaju njegov poziv da dođu u školu na razgovor, a škola čini sve kako bi se učenici osjećali sigurno.

- Sve institucije koje se brinu za zdravlje i sigurnost djece upoznate su sa situacijom, a zaštitari i MUP pomažu kako bi se rad u školi nesmetano odvijao, kazao je ravnatelj.


Fuchs: Socijalne službe moraju odraditi svoj dio poslaSituaciju je jutros u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada" komentirao resorni ministar.

- Obrazovni proces se ne smije narušavati. Članak 11 Zakona o okupljanju i prosvjedovanju izrijekom kaže da svako okupljanje i prosvjedovanje ne smije biti u i oko škole dok su djeca u njoj, rekao je ministar obrazovanja Radovan Fuchs.

Govorio je i o mogućim posljedicama za roditelje.

- Sada socijalne službe moraju odraditi svoj dio posla. Mi tu kao Ministarstvo ne možemo puno napraviti. Ne može puno napraviti vjerojatno niti ravnatelj sam po sebi. I sada postoji zakonom predviđena procedura o skrbi. U konačnici, već je to nekoliko puta rečeno, postoji, naravno, prije toga razgovori s roditeljima, postoje određene mandatne, novčane kazne, prekršajne kazne itd., i u krajnjoj liniji to vam je ta finalna procjena da se može čak, a ja se nadam da do toga neće doći, pokrenuti postupak oduzimanja djeteta zbog neodgovornog ponašanja i zapostavljanja djeteta u smislu njegovih obrazovnih procesa, dodao je.

Školu u Krapinskim Toplicama posjetila je jučer pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević. Dječaka i njegove roditelje, kaže, nije uspjela uvjeriti da je važno poštovati epidemiološke mjere.

- Oni ne postupaju u najboljem interesu svojeg djeteta. Postoje službe koje su se već uključile, postoji nadležni centar za socijalnu skrb koji je ovlašten procjenjivati kompetenciju roditelja te nakon provedene procjene i zaključka može poduzeti određene mjere za zaštitu dobrobiti i prava djeteta, rekla je Pirnat Dragičević.

 


hrt/ hic.hr
foto:arhivVijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre