HIC samo najbolje iz Hrvatskezlatnici i srebrnjaci

 

 

12.travnja 2021.
NAKON SASTANKA S PREDSTAVNICIMA UMIROVLJENIKA
Plenković: Umirovljenicima će se isplatiti Covid dodatak

Andrej PlenkovićPredsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković primio je predstavnike umirovljenika u Banskim dvorima na kojem je dogovoreno da umirovljenici dobiju jednokratno primanje. Iznos primanja će biti određen po kategorijama, odnosno po visini mirovine. Riječ je Covid dodatku. 

Na sastanku su bili, uz predsjednika Vlade, potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, ministar rada i mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Veselko Gabričević, predsjednica Matice umirovljenika Višnja Fortuna te predsjednica Sindikata umirovljenika Jasna A. Petrović.

- Mi smo vodili razgovore kako da pomognemo jednoj od najranjivih skupina. Imamo 17 tisuća osiguranika više u ovoj godini, 2880 kuna je prosječna mirovina. Mi smo mirovine prosječno povećali za 13,5%. Došli smo do zaključka da je potrebno donijeti odluku kojom bismo umirovljenicima isplatili jednokratno primanje. 


hrvatski šah, komplet

- Riječ je o nekoliko kategorija umirovljenika. Pa smo dogovorili da onima koji imaju do 1500 kuna da im se isplati 1200 kuna. Onima kojima je od 1500 do 2000, da se isplati jednokratno novčano primanje od 900 kuna. Oni koji imaju od 2000 do 3000 kuna, dobit će 600 kuna, i oni koji imaju između 3000 i 4000 kuna da im se isplati 400 kuna. 

Ovo jednokratno primanje nije oporezivo i ne može biti predmet ovrhe, rekao je premijer. 

Mislim da je premijer vrlo opširno objasnio Covid dodatak. Početak isplate se predviđa 30. travnja, rekao je ministar Aladrović.

Kupuju li se na ovaj način glasovi umirovljenika, jer se o tome razgovara godinu dana, premijer odgovara ne. 

- Mislim da je onda po toj logici kupovala naklonost oniih koji su dobivali 4000 kuna posljednjih godinu dana, ili bi po toj logici kupovala i naklonost poslodavaca, dakle, ne, navodi Plenković. Mislim da temeljno načelo solidarnosti treba pokazati s najranjivijima. 

Ova sredstva kaže, nisu bila planirana. U ovom trenutku zbog indeksacije se otvorio prostor da država napravi ovakav važan iskorak i trenutak je sada, dodaje premijer. 

HRT/ hic.hr
foto:
arhivCopyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre