HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
vijesti-svijet
poklon paketi

pokon paketi


02.prosinca 2019.
ZAŠTITA KLIME
UN-ova konferencija o klimi u Madridu

djeca trebaju budučnost

Danas je mu Madridu počela dvotjedna UN-ova konferencija o klimi nakon što je Čile, zbog nasilnih prosvjeda u toj zemlji, otkazao domačinstvo.

Zaštita klime trenutno je u cijelom svijetu važna tema a konferencija u Madridu bi trebala dati zamah za spas planeta Zemlja uoči godine u kojoj države trebaju iznijeti ambicioznije klimatske ciljeve te u jeku prosvjeda mladih aktivista i znanstvenih upozorenja da je krajnji čas za akciju.

Pregovarači iz 200 zemalja okupit će se u ponedjeljak u Madridu kako bi usuglasili pravila kojima će postići dogovoreni cilj o smanjenju globalnog zatopljenja prema odredbama Pariškog sporazuma o klimi iz 2015. godine.

Konferencija COP25 događa se u vrijeme objave brojnih znanstvenih radova koji potvrđuju da je krajnji trenutak za akciju, a brojne meteorološke katastrofe svjedoče da klimatske promjene nisu fikcija, nego stvarnost. Sve se to odigrava dok mladi ljudi poput Grete Tunberg diljem svijeta prosvjedima opominju starije da oni nisu vlasnici Zemlje, nego su je posudili od budućih naraštaja.


Uoči početka konferencija glavni tajnik UN-a Antonio Guterres je pozivao svjetske čelnike da poduzmu konkretne korake u borbi protiv klimatskih promjena i upozorava da je svijet suočen s klimatskom krizom. Napredak u suzbijanju porasta temperature je nužan, jer se regije na svim kontinentima suočavaju s ekstremnim vremenskim nepogodama.

- I dalje nedostaje politička volja da se odredi cijena za ugljik, da se ukinu subvencije na fosilna goriva, da se zaustavi izgradnja elektrana na ugljen od 2020. godine, da se oporezivanje prebaci s dohotka na ugljik, da se oporezuje onečišćavanje, a ne ljudi. Jednostavno moramo prestati kopati i bušiti i početi iskorištavati silne mogućnosti koje nude obnovljiva energija i rješenja utemeljena na prirodi, rekao je Guterres.
torbe tkanica


SAD ne priznaje Pariški sporazum

2015. godine oko 190 zemalja, članica UN-a, na konferenciji u Parizu obavezalo da do 2100. godine zagrijavanje zemlje ne smije preći 2 procenta, ili bolje 1,5, zagrijavanja u odnosu na predindustrijsku fazu. S tim ciljem sve zemlje moraju poboljšati svoje planove o zaštiti klime.
Naučnici upozoravaju da se klimatske promjene dešavaju sve brže.

No da li će u Madridu biti postignuti ambiciozniji ciljevi je više nego upitno. Do sada je samo nekoliko država iz Afrike i Azije obećalo veću zaštitu klime. Početkom proteklog mjeseca američki predsjednik Donald Trump, koji ne vjeruje u klimatske promjene, donio odluku o američkom povlačenju iz Pariškog sporazuma o klimi.

Prema mišljenju njemačkog ministra vanjskih poslova Heiko Maasa SAD nisu međutim jedina država koja trenutno čini malo kada je riječ o klimatskim promjenama: "To je korak zbog kojeg izuzetno žalimo. I nadamo se i zalažemo se za to da je to odluka samo na određeno vrijeme. No ne smijemo se pouzdati u to da će se klimatskopolitičko neslaganje uskoro završiti. U narednoj godini ne možemo očekivati impulse za klimu ni od SAD-a, koji predsjedava G-7, ni od Saudijske Arabije, koja predsjedava G20." K tomu dolazi još Brazil čiji desničarskopopulistički predsjednik Jair Bolsonaro također ne spada među one koji štite klimu.

Grupe za zaštitu okoliša se nadaju da će biti postignuti pomaci u temi koja do sada nije bila dovoljno zastupljena: Nadoknada pretrpljene štete i gubici prije svega u siromašnim zemljama. Sabine Minninger, ekspertica za klimu iz organizacije „Hljeb za svijet" za DW kaže da bogate zemlje ovu temu rado izbjegavaju jer strahuju da će morati dati blanko ček za cijenu velikih vremenskih nepogoda. 

Unatoč tome ovo je centralna tema za Minninger: „Upravo je za najsiromašnije zemlje posebice teško nakon jedne prirodne katastrofe ili ekstremnih vremenskih pojava ponovo stati na noge." (dw.com)

Konferencija u Madridu traje d0 13.prosinca.

 HIC.hr
foto:

 


Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre